SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Înainte de US Open, care va începe luni, la New York, Mats Wilander vorbeşte despre Simona Halep: "E jucătoarea care creşte tot timpul"

Articol de - Publicat sambata, 23 august 2014 00:00 / Actualizat vineri, 22 august 2014 21:09

Campionul suedez, cîştigător a 7 turnee de Mare Şlem, actualmente expert Eurosport, spune că românca va cuceri un trofeu major. "Întrebarea nu e dacă, ci cînd", a subliniat el. Halep este favorită numărul 2 la Flushing Meadows, aflîndu-se pe acelaşi sfert de tablou cu Maria Şarapova, Venus Williams, Caroline Wozniacki, Andrea Petkovic, Sabine Lisicki şi Sara Errani


Luni va începe, în cel mai viu, mai agitat oraş al Statelor Unite, New York, ultimul turneu de Mare Şlem al anului. US Open, spectacolul pe hard, cu capriciile şi frumuseţile sale, cu meciurile în nocturnă, ploile enervante, stăruitoare, maşinuţele de şters suprafaţa de joc, prosoapele copiilor de mingi, arenele imense, publicul colorat, gălăgios. În 2013, Simona Halep era pentru prima dată pe lista capilor de serie la un turneu major, pe poziţia a 25-a. După numai 12 luni, încă o confirmare a saltului impresionant pe care l-a făcut, ea va fi cap de serie numărul 2. Tabloul principal de la US Open începe cu Serena Williams şi se încheie cu jucătoarea română. La Wimbledon, ea fusese favorită 3, iar la Roland Garros - 4.

În primul tur, Simona va întîlni o jucătoare americană, Danielle Rose Collins, care a primit un wild card pentru a intra pe grilă. În vîrstă de 20 de ani, ea nu are clasament WTA, a fost cel mai sus clasată în 2012, pe 553, dar anul acesta a cucerit titlul în NCAA. În continuare, partea de tablou a lui Halep e îmbibată cu nume grele, periculoase. Începînd cu Maria Şarapova, cap de serie numărul 5, pe care, într-un caz ideal, o va întîlni în "sferturi", şi continuînd cu Caroline Wozniacki (10), Sara Errani (13), Andrea Petkovic (18), Venus Williams (19), Garbiñe Muguruza (25) şi Sabine Lisicki (26).

Mats Wilander, expertul Eurosport, care ieri a împlinit 50 de ani, a făcut pentru Gazetă o analiză a jocului Simonei în perspectiva US Open-ului, dar şi a evenimentelor viitoare. Septuplul campion de Mare Şlem e sigur că românca are potenţial de a cuceri un titlu major, explicînd şi de ce.

- Domnule Wilander, după rezultatele ei din ultimele luni, cum aţi evalua progresul Simonei Halep? Şi ce trebuie să facă pentru a-şi îmbunătăţi şi mai mult jocul?
- Cred că Simona este una dintre acele jucătoare care cresc tot timpul. Nu va avea niciodată o armă, astfel încît lumea să spună: "Poate cîştiga un turneu de Mare Şlem pentru că are un serviciu imens sau un forehand uriaş". Ea este Novak Djokovici-ul circuitului feminin. Se deplasează excelent, loveşte mingea devreme şi destul de tare de pe ambele părţi, e consistentă, dar, într-adevăr, nu are o armă mare.

- Ce fel de suprafaţă este hard-ul pentru jocul ei?
- Hard-ul este, probabil, cea mai bună suprafaţă a ei, dar cred că este şi pentru majoritatea jucătoarelor. În cazul ei este la fel ca şi cu Agnieszka Radwanska: trebuie să intre pe teren la fiecare meci şi să înţeleagă că poate pierde în faţa unei adversare care o domină din punctul de vedere al forţei. Chiar dacă ea joacă bine.

"Joacă mereu la nivel înalt"
- Vorbind în continuare de îmbunătăţire...
- Halep va creşte în umătorii trei sau patru ani. Aş fi extrem de surprins dacă nu va cîştiga un turneu de Mare Şlem. Este a doua jucătoare a lumii. Dacă joacă tenisul ei cel mai bun şi întîlneşte o adversară care joacă şi ea tenisul ei de vîrf, atunci probabil că există 20 de fete care o pot învinge. Din fericire, Simona joacă la nivel înalt în mare parte a timpului şi celelalte nu o fac, de aceea ea este cea care le învinge de fiecare dată.

- Pînă acum s-a impus în faţa unor jucătoare de forţă, precum Petra Kvitova, Na Li, Ana Ivanovici, Samantha Stosur. Ce trebuie să facă pentru a le bate şi pe Serena Williams, Maria Şarapova sau Victoria Azarenka, în faţa cărora încă nu a cîştigat?
- Dacă poate învinge pe cineva ca Na Li, înseamnă că are jocul. Problema este dacă are inima şi mintea, acel sînge rece sau killer instinctul de a le transmite Serenei, Mariei şi Victoriei "cred că te voi bate azi"? Dar nu trebuie doar să le spună, ci să creadă în ea. Şi trebuie să fie real. Nu poţi mima asta.

"Nu e tactică, ci emoţie"

- A fost aproape în finala de la Roland Garros.
- Da, acolo i-a lipsit un pic de noroc, dar pe final a fost real faptul că Şarapova a crezut că poate învinge, iar Halep a fost în mîinile Şarapovei. Au existat cîteva momente în care Simona a clătinat capul şi s-a uitat spre antrenorul ei, nu multe, unul sau două, detalii care au făcut-o pe rusoaică să creadă că va cîştiga meciul. Nu e vorba de tactică, ci de emoţie. Halep va trebui să nu-şi mai arate frustrarea sau atitudinea negativă. Atunci va putea învinge pe oricine.

La mîna Serenei
Pentru tabloul masculin de la US Open, Mats Wilander îl vede favorit pe Roger Federer, cu condiţia să nu joace prea multe meciuri lungi în a doua săptămînă. Suedezul crede însă şi că e foarte posibil ca unul dintre outsideri să se impună, cineva ca Dimitrov, Raonic, Berdych sau Tsonga. În legătură cu tabloul feminin, fostul lider mondial spune că acesta nu e atît de deschis. "Depinde de Serena Williams să le arate tuturor că e cea mai mare jucătoare din istorie. Cadrul e perfect pentru a cuceri al 18-lea titlu major şi a le egala pe Chris Evert şi Martina Navratilova. US Open-ul a fost mereu o mare motivaţie pentru ea. Totul e la mîna ei", a încheiat Wilander.

Simona Halep la turneele de Mare Şlem în 2014
Australian Open "sferturi"
Roland Garros finală
Wimbledon semifinale

Adversarele româncelor în turul 1
Simona Halep (2)-Danielle Rose Collins (SUA, WC)
Monica Niculescu-Iaroslava Şvedova (Kaz)
Sorana Cîrstea-Heather Watson (M.Br)
Irina Begu-Silvia Soler Espinosa (Spa)
Alexandra Dulgheru-Kristyna Pliskova (Ceh)
Pe tabloul masculin nu avem nici un reprezentant în mod direct

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
dash.berlin
dash.berlin  •  24 August 2014, 12:28
Postat de talpaiadului pe 24 August 2014, 06:39

Halep creste, tot creste de cativa ani, dar nu a castigat nici un turneu adevarat pana acum. Numarul 2 mondial fara sa castige vreun turneu de grand slam. Conjunctura favorabila, zic unii, eu zic noroc porrcesc. Daca moare subit Serena, poate ajunge chiar nr 1. Penibil.

Esti de o prostie monumentala :| Mai bine ai citi ce spune acest om despre Simona Halep, si apoi poate vei realiza cat esti de penibil.Tu nici nu stii ce inseamna tiebreak dar vorbesti despre tenis :) Dar vorba aia...ca sa-ti dai seama ca esti prost, trebuie sa-ti mearga mintea.

talpaiadului
talpaiadului  •  24 August 2014, 06:39

Halep creste, tot creste de cativa ani, dar nu a castigat nici un turneu adevarat pana acum. Numarul 2 mondial fara sa castige vreun turneu de grand slam. Conjunctura favorabila, zic unii, eu zic noroc porrcesc. Daca moare subit Serena, poate ajunge chiar nr 1. Penibil.

vladutz13
vladutz13  •  23 August 2014, 12:50
Postat de bimbi79 pe 23 August 2014, 11:40

Daca l-a dat favorit, la masculin, pe Federer in fata lui Nole..., imi dau seama ce fel de expert este.

Djokovic are un traseu infernal pana in finala, de-asta l-a dat favorit pe Federer care poate ajunge acolo relativ odihnit.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează