SPORTURI  »  TENIS  »  ANTIDOPING

Mai multe controale » Federaţia Internaţională a dezvăluit numele celor mai testaţi tenismeni în 2013!

Articol de - Publicat duminica, 06 aprilie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 06 aprilie 2014 00:01

Printre cei mai testaţi jucători în afara competiţiilor în 2013 au fost Rafael Nadal, Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Victoria Azarenka, Sarra Errani, Na Li sau Maria Şarapova


Liderul mondial Rafael Nadal a fost testat antidoping în 2013, în competiţiile organizate de ITF, între patru şi şase dăţi, iar în afara competiţiilor de mai mult de şapte ori. Serena Williams, liderul de la feminin, a trecut prin acest procedeu de mai mult de şapte ori, iar în afara competiţiilor a făcut între patru şi şase teste. Acestea sînt cifrele pe care federaţia internaţională le-a făcut publice şi se referă la întrecerile organizate de ea: turneele de Mare Şlem, turneele din categoria challenger şi futures plus Cupa Fed şi Cupa Davis. Sportivii mai pot fi testaţi în cadrul concursurilor pe care le patronează ATP, WTA, dar şi la cererea federaţiilor naţionale, comitetelor olimpice naţionale sau a Agenţiei Mondiale Antidoping.

Pe lîngă lideri, jucătorii care au mai fost atent urmăriţi au fost cei din Top 10. Cu toate acestea, există şi excepţii. Jelena Jankovici şi Juan Martin del Potro nu au fost niciodată căutaţi de ITF pentru a fi testaţi în afara competiţiei. "Credem că e o întîmplare. Într-un an poţi să ai douăzeci şi cinci de teste, iar în altul doar cinci", a spus sîrboaica. Doctorul Stuart Miller, cel care supervizează programul antidoping pentru ITF, a explicat de ce cifrele diferă de la un jucător la altul. "Întotdeauna există o selecţie. Sînt o mulţime de jucători cu cifre aproape de medie, unii cu un număr mai mare de teste şi alţii testaţi de mai puţine ori. Sînt şi dăţi în care vrem să-i testăm pe jucători şi nu-i găsim, poate de aceea şi aceste diferenţe", a explicat el.

Federaţia internaţională încearcă să intensifice lupta contra dopajului în sportul alb. Faţă de 2012, cînd au fost efectuate doar 63 de teste de sînge în afara competiţiei, în 2013 numărul acestora a crescut la 449. ITF va implementa din toamna acestui an şi paşapoartele biologice.

2752 de teste de urină şi sînge au fost efectuate în competiţie şi în afara competiţiei de către ITF în 2013 la masculin şi feminin

Românii sub observaţie
Jucătorii români au trecut şi ei de mai multe ori prin procedura de testare antidoping. Sorana Cîrstea le-a adunat pe cele mai multe. Simona Halep, care anul trecut a înregistrat o ascensiune spectaculoasă în clasament, cîştigînd nu mai puţin de şase trofee, a trecut prin acest proces de 4 pînă la 6 ori, iar în afara compeţiilor între 1 şi 3 ori. Aceste teste sînt o obişnuinţă pentru jucători. Irina Begu povestea în 2012 că agenţii au trecut de trei ori consecutiv pe la ea pe acasă pentru a-i recolata probe şi de fiecare dată s-a întîmplat la primele ore ale dimineţii. Pe Sorana Cîrstea, agenţii au urmat-o chiar pînă la Tîrgovişte.

611925-tabel.jpg

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
merace
merace  •  07 Aprilie 2014, 11:43

interesanta stirea, dar nu stiu cat ii foloseste cuiva sa stie astea... Mai interesante ar fi stirile despre succesele romancelor in tenis: 3 romance au castigat finale la dublu saptamana asta!!! - Irina BEGU la Medelinn, Ilka CSOREGI la Heraklion si Diana BUZEAN la Santa Margherita di Pula. Bravo, fetelor!!!

vali_d2
vali_d2  •  07 Aprilie 2014, 10:54

Pe Djokovici nu l-au testat deloc?

legend31
legend31  •  06 Aprilie 2014, 12:33
Postat de titelb pe 06 Aprilie 2014, 12:06

Cei care au participat la meciurile echipei nationale si in cupele europene sigur au fost testati de catre forurile europene si mondiale.

da..de urina, nu si de sange si toate anuntate..stai tu calm ca iau astia in fotbal la greu, cum crezi ca ar rezista la peste 50 de meciuri pe sezon la acelasi nivel?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează