SPORTURI  »  TENIS  »  ANIVERSARE

Ilie Năstase la 70 de ani! Forever Young » 8 pagini speciale cu unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie: "UN GENIU"

foto: Getty Images
foto: Getty Images

Articol de GSP - Publicat marti, 19 iulie 2016 01:00

Ilie Năstase aniversează astăzi împlinirea a 70 de ani! Primul număr unu mondial din istoria ATP şi dublu campion de Mare Şlem la simplu a marcat tenisul prin performanţe, dar şi prin originalitate.

Gazeta Sporturilor de astăzi i-a dedicat 8 pagini unuia dintre cei mai mari tenismeni din toate timpurile.

Legenda tenisului se destăinuie într-un interviu de două pagini, iar alţi mari sportivi îi adresează urări în materialele dedicate lui Nasty.

Dar cine este cel care a stat în spatele succesului lui Ilie Năstase? Fratele lui susţine că "dacă nu eram eu, NU ar mai fi existat marele Ilie, jucătorul de tenis".

Fost jucător de Cupa Davis, Constantin Năstase povesteşte extrem de multe momente inedite din începăturile lui Nasty şi cum l-a determinat "chiar şi cu bătaia" să renunţe la fotbal pentru tenis. "Nici nu se antrena, a fost pur şi simplu un geniu!", mai spune Constantin Năstase.

Nu rata cele 8 pagini dedicate lui Ilie Năstase în Gazeta Sporturilor de astăzi şi acum pe platforma Gazeta Digitală.

Alte materiale EXCLUSIV PRINT:

√ Steaua, total descoperită cu o săptămână înainte de Sparta Praga! Un om de bază ar avea probleme la inimă! Informații incendiare

√ Cum este caracterizat stoperul luat de Steaua de la PAOK chiar de către greci

√ Mergeţi pe mâna noastră! Pariuri din preliminariile Ligii Campionilor

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (26)
ion.ionescu
ion.ionescu  •  19 Iulie 2016, 09:10
Postat de ion.ionescu pe 19 Iulie 2016, 08:49

Câţi din cei care comentaţi pe aici şi daţi sentinţe de mari specialişti şi de spirite albe aţi trăit acei ani în care Ilie era cel mai iubit român în lume ? Inclusiv în România. După finala Cupei Davis de la Bucureşti, în toată ţara au apărut terenuri de tenis (de obicei, de bitum), rachete, racordaje şi mingi româneşti ! Normal, nu erau Dunlop, dar reacţia industriei a fost teribilă ! Atunci, m-am apucat de tenis, ca elev de cls. IX, ajunsesem la performanţe tehnice pe care azi nu le văd în circuite : vole-stop, stopuri întoarse peste fileu, mingi peste umăr, stop de pe linia de fund etc. Smash-ul l-am exersat o săptămână după mingi în înaltul cerului ! Eu cu un prieten ajunseserăm să dăm spectacole gratuite pe un teren SES de lângă un liceu : gardul de sârmă era acoperit pe 2 rânduri...Şocul a fost când, ceva mai târziu, am dat de un jucător de Divizia A de la Cluj. Omul se minuna de loviturile mele dar mă toca mărunt şi câştiga aproape invariabil...El avusese antrenor, eu nu, îl imitam pe Ilie...În vara din 1973 i-am înnebunit pe ai mei : 2 mingi+1 pereche teneşi Drăgăşani ZILNIC; 1 racordaj+1 pereche bascheţi chinezeşti SĂPTĂMÂNAL; plus chiriile de joc. Nu mă lăsase să joc fotbal la un Club mare, care mă dorea - asta îi replicam mereu. În 1973, Ilie nu avea adversar în lume - la RG nu a pierdut nici un set. Atunci, a apărut primul Fun Club din lume în tenis : în Japonia. Apoi în Franţa. A fost unic şi aici...Vă spun, din tot ce am văzut din 1969 încoace, că nu a existat

...un talent mai mare ca Ilie Năstase în istoria tenisului mondial ! A jucat cu o rachetă de lemn (mereu) şi a câştigat primul Turneu al Campionilor împotriva unora cu HEAD sau Wilson, metalice, PE PARCHET. Este fantastic ! Închipuiţivă un stop de pe fund care se întoarce peste fileu ! Ilie a fost învins de tehnologie, nu de valoare. Întâi a apărut în SUA sistemul "run and smash" - serviciu puternic şi voleu - al lui Stan Smith. Cu care a făcut 5 seturi la Wimbledon după o noapte albă cu partenera de dublu, Casals...Apoi, Borg, robotman, deşi având rachetă de lemn. La scurt timp, a venit şi Connors cu HEAD etc şi s-a cam încheiat epoca lui. S-a intrat în cea industrială, pe care el o pregătise. Ilie, ca jucător, şi Ţiriac, ca manager, au pus bazele tenisului industrial de acum !!! Industrial în sens de încasări şi organizare. Când s-a înfiinţat ATP, cu A. Ashe în frunte, Ţiriac era adevăratul boss...Fără Ilie, tenisul ar fi rămas o plictiseală franco-australiană. Fără Ţiriac, ar fi murit de plictiseală şi lipsă de bani ! Cei doi au salvat tenisul mondial şi merită statui în toate colţurile Lumii !!!

124500207975169
Alexandru Cucereanu  •  28 Iulie 2016, 01:14

Cine a scris "multe momente inedite din începăturile lui Nasty " si-a dat vot de blam. Începături? Ce inseamna? Autorul articolului ar trebui sa stie ca de fapt orice lucru, fie ea si o cariera, are 1(un) inceput si 1(un) sfarsit.

887888274661367
Pompiliu Bota  •  19 Iulie 2016, 19:34

La mulri ani, Nasty, am suferit alaturi de tine la meciurile cu Jan Kodeš, Bjorn Borg, Stan Smith si Clark Graebner si m-am bucurat la victoriile cu Arthur Ashe, Nikola Pilic so on !

Vezi toate comentariile (26)
Comentează