SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, SUSPENDATĂ 4 ANI

VIDEO O legendă a sportului românesc despre Simona Halep și audierea la TAS: „Mi-aș dori să fie reabilitată, dar mi-este greu să dau un pronostic”

Simona Halep
Simona Halep

Articol de - Publicat luni, 05 februarie 2024 20:15

Elisabeta Lipă, președinta ANS, a comentat cazul fostului lider WTA Simona Halep, subliniind responsabilitatea echipei, dar amintind și ce prevede Legea Anti-Doping în asemenea cazuri.

Simona Halep va fi audiată între 7 și 9 februarie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, acolo unde merge pentru a-și susține nevinovăția și pentru a obține o sentință mai blândă decât cea dictată în septembrie 2023 de Sports Resolutions.

Ca și în cazul tribunalului independent cu sediul la Londra, Simona Halep va fi de o parte, iar ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) de cealaltă parte.

Calvarul Simonei Halep a început pe 7 octombrie 2022, atunci când a fost informată că este suspendată provizoriu în urma unui test doping pozitiv. Proba fusese recoltată pe 29 august, după înfrângerea din primul tur de la US Open.

Fix la un an și patru luni de la acel moment, românca se va prezenta la Lausanne. În aceste luni, acțiunile Simonei au suferit modificări, mai ales că avut de înfruntat o nouă acuzație privind nereguli în pașaportul biologic, cereri numeroase din partea ITIA de amânare a prezentării cazului în fața celor trei arbitri de la Sport Resolutions și o suspendare inițială de patru ani.

Elisabeta Lipă: „Când ești pozitiv, de vină ești numai tu”

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a vorbit cu GSP despre situația dublei campioane de Mare Șlem, aflată acum în fața unor zile foarte importante și încărcate.

Fosta mare canotoare s-a referit la contaminarea cu roxadustat a suplimentului cu colagen pe care Halep l-a luat în august 2022, în perioada de dinainte de US Open. Anul trecut, Patrick Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru administrarea respectivului supliment, KETO MCT, achiziționat de la o firmă canadiană, Quantum Nutrition.

„Deci, normal că aici legea asta a anti-doping-ului este foarte sucită, să zic așa, având în vedere că tu, ca sportivă, ai o echipă în spate. Tu te-ai lăsat cu toată încrederea pe mâinile echipei, dar atunci când faci un control și ești pozitivă, pozitiv, nu contează, de vină ești numai tu”, a punctat Lipă.

„Pentru că așa este legislația: sportivul trebuie să știe întotdeauna ce suplimente ia. Eu sunt ferm convinsă că Simona, atât timp cât s-a dus la cea mai tare academie de tenis, s-a dus cu inima deschisă, s-a dus să facă performanță, s-a lăsat pe mâna specialiștilor și iată ce a ieșit”, a adăugat ea.

Elisabeta Lipă: „Am trăit momentul acesta cu Andreea Răducan”

Apoi a amintit de episodul dureros trăit de fosta gimnastă Andreea Răducan la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, acolo unde a testat pozitiv la pseudoefedrină după ce luase o pastilă de Nurofen. Răducan a pierdut medalia astfel de aur cucerită la individual compus.

Eu am trăit momentul 2000 cu Andreea Răducan, cu acel nenorocit de Nurofen forte care a scos-o din circuit și practic acel Nurofen i-a furat medalia de la gât. Eu știu ce tragedie a fost în echipa României, în Satul Olimpic, știind că ai răcit și ai luat un banal Nurofen și care ți-a luat medalia de la gât”, a rememorat cvintupla campioană olimpică.

„Și cu toate insistențele și cu toate procesele, numai acolo câte întâlniri au fost și n-a reușit domnul Țiriac să îi facă să înțeleagă că totuși este un Nurofen care nu ajută performanța în niciun fel”.

O legendă a sportului românesc despre Simona Halep și audierea la TAS: „Mi-aș dori să fie reabilitată, dar mi-este greu să dau un pronostic”
Maria Olaru, Andreea Răducan și Simona Amânar, la JO de la Sydney 2000

Revenind la Halep și la cazul ei, președinta ANS a spus că „mi-aș dori ca Simona să fie reabilitată, dar mi-este foarte greu să dau un pronostic, pentru că nu sunt în măsură să spun cum va fi finalul”.

Finalul va fi cunoscut probabil peste câteva luni, atunci când se va da verdictul TAS, în urma audierilor din 7-9 februarie.

Cronologia cazului Simonei Halep

  • 7 octombrie 2022 » românca a primit scrisoarea de informare, prin care i s-a fost comunicat că este suspendată provizoriu, iar pe 26 octombrie a fost intervievată de ITIA după un test pozitiv la roxadustat, un agent de doping sangvin care crește hemoglobina și producția de celule roșii. Testul a fost efectuat pe 29 august 2022, după înfrângerea din primul tur de la US Open.
  • 21 octombrie 2022 » au venit anunțurile publice, al Simonei pe Instagram și al celor de la ITIA pe site-ul oficial.
  • 27 aprilie 2023 » primul interviu de când a fost acuzată de dopaj. A fost pentru cei de la Tennis Majors, site-ul al cărui cofondator este Patrick Mouratoglou.
  • 19 mai 2023 » Simona Halep este acuzată de încă o încălcare a regulilor antidoping, de data aceasta fiind vorba de iregularități în pașaportul biologic.
  • 22 mai » primul mesaj în care arată spre ITIA acuzând amânările.
  • 24 mai » un nou mesaj împotriva ITIA.
  • 28 și 29 iunie 2023 » au avut loc audierile la Sport Resolutions după mai multe amânări cerute de ITIA.
  • 26 august » interviu Eurosport România.
  • 12 septembrie 2023 » decizia Sport Resolutions a fost pronunțată, românca fiind suspendată patru ani.
  • 18 septembrie 2023 » interviu pentru Front Office Sports.
  • 3 noiembrie 2023 » Patrick Mouratoglou spune într-un video: "Într-adevăr, noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. S-a întâmplat ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, deoarece e vorba de echipa mea și de mine. Noi i-am adus acest colagen".
  • decembrie 2023 » interviuri Euronews și Paris Match.
  • 7-9 februarie 2024 » audierea la TAS.

Citește și: 

Trei zile importante pentru viitorul Simonei Halep » Fostul lider mondial își va prezenta cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, ultima instanță la care românca mai poate apela
HALEP, SUSPENDATĂ 4 ANI
Trei zile importante pentru viitorul Simonei Halep » Fostul lider mondial își va prezenta cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, ultima instanță la care românca mai poate apela
Simona Halep, doar 5 interviuri în cele 16 luni de când a aflat despre testul pozitiv la roxadustat » În toate și-a susținut nevinovăția și a vorbit despre contaminarea suplimentului
HALEP, SUSPENDATĂ 4 ANI
Simona Halep, doar 5 interviuri în cele 16 luni de când a aflat despre testul pozitiv la roxadustat » În toate și-a susținut nevinovăția și a vorbit despre contaminarea suplimentului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
VardyParty
VardyParty  •  05 Februarie 2024, 20:45

Dacă ar fi semi-deșteaptă, s-ar cupla cu Bănel și ar deschide un orfelinat in Braila ca sa își spele păcatele evidente. Nemaivorbind ca ar mai și zâmbi zilnic, "degeaba".

Vezi toate comentariile (1)
Comentează