SPORTURI  »  TENIS  »  CEREMONIE

Ilie Năstase a fost copleşit de emoţii la întâlnirea cu Iohannis: "Aici m-am născut, aici o să mor!"

Ilie Năstase în momentul primirii decoraţiei din partea preşedintelui Klaus Iohannis // Foto: presidency.ro +1   FOTO
Ilie Năstase în momentul primirii decoraţiei din partea preşedintelui Klaus Iohannis // Foto: presidency.ro

Articol de - Publicat miercuri, 20 iulie 2016 00:00

La întâlnirea cu preşedintele Iohannis, care l-a decorat ieri cu Steaua României în grad de Comandor chiar în ziua aniversării de 70 de ani, Ilie Năstase a fost copleşit de emoţii.

Ilie Năstase abia îşi poate opri lacrimile. O imagine rară, la fel ca şi talentul lui. În Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, imensul jucător de tenis al României şi al lumii, care tot ieri a împlinit 70 de ani, a fost din nou decorat, de această dată acasă, de preşedintele Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor.

"Vă mulţumesc în numele României şi al meu personal pentru că aţi servit cu dedicaţie reputaţia sportului românesc peste hotare. Pentru generația mea, ați fost un sportiv de vis. Deși nu aveam la dispoziție mijloacele media de astăzi, când juca Ilie era sărbătoare: ne adunam cu toții în fața unui televizor ori deschideam aparatele de radio pentru a admira și a asculta spectacolul pe care îl creați pe teren. Atunci, uitam cu desăvârșire de toate nedreptățile acelor ani și mulți visam să ajungem ca dumneavoastră. Fără dumneavoastră, tenisul nu ar fi ceea ce este astăzi", a spus Klaus Iohannis.

Au fost cuvintele care l-au înmuiat pe "Nasty", spaima campionilor din vremea sa. Fostul număr 1 mondial şi-a găsit cu greu cuvintele: "Vă mulţumesc, este cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Această distincţie îmi merge la suflet, acolo unde o s-o şi port. M-am născut în ţara asta şi aici o să şi mor". Emoţii, emoţii.

A stârnit zâmbete şi la Cotroceni

În câteva secunde, Ilie a redevenit el însuşi. Lângă preşedintele Iohannis, mult mai înalt, Năstase s-a ridicat pe vârfuri ca să mai micşoreze diferenţa de talie. A stârnit zâmbete, înclusiv ale şefului statului, care i-a întins mâna amical.

După ceremonie, Ilie a explicat în stilul său: "Am făcut 70 de ani, dar asta nu înseamnă că o să fiu mai serios sau n-o să mai glumesc! Am fost emoţionat, am zis că a fost cea mai frumosă zi din viaţa mea. Când eram în circuit, petreceam aniversările prin avioane sau pe teren".

Se retrage din politică, dezamăgit

Ilie Năstase are totuşi o dezamăgire, politica, el fiind senator al României din 2014: "Nu ştiu de ce am intrat în politică şi nici ce am făcut acolo. Nu m-am regăsit în politică, nici lângă politicieni. Probabil că nici ei lângă mine. Nu cred că mă vrea niciun partid. Sunt incomod, spun mai mult «nu» decât «da». Oricum, din decembrie renunţ. Gata, o să mă dedic Academiei de tenis, afacerilor şi o să merg şi prin vacanţe".

"Nu am regrete. Vorbeam şi cu domnul Ţiriac şi i-am spus că am avut o viaţă frumoasă, plină. Sunt mulţumit că încă sunt pe aici, că alţi prieteni de-ai mei s-au dus demult"
Ilie Năstase

"Când am scris cartea despre viaţa mea, domnişoara care m-a ajutat mă tot punea să-i zic cu câte femei am fost. După un pahar în plus, am zis 2500. Aşa a rămas. Soţia mea, Brigitte, este numărul 2501. Nu se supără. Ştie totul despre mine"
Ilie Năstase

"Domnul Ţiriac poate îmi face cadou de la maşină în sus, poate un avion. Glumesc. M-a sunat şi acesta este cel mai frumos cadou"
Ilie Năstase

"Am băut prima bere la 29 de ani. Mi-am pus cercel în ureche la 60 de ani. Eram la Londra, l-am văzut pe unul că îşi dădea gaură în ureche. Mi-a zis că nu l-a durut şi am zis să îmi pun şi eu unul"
Ilie Năstase

Dorinţele lui Ilie Năstase de ziua lui:

  • "Să mai am pentru doar o zi 7 ani, să văd şi eu diferenţa între condiţiile pe care le aveam eu atunci şi cele ale copiilor de azi, care au calculatoare, posibilităţí, de toate"
  • ”Aş vrea ca România să devină o ţară aşezată, unde totul e clar, unde oamenii să câştige un salariu mai bun, să îşi poată duce copiii în concediu o dată pe an. Să fim mai buni unii cu alţii, să nu ne mai certăm. Pe vremuri ziceam că nu ne lasă Tovarăşul. Acum nu ne lăsăm noi pe noi. Înainte se spunea că abia supravieţuim, acum abia vieţuim".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
tihi
tihi  •  20 Iulie 2016, 15:58

Unii sportivi sint decorati,iar altii sint uitati si ne bagati in seama!!!!

bvd_magheru
bvd_magheru  •  20 Iulie 2016, 09:12

Macar tu ai ales sa te reintorci in o si sa mori aici . Noi cele 4 milioane de romani stramuatati , dezradacinati impreuna cu matroana Nadia Comaneci am ales altfel . Ea nu se simtea bine in Romania asa ca a ales Canada la inceput si mai apoi SUA . E casatorita cu un american si are si un copil cu el sau cu epubreta nu garantez.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează