SPORTURI  »  TENIS  »  SCANDAL DOPING

Maria şi soldaţii » Medicamentul ingerat de Şarapova a fost folosit pentru controlul stresului de membrii armatei sovietice

Maria Şarapova, la conferinţa de presă în care a dezvăluit că a testat pozitiv la Meldonium
Maria Şarapova, la conferinţa de presă în care a dezvăluit că a testat pozitiv la Meldonium

Articol de - Publicat miercuri, 09 martie 2016 00:00

Sacou negru petrecut, un strop de ruj roz, rimel. Un pupitru simplu, în mijlocul scenei, în faţa unei draperii bej.

Luni, Maria Şarapova a întârziat 10 minute la propria conferinţă de presă, care urma să cuprindă un anunţ major. A venit şi şi-a rostit discursul, un amestec de natural şi anxios.

Apoi a răspuns cu promptitudine întrebărilor adresate de jurnalişti atunci, la temperatura înaltă a dezvăluirii care abia avea câteva secunde viaţă.

"Da, am făcut o greşeală imensă. Mi-am dezamăgit fanii. Am luat un medicament care conţinea Meldonium, o substanţă intrată pe lista celor interzise din 1 ianuarie. Sper să mi se mai acorde o şansă să evoluez în acest sport. Mulţi aţi crezut că-mi voi anunţa retragerea, dar n-aş face-o într-un hotel din centrul Los Angelesului, care are un covor destul de urât".

În audienţă se aflau şi părinţii rusoaicei, Elena şi Iuri. A durat puţin. Maria a plecat, lăsând în urma ei o dâră de parfum şi o alta, de întrebări care abia se coagulau. Ce urmează? Ce riscă? Cât va sta departe de tenis? Ce reacţii vor avea oamenii?

Studiu îngrijorător

Prima senzaţie e a unui caz de neglijenţă. Şarapova lua medicamentul în cauză de multă vreme, din 2006, la prescripţia medicului de familie. N-a citit e-mailul în care era anunţată de introducerea lui pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping, ediţia 2016. A greşit. Şi-a asumat în întregime eroarea. Poate că aceasta e lumina în care va fi judecat cazul. Poate nu. Rămâne de văzut.

Cert este că WADA  decis introducerea Meldoniumului pe lista substanţelor ilegale în urma unui studiu, desfăşurat pe durata mai multor luni din 2015. Acesta a indicat, din 8.300 de analize de urină aleatoare, că 182, adică 2,2%, conţineau Mildronat, medicament descoperit şi folosit din 1980 ca agentcardioprotector.

"Din punctul de vedere antidoping, 2,2 la sută într-un studiu e îngrijorător", spunea doctorul Larry Bowers, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Partnership for Clean Competition.

Washington Post a descoperit însă ieri că Meldoniumul a fost creat în fosta Republică Sovietică Letonă pentru a fi utilizat în Războiul Rece.

Un articol apărut în 2009 în suplimentul de weekend al ziarului leton Diena spunea că "a fost inventat când Ivars Kalvins studia mecanismele stresului din organism. Cercetările lui au coincis cu cererea autorităţilor de a avea un medicament care să crească rezistenţa şi performanţele fizice".

Produs iniţial în cantităţi mici, de laborator, a devenit ulterior un ingredient zilnic din regimul soldaţilor sovietici, folosit de piloţi, de cei care îşi făceau stagiul pe submarine, de cei care au luat parte la războiul din Afghanistan.

Discuţie cu ITF

Începând cu 12 martie, Maria Şarapova intră în stare de suspendare, până la verdictul ITF privind durata şi duritatea sancţiunii.

Avocatul ei, John Haggerty, a declarat pentru Sports Illustrated că va încerca să aibă o discuţie cu cei de la ITF: "Cred că există circumstanţe care, luate în considerare, vor duce la reducerea dramatică a oricărei sancţiuni s-ar dori să-i fie impusă Mariei".

Rusoaica a recunoscut că sportivul este în întregime responsabil pentru ceea ce se găseşte în corpul său. De aceea, nu a mai cerut proba B. Ce urmează? Un alt anunţ. De data aceasta, din partea ITF.

Atletismul la pământ

La finalul anului trecut, Agenția Mondială Antidoping a dat publicității un raport efectuat de o comisie independentă asupra politicii de dopaj în atletismul din Rusia. Printre altele, ei au descoperit că șeful laboratorului doping din Rusia a distrus peste 1.400 de probe de sânge și urină.

Dopajul ajunsese să fie în cazul atleților ruși o politică de stat. În urma acestui raport, Rusia riscă să nu aibă atleți prezenți la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, de anul acesta.

"A dat dovadă de curaj"

Serena Williams nu a evitat cazul Maria Şarapova atunci când a fost întrebată despre această situație. "Mulți oameni au fost surprinși și șocați de anunțul ei, dar unii au fost și bucuroși că ea a fost cinstită și directă. Maria a arătat foarte mult curaj și multă inimă asumându-și responsabilitatea că s-a dopat. Îi doresc tot binele din lume", a spus liderul mondial.

"Oameni buni, nu vă grăbiți în cazul Mariei, nu am toate datele. Sper că e o greșeală nevinovată. Medicamentul a fost legal până la finalul lui 2015"
Martina Navratilova, fost lider mondial

"Wow! Elegant din partea Mariei Şarapova să susțină o conferință de presă pentru asta și să admită că a făcut o greșeală. De acord că trebuie să fim mai atenți"
James Blake, fost jucător

"Maria a manageriat această situație foarte bine. În opinia mea, e o greșeală nevinovată făcută de o mare campioană"
Ryan Harrison, jucător american

"Sunt uimit că nimeni din echipa Mariei nu a verificat lista de substanțe interzise. Jucătorii sunt responsabili, dar aceasta este o mare trecere cu vederea din partea echipei sale de asemenea"
Brad Gilbert, antrenor american

"Sunt cu toată inima alături de ea şi îi ofer întregul meu sprijin. Echipa ei a făcut o greșeală, nu Maria. Vom continua să avem încredere sută la sută în ea. E ușor să sprijini un sportiv când câștigă, dar trebuie să o faci și în vremuri întunecate"
Anastasia Mîșkina, căpitan nejucător FedCup

"Nu pare chiar atât de nevinovat ce a făcut Şarapova sau oricine a luat acest medicament, dar cine știe?"
Matt Ebden, jucător de tenis

"Sunt foarte sigură că dacă era un atlet ar fi fost mai duri cu el decât cu Şarapova. Până la urmă, e ce e"
Kelly Sotherton, atletă bitanică de la heptatlon

"În pofida scepticilor, cazul Şarapova demonstrează foarte bine că jucătorii de top nu sunt deloc protejați în cazul unui control pozitiv"
Gilles Simon, jucător de tenis

"Încă o zi neagră pentru tenis, mai întâi scandalul pariurilor, acum Şarapova care este depistată pozitiv, cine și ce urmează? Ce naiba?!"
Jimmy Connors, fost jucător de tenis

5 titluride Mare Şlem are Maria Şarapova în palmares, cel mai recent cucerit la Roland Garros 2014

21de săptămâni a petrecut rusoaica pe prima treaptă a clasamentului mondial

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close