SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Istorie pentru România » La 23 de ani, Simonei Halep i-au mai rămas puţine ţinte de atins pentru a deveni cea mai bună jucătoare de tenis română din toate timpurile

Articol de , - Publicat marti, 28 octombrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 27 octombrie 2014 22:50

A fost prima jucătoare din România care a ajuns în finala Turneului Campioanelor. S-a întîmplat la finalul unui sezon în care a stabilit performanţe care nu mai fuseseră atinse în tenisul feminin tricolor


Simona Halep a semnat la Singapore alte două premiere pentru tenisul feminin românesc. A învins liderul mondial în exerciţiu şi a jucat finala Turneului Campioanelor. "Îţi dai seama că faci istorie, cu toate lucrurile pe care le-ai reuşit anul acesta şi pe care nu le mai făcuse altcineva înaintea ta?". "Abia acum, că-mi spuneţi, mă gîndesc la asta. E un lucru deosebit pentru mine şi sînt mîndră că sînt deja în istorie. Nu vreau însă să mă opresc aici. Vreau să fac şi mai mult. Pentru mine, pentru români, pentru apropiaţii mei, pentru toţi cei care sînt alături de mine", a spus ea.

2014 a fost anul în care Simona a bifat multe premiere pentru tenisul feminin românesc care nu avea prea multe referinţe în trecut. Virginia Ruzici, Florenţa Mihai, Irina Spîrlea şi Ruxandra Dragomir. Fiecare dintre ele a stabilit borne la momentul său. Simona Halep îşi scrie propria istorie, dar în acelaşi timp o îmbogăţeşte şi pe cea a tenisului feminin.

1. În luna februarie a devenit prima jucătoare din România care se impune într-un turneu Premier 5. Simona s-a impus la Doha, după o săptămînă în care a învins trei jucătoare din Top 10.

2. Pe 17 martie devine jucătoarea din România care a ocupat cel mai înalt loc în ierarhia mondială, respectiv 5. Depăşind performanţa anterioară care-i aparţinea Irinei Spîrlea, ce urcase pînă pe locul al şaptelea.

3. Pe 19 mai urcă pe poziţia a patra în ierarhia mondială, doborîndu-şi propria performanţă.

4. Simona reuşeşte prima finală de turneu Mandatory la Madrid, unde este învinsă de Maria Şarapova.

5. Pe 9 iunie devine prima jucătoare din România care urcă pe podiumul mondial, devenind a treia jucătoare a lumii.

6. În luna iulie, Simona a mai bifat o premieră. A devenit prima jucătoare din România care ajunge în semifinale la Wimbledon. Halep a mers mai departe un pas decît managerul său la turneul de pe iarbă, Ruzici înaintînd pînă în sferturi de finală în 1978.

7. Pe 11 august atinge cel mai de sus loc al carierei sale, totodată şi al tenisului feminin românesc. Locul al doilea, pe care a stat opt săptămîni, dar care i-a adus şi multă presiune, cum avea să recunoască mai tîrziu. La US Open a pierdut în turul al treilea din postura de cap de serie 2.

8. Însă a venit Turneul Campioanelor, unde Simona a reuşit să o învingă pe Serena Williams în grupe, administrîndu-i cea mai grea înfrîngere din ultimii 16 ani, 6-0, 6-2. Este prima victorie a unei românce în faţa liderului mondial în exerciţiu.

9. După ce a ieşti din grupe la Singapore, Halep a mai bifat o premieră şi anume atingerea finalei. Înaintea ei, Irina Spîrlea care a participat de trei ori în carieră la acest turneu ajunsese de două ori în semifinale.

10. Simona Halep este prima jucătoare din România care încheie un sezon în Top 3 mondial. Precedenta referinţă îi aparţinea Irinei Spîrlea, care a încheiat de două ori în Top 10 un sezon. În 1996, pe 10 şi în 1997, pe 8. Virginia Ruzici a fost foarte aproape de a termina sezonul între primele zece în 1980 şi în 1982, cînd s-a clasat pe poziţia a 11-a.

Ce mai are Simona Halep de atins pentru a deveni cea mai bună jucătoare română din toate timpurile? Trofeul de Mare Şlem pentru a o egala pe Virginia Ruzici, al doilea trofeu pentru a o depăşi. Apoi, alte cinci turnee cîştigate pentru a le adăuga celor opt deja existente pentru a o depăşi tot pe Virginia Ruzici, care are în palmares 12 şi poziţia de lider mondial. Par puţine, dar sînt ţeluri înalte pe care însăşi Simona şi le-a propus pentru viitor. "Nu ştiu dacă voi cîştiga un trofeu de Mare Şlem la anul. Vreau să fiu concentrată pe fiecare turneu. Vreau să-mi dezvolt jocul şi atunci vom vedea ce se va întîmpla". Pentru că viitorul său depinde doar de ea.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (43)
daccian
daccian  •  29 Octombrie 2014, 08:32

Cand a inceput ascensiunea Simonei, era tot cu un antrenor roman. Daca iei in considerare cat a crescut cu el fata de cat a crescut cu belegianul, castiga romanul, sigur si pentru ca deja o lasase destul de sus si nu mai era prea mult loc deasupra, unde sa creasca. Dar ideea e ca nu cred ca va avea prea mare importanta daca il schimba sau nu. Simona va continua sa fie tot mai buna si va lua de la fiecare antrenor cate ceva, fara sa mai piarda ce a invatat de la ceilalti.

daccian
daccian  •  29 Octombrie 2014, 08:22

nentugigi, intamplator prietena mea e din RM si nu a dat niciodata peste vreun articol ca si cele pe care le inventezi tu .... te rog sa imi dai link la vreunul, in orice limba gasesti ... tocmai ca suntem pe net e greu sa mai debitezi minciuni cand ti se cer link-uri ca si dovada

supersolo
supersolo  •  28 Octombrie 2014, 22:26

Wim e un antrenor bun si accesibil ca salariu...altii mai buni ca el sunt ...dar cred ca nea Stere Halep se inneaca la masa daca aude cat vor cere salariu pe luna ....de bine de rau...cu Wim a progresat in masura in care NU s-a mai incapatanat...atunci cand a facut-o...a pierdut si inca mult...faptul ca al va inlocui ( sau nu) cu dl.Dobre...ar fi una din cele mai mari greseli (uriasa in comparatie cu cea de la Singapore)...si asta deoarece ar trebui vreo 3 de valoarea lui ca sa ajunga la 50% din Wim ...intre cei 2 ..exista o prapastie imensa ca performante in CV ....dar asa cum au remarcat majoritatea ...reinnoirea contractului cu Wim ar fi cea mai buna solutie.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează