SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

Între stabilitate și schimbare! Cum pregătesc jucătoarele din Top 10 WTA noul sezon

Articol de - Publicat vineri, 20 decembrie 2019 15:12

Jucătoarele din Top 10 WTA pregătesc sezonul următor având alături antrenori noi sau optând pentru continuitate.

Sezonul 2020 debutează în circuitul feminin pe 6 ianuarie, cu turneele de la Brisbane, Shenzhen și Auckland. În aceste zile cele mai bune jucătoarele din lume pun bazele pentru un an lung. Unele dintre ele au simțit nevoie de a schimba ceva în echipa lor, în timp ce altele au ales să asculte aceleași voci. 

Ashleigh Barty, liderul mondial, care anul acesta s-a impus la Roland Garros, îl va avea alături și în 2020 pe Craig Tyzzer. „Nu căutăm să facem ceva diferit pentru că lucrurile pe care le-am realizat anul trecut ne-au dovedit că am mers pe calea cea bună. Sigur, avem și câteva chestii la care lucrăm din punct de vedere al tenisului. În plus încercăm să dezvoltăm unele aspecte legate de condiția fizică, dar în mare respectăm același program pe care l-am am avut în presezonul trecut", a spus Tyzzer pentru cotidianul australian The Age. 

Echipa neschimbată  

Serena Williams, Bianca Andreescu, Belinda Bencic și Petra Kvitova continuă cu tehnicienii care le-au ghidat pașii și în 2019. 

Americanca se pregătește în această perioadă în Florida, iar în loja sa va fi și în 2020 Patrick Mouratoglou. Câștigătoarea de la US Open va încearcă să repete succesul avut în acest sezon tot cu Sylvain Bruneau, iar elvețianca se va baza în continuare pe sfaturile tatălui său. 

Kvitova se pregătește alături de Jiri Vanek. „Îmi doresc un turneu de Mare Șlem  și o medalie la Jocurile Olimpice. Sper să fiu sănătoasă, e perioada cea mai lungă pe care o avem doar pentru antrenamente", a spus Petra. 

Ea a explicat în presa din țara sa natală de ce preferă să fie antrenată de bărbați care au aceeași naționalitate ca ea. 

„Mentalitatea cehească este unică, la fel ca limba. Vorbesc fluent engleză, dar uneori e dificil să te înțelegi în altă limbă. Cât despre un antrenor femeie, nu s-a pus niciodată problema. Am doi frați mai mari și mă simt mai bine în preajma bărbaților”.  

Voci noi 

Karolina Pliskova, a doua jucătoare a lumii, pornește la drum cu o echipă nouă. După rezilierea contractului cu Conchita Martinez, ea i-a ales să-i fie alături pe Daniel Vallverdu și  pe Olga Savciuk. 

Venezueleanul este la prima aventură în circuitul feminin, după ce i-a antrenat pe Andy Murray, Tomas Berdych, Juan Martin Del Potro, Grigor Dimitrov și Stan Wawrinka. Ucraineanca Olga Savciuk este la prima experiență ca antrenoare, ea retrăgându-se din activitatea de jucătoare anul trecut și începând să lucreze cu Pliskova după US Open 2019. 

„Karolina e o jucătoare incredibilă și îmi doresc să o ajut să-și atingă țelurile. Circuitul feminin este ceva nou pentru mine, dar îmi plac la nebunie provocările”, a  spus Vallverdu. 

Naomi Osaka, 3 WTA, l-a angajat pentru sezonul care vine pe Wim Fissette, un antrenor cu un CV impresionant, care a antrenat multe jucătoare de top în ultimii ani. 

„Naomi nu e mereu pregătită pentru meci din punct de vedere tactic, de aceea a apelat la mine. Lumea tenisului mă știe ca pe un antrenor analitic, care lucrează cu cifrele. În funcție de ele încerc să fac un plan tactic cât mai bun", a spus belgianul pentru tenniskrant.be. 

Elina Svitolina a rămas la Andrew Bettles, dar l-a cooptat în echipa sa și pe Marcos Baghdatis în calitate de antrenor consultant. Cipriotul în vârstă de 34 de ani și-a încheiat cariera de jucător anul acesta la Wimbledon.  

Olandeza Kiki Bertens va începe noul sezon alături de Elise Tamaëla, cu care a mai colaborat și în timpul mandatului lui Raemon Sluiter. 

„Ca fizioterapeut am lucrat cu fotbaliști și baschetbaliști talentați, unde ne bazam mult pe analiza video și în tenis e prețioasă, însă nu vreau să o încarc prea mult pe Kiki. Trebuie să se bazeze pe forțele sale, nu mai are 15 ani și are propria viziune", a spus Tamaëla pentru AD.  În 2019 și 2018 au fost patru câștigătoare diferite în turneele de Mare Șlem, iar 2020 promite să fie la fel de palpitant. 

Legătură reînnodată, dar și o figură nouă 

Simona Halep, care a încheiat pentru al șaselea an consecutiv sezonul în Top 5, anul acesta pe 4, îi va avea alături în 2020 pe Darren Cahill și Artemon Apostu Efremov. 

Australianul revine full-time alături de româncă, după un sezon în care a simțit nevoia să facă un pas în spate. Românca în vârstă de 28 de ani a colaborat în 2019 din martie și până în octombrie cu Daniel Dobre.

„Am simțit nevoia de o schimbare, nici eu nu mai percepeam foarte bine sfaturile lui, nici el nu mai știa cum să mă abordeze și am decis să întrerupem Am o relație deosebită cu el, nu a fost vorba de o ceartă sau de o neînțelegere, pur și simplu, am simțit nevoia că trebuie să schimb ceva, să am o voce nouă", a spus Simona Halep pentru Gazeta Sporturilor. 

Astfel a apărut în echipă Artemon Apostu Efremov, care cunoaște bine circuitul feminin. La finalul acestei săptămâni Simona va reveni în țară de la Dubai, apoi va începe sezonul la Adelaide, turneu care debutează pe 13 decembrie.

Cum arată Top 10  

Jucătoare / Puncte 
1. Ashleigh Barty 7851 
2. Karolina Pliskova 5940 
3. Naomi Osaka 5496 
4. Simona Halep 5462 
5. Bianca Andreescu 5133 
6. Elina Svitolina 5075 
7. Petra Kvitova 4776 
8. Belinda Bencic 4685 
9. Kiki Bertens  4245 
10. Serena Williams 3935 

Vezi și:

VIDEO Imaginile cu Serena Williams și Mike Tyson fac înconjurul planetei » Cele două legende și-au măsurat forțele în sala de box

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează