SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIONILOR

Horia Tecău e primul român calificat la Turneul Campionilor la dublu: “Mi-au dat lacrimile!”

Articol de - Publicat joi, 03 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 02 noiembrie 2011 19:59

Horia Tecău şi-a împlinit visul de a ajunge la Londra ♦ La masculin, doar Ilie Năstase a mai fost prezent la ultimul turneu al anului, pe care l-a şi cîştigat de 4 ori ♦ Horia va fi cel mai tînăr participant la ediţia 2011


Un cerc care se închide după 36 de ani. Urmaşul lui Ilie Năstase la Turneul Campionilor este Horia Tecău, care va fi prezent la întrecerea programată la Londra, în perioada 20-27 noiembrie, alături de suedezul Robert Lindstedt, în turneul de dublu. Vestea l-a prins pe jucătorul în vîrstă de 26 de ani la turneul de la Valencia şi nici măcar eliminarea din primul tur nu a putut strica bucuria. Ieri dimineaţă, Horia şi-a făcut antrenamentul obişnuit, iar după-amiază s-a transformat într-un simplu turist în unul dintre oraşele de gală ale Spaniei.

"Încă nu-mi dau seama"
- Horia, cum te simţi?
- Sincer să fiu, încă sînt emoţionat, nici nu-mi dau seama ce am realizat. Cînd am aflam marţi, la prînz, mi-au dat lacrimile. Mi-am amintit toate etapele prin care am trecut, de toţi partenerii, de la turneele mici, prin oraşe necunoscute din toate colţurile planetei, la succesele din ultimii ani. Ştiam că sîntem ca şi calificaţi, dar vestea ne-a făcut fericiţi, şi pe mine, şi pe Robert. Ne-am luat puţin timp să ne bucurăm, apoi ne-am întors la treabă, pentru că aveam un meci important peste doar cîteva ore. Probabil că la finalul anului, după ce vom încheia sezonul, vom da o petrecere să sărbătorim un an incredibil, cu prezenţa în premieră la Turneul Campionilor, unde sînt cei mai buni dintre cei mai buni. Deocamdată, vom rămîne la Valencia pînă sîmbătă, cînd plecăm pentru turneul de la Paris-Bercy.

- Nu aţi avut noroc să sărbătoriţi cu o victorie.
- Am avut nişte adversari, John Isner şi Kevin Anderson, ambii de peste 2,00 metri, împotriva cărora nu prea poţi juca, pentru că servesc ca din tun. Totuşi, am făcut un meci bun, am returnat bine şi am avut cinci mingi de break. De fiecare dată, au servit însă perfect şi nu ne-au dat nici o şansă să cîştigăm pe serviciul lor. În schimb, ei au beneficiat de o singură minge de break, au fructificat-o şi asta a făcut diferenţa. Mai avem turneul de la Paris, unde un rezultat bun ne poate consolida poziţia din clasament. În plus, Robert poate urca şi el în ierahia mondială şi ar fi extraordinar să încheiem amîndoi acest an între primii zece din lume.

- Au trecut doi ani de cînd ţi-ai stabilit ca ţintă calificarea la Turneul Campionilor. Cum a fost această perioadă?
- Am evoluat treptat, am progresat de la meci la meci, am muncit enorm, şi pe teren, şi în afara lui, şi am crezut mereu în mine şi în echipa pe care am făcut-o cu Robert, indiferent de rezultate. Este plăcut să vezi că miile de ore petrecute pe teren şi în sala de forţă îţi sînt răsplătite prin rezultate, un salt în clasamentul ATP şi prezenţa la Turneul Campionilor. Am fost aproape să mergem la Londra şi în sezonul trecut, dar am ratat la mustaţă. A contat faptul că am avut un an mai scurt, pentru că am făcut echipă cu Robert abia din aprilie. De data această, am fost mai constanţi, chiar dacă el s-a accidentat la începutul anului şi a ratat cîteva turnee importante.

Cel mai tînăr participant
- Eşti cel mai tînăr participant din acest an la Turneul Campionilor la dublu.
- Cu mult mai tînăr decît ceilalţi jucători, care au trecut deja de 30 de ani. Poate şi de aceea sînt atît de emoţionat. O dată ajuns la Turneul Campionilor, îmi doresc să nu-l mai ratez în nici un an. Oricum, am demonstrat că locul nostru este între primele cinci perechi din lume.

- Ce v-aţi propus să realizaţi la Turneul Campionilor?
- Se va juca în sistem grupe, iar primele două clasate vor merge în semifinale, astfel că vom avea ocazia să disputăm cel puţin trei meciuri. Îmi doresc să mă bucur de fiecare minut petrecut la Londra. Vom întîlni cele mai bune echipe de dublu din lume, iar pe unele nu le-am învins pînă acum. Nu avem însă ce să pierdem, astfel că ne-am propus să jucăm cel mai bun tenis de care sîntem capabili.

- Ai şi şansa de a depăşi milionul de dolari cîştigat din tenis.
- Nu mă uit la astfel de lucruri şi nu m-am gîndit niciodată cîţi bani pot cîştiga la un turneu. Ştiu că la final va veni şi un cec, dar nu asta este important. Pentru mine, prezenţa la Turneul Campionilor este mai frumoasă decît orice recompensă materială.

"Vreau un titlu de Mare Şlem!"
- Ce ţi-ai propus pentru sezonul următor?
- Vom trage tare în iarnă, la pregătire, pentru că mai este loc de îmbunătăţiri în jocul nostru. Eu trebuie să mai lucrez la retur, iar împreună să muncim pentru a fi o echipă şi mai solidă. Ne ajută şi faptul că în debutul sezonului nu avem foarte multe puncte de apărat. La Australian Open şi Indian Wells am pierdut în primul tur, nici pe zgură şi la turneele de Masters Series nu am făcut mare lucru, astfel că putem avansa în clasament.

- Ai o nouă ţintă?
- După ce am ajuns în primii zece şi la Turneul Campionilor, singurul obiectiv a rămas cîştigarea unui turneu de Mare Şlem. Am jucat de două ori finala la Wimbledon, am fost în două rînduri în "sferturi", la Roland Garros şi US Open, astfel că am acumulat experienţa necesară. Am încredere că împreună cu Robert putem cîştiga un turneu de Mare Şlem, indiferent de suprafaţă.

- Te gîndeşti şi la Jocurile Olimpice de la Londra?
- Categoric, Jocurile Olimpice rămîn un obiectiv major, mai ales că se joacă pe iarbă, la Wimbledon. Doar să particip şi să-mi reprezint ţara mi se pare extraordinar. Ne aşteaptă meciuri grele şi în Cupa Davis, dar prima întîlnire este abia în aprilie şi vom vedea ce se mai întîmplă pînă atunci.

"Am primit telefoane de felicitare de la familie şi prieteni. Nu m-a sunat nimeni din fruntea tenisului românesc"
HORIA TECĂU

27 de ani va împlini Horia Tecău în luna ianuarie a anului viitor

10 este locul ocupat de Horia Tecău în clasamentul ATP de dublu, cel mai bun din cariera sa fiind 9

9 titluri a adunat Horia Tecău în carieră, 4 în acest an

858.538 de dolari a cîştigat Horia Tecău de-a lungul carierei

Români la Masters
Ilie Năstase 1971 (învingător), 1972 (învingător), 1973 (învingător), 1974 (finalist), 1975 (învingător)
Irina Spîrlea 1997 (semifinalistă), 1998 (semifinalistă), 1999 (la dublu, turul 1)

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
trefasl
trefasl  •  05 Noiembrie 2011, 00:17

O performanta notabila cu adevarat...un roman la turneul campionilor. Trebuie spus insa ca dublul Lindstedt-Tecau s-a calificat la acets turneu de final de an datorita accidentarii lui Melzer. Ceea ce ar fi cu adevarat impresionant si de dorit pentru cuplul suedezo-roman este castigarea unei finale importante cum ar fi cea de la Wimbledon si calificarea la turneul campionilor din postura de certitudini ale dublurilor de valoare nu de sparing partner. In loc sa planga de fericire ca aprins ultimul loc in tren, ar trebui sa se motiveze sa faca o performanta demna de turneul acesta in care joaca doar cei mai buni...cei care i-au ca batut prin finale la marile turnee in ultimii doi ani. Adio

gabrinho13
gabrinho13  •  03 Noiembrie 2011, 10:27

Felicitari Horia. Multa bafta in continuare !

red77
red77  •  03 Noiembrie 2011, 07:07

asta e o stire care merita sa fie sus de tot. nu ca un huligan loveste un fotbalist si apoi se bate pe teren cu alti 2 huligani ! bravo horia si sunt sigur ca nu o sa faceti doar act de prezenta acolo !! FELICITARI !!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează