SPORTURI  »  TENIS  »  ATP TORONTO

Jannik Sinner, cel mai nou campion Masters 1000, exemplu de modestie: „Vreau să le semăn părinților mei”

Jannik Sinner cu trofeul de la Toronto Foto Imago
Jannik Sinner cu trofeul de la Toronto Foto Imago

Articol de - Publicat luni, 14 august 2023 21:00 / Actualizat luni, 14 august 2023 21:10

Jannik Sinner, 21 de ani, de azi numărul 6 mondial, a cucerit primul său titlu Masters la Toronto, 6-4, 6-1 în finală cu Alex de Minaur, 24 de ani, cel care urcat și el până pe 12 în ierarhia ATP

Jannik Sinner a mai făcut un pas, mare, vesel, în tânăra sa carieră. Italianul în vârstă de 21 de ani a cucerit duminica trecută primul trofeu Masters 1000 al carierei, la Toronto, după o finală dominantă cu Alex de Minaur, 6-4, 6-1.

Victoria încununează o săptămână de excepție și îl trimite pe Sinner pe locul 4 în clasamentul anului, cel care decide cine merge și cine nu la ATP Finals de la Torino. Era însă o performanță care doar a întârziat un pic, fiindcă fusese anunțată de cele două finale anterioare disputate de italian în turnee Masters, ambele la Miami, în 2021 și 2023.

Doar doi jucători din „Cizmă” au triumfat în turnee de categorie Masters 1000, Sinner urmându-i surprinzătorului Fabio Fognini, 36 de ani, care s-a impus la Monte Carlo 2019.

Jannik Sinner: „Ne simțim mai puternici și mai flămânzi”

„Înseamnă mult. Este un rezultat grozav”, a spus Jannik. „Unul pe care îl pot împărți cu cei care îmi sunt alături în fiecare zi. Un moment frumos pe care îl trăim împreună, ne face să ne simțim mai puternici și mai flămânzi să muncim și mai mult în viitor”, a adăugat, privind spre loja sa

Acolo se aflau Darren Cahill, unul dintre antrenorii săi, și Giacomo Naldi, fizioterapeutul său. Acesta din urmă a lucrat timp de 6 ani la echipa de baschet Virtus Bologna și l-a înlocuit în februarie în echipa lui Jannik pe Jerome Bianchi.

La cei 21 de ani ai săi, italianul devine cel mai tânăr învingător al Masters-ului canadian de la Alexander Zverev în 2017 încoace, germanul având atunci 20 de ani.

8 titluriATP a adunat Jannik Sinner până acum: Toronto, Montpellier 2023, Umag 2022, Antwerp, Sofia, Washington, Melbourne 1 2021, Sofia 2020

Tot mai mulți noi campioni

Jannik Sinner, cel mai nou campion Masters 1000, exemplu de modestie: „Vreau să le semăn părinților mei”
Jannik Sinner și periculoasa sa lovitură de dreapta Foto Imago

În plus crește numărul noilor învingători Masters 1000. După perioada dominantă a Big 4, în care Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer și Andy Murray abia lăsau loc câte unui Tsonga, Cilic, Del Potro, Berdych, Wawrinka ori Dimitrov, din 2017 încoace au apărut tot mai multe nume inedite.

Începând din perioada de pandemie de COVID-19 au fost 10 campioni în premieră.

Noi campioni Masters 1000

JucătorTurneuAn
Hubert HurkaczMiami2021
Stefanos TsitsipasMonte Carlo2021
Cameron NorrieIndian Wells2021
Taylor FritzIndian Wells2022
Carlos AlcarazMiami2022
Pablo Carreño BustaMontreal2022
Borna CoricCincinnati2022
Holger RuneParis 2022
Andrey RublevMonte Carlo2023
Jannik SinnerToronto2023

Drumul lui Sinner spre tenisul de nivel înalt a fost marcat de la început de visuri clare, pe care le-a făcut cunoscute cu același calm, aceeași măsură cu care vorbește și după triumfuri, dar și după înfrângeri dureroase.

Jannik Sinner în 2019: „Vreau să fiu cel mai bun” 

Juca în calificări la US Open în 2019, însă lumea tenisului deja căpătase o doză bună de interes pentru el. Nu oricine ajunge în asemenea situație să susțină o conferință de presă, la numai 17 ani, fie ea și într-o sală minusculă de la Flushing Meadows.

Puștiul cu cârlionți roșcați spunea atunci: „Vreau să fiu cel mai bun jucător nu doar în Italia. Poate într-o zi voi putea spune că sunt cel mai bun din lume”.

Mulțumiri părinților

Nu a crezut însă într-o ascensiune fulgerătoare, ci mai degrabă într-un „drum lung”, pe parcursul căruia să progreseze în mod constant. Mentalitate formată încă din copilărie și pe care o datorează familiei.

„Am avut-o mereu grație părinților mei, ei mi-au format această mentalitate. Și sunt mândru de ea”, spunea Jannik pentru site-ul ATP în toamna anului trecut. „Îmi place felul de a fi al mamei și al tatălui meu, vreau să le semăn. Cred că și fratele meu e la fel”, a adăugat Sinner.

Tatăl, Johann, este bucătar la restaurantul Talschlusshutte din Sesto-Val-Fiscalina, aproape de granița cu Austria, în nord-estul Italiei. Mama, Siglinde, servea în același local. Deseori, micul Jannik mergea 45 de minute pe jos pentru a-i vedea pe părinți la lucru.

Jannik Sinner, cel mai nou campion Masters 1000, exemplu de modestie: „Vreau să le semăn părinților mei”
Jannik Sinner cu trofeul Next Gen Finals 2019, alături de părinții săi (cei din stânga sus) Foto Instagram

Peste timp, a păstrat această modestie, această măsură. Mai puțin atunci când lovește mingea puternic, cu peste 150 km/h la un forehand. Atunci e aproape de visul dezvăluit în 2019. „Cel mai bun din lume”. Drumul continuă.

Rezumatul finalei de la Toronto

Citește și: 

Simona Halep, out din Top 500 » Adrian Marcu: „Nici nu știu cum s-o trezi, cum s-o simți în fiecare zi” + Victor Hănescu crede că, indiferent de clasament, poate reveni
CAZUL HALEP
Simona Halep, out din Top 500 » Adrian Marcu: „Nici nu știu cum s-o trezi, cum s-o simți în fiecare zi” + Victor Hănescu crede că, indiferent de clasament, poate reveni
Craiova vrea în Europa sezonul viitor » 7 transferuri importante pentru a reveni în cupele continentale după 4 ani
TRANSFERURI
Craiova vrea în Europa sezonul viitor » 7 transferuri importante pentru a reveni în cupele continentale după 4 ani

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează