SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Melbourne, oraşul lui Nole » Novak Djokovici a cîştigat al cincilea trofeu la Australian Open

Articol de - Publicat luni, 02 februarie 2015 00:00 / Actualizat duminica, 01 februarie 2015 22:25

Liderul mondial a trecut de Andy Murray cu 7-6(5), 6-7(4), 6-3, 6-0 într-un meci cu incidente de tot felul, dar şi cu două ore de tenis total.

Fiecare jucător de top are oraşul lui în care se simte Superman. Nadal are Parisul, Federer  Londra, iar Djokovici Melbourne-ul. E locul în care se simte cel mai energizat, locul în care de cîte ori a ajuns în finală a cîştigat trofeul.

Ieri, sîrbul şi-a pus în palmares al cincilea trofeu de la Australian Open, după o luptă epuizantă la nivel fizic şi mental în primele două seturi. Adversar i-a fost Andy Murray, britanicul care jucase trei finale şi le pierduse pe toate.

Meciul dintre cei doi a început să crească în intensitate de la prima minge. Chiar dacă Nole a condus cu 4-1, Murray a revenit , a egalat şi a dus primul set în tie-break. O oră de schimburi lungi, de variaţie în joc, cu reuşite care au ridicat nivelul tensiunii. Novak a fost cel care şi-a trecut în cont primul set, cu 7-5.

"O luptă de-a şoarecele şi pisica"
Umătorul avea să fie şi el la acelaşi nivel în care fiecare dintre cei doi adversari a dat tot ce avea. "Ştiam că va fi o luptă aprigă. Una epuizantă", a spus Nole.

Sîrbul a avut unele probleme la spre finalul setului al doilea, căutînd aer, şchiopătînd. Murray, jucînd agresiv şi precis s-a impus în tie-break cu 7-4. Aici a fost atins climaxul.

Trecuseră două ore şi jumătate şi spectatorii se întrebau ce mai urmează. Asta după ce în timpul setului al doilea pe teren au pătruns şi cîţiva fani, dar care au fost repede scoşi din mijlocul acţiunii. Care este limita celor doi?

Andy a început bine cu un break şi conducea cu 2-0, dar apoi totul s-a făcut bucăţi. Încredere, lovituri, intensitate. Britanicul a indicat spre şicanele adversarului.

"E evident că am avut o criză la finalul setului al doilea şi începutul celui de-al treilea. M-am simţit epuizat şi am avut nevoie de timp să mă regrupez. Am încercat să scurtez punctele, să fiu mai agresiv. A fost o luptă de-a şoarecele şi pisica", a spus Nole.

Salutul rece
De acolo, Murray a început să coboare pe panta înfrîngerii. "Nu ştiu ce a avut, arăta ca şi cum îi este foarte rău, dar apoi a revenit incredibil. Felul în care a lovit mingea şi cum s-a mişcat în al patrulea  a fost incredibil", a spus Murray. De la 2-0, a mai reuşit un singur game, restul aparţinîndu-i lui Nole, care s-a impus cu 7-6(5), 6-7(4), 6-3, 6-0.

La final a fost poate cel mai rece salut din cele 23 de întîlniri precedente între doi tipi care se cunosc de cînd erau doar nişte puşti cu multe vise. Andy a primit tava rotundă şi argintie, în timp ce Nole a ridicat trofeul mai greu şi mai impozant pentru a cindea oară la cel mai de succes turneu de Mare Şlem al său.

Trofeul special
Novak Djokovici a spus la conferinţa de presă că victoria din acest an este una deosebită pentru că este primul său trofeu de Mare Şlem în calitate de soţ şi de tată. Sîrbul s-a căsătorit anul trecut cu Jelena Ristici şi la finalul anului a devenit tatăl unui băieţel pe nume Stefan.

Soţia sa a postat pe Twitter la fiecare meci poze cu cel mic, în faţa televizorului. "Faptul că m-am căsătorit şi am devenit tată mi-a dat multă energie, o energie pe care nu am mai simţit-o. Acum totul merge într-o direcţie foarte pozitivă în viaţa mea", a spus sîrbul.

Hingis a luat trofeul
Martina Hingis şi Leander Paes au cîştigat ieri trofeul de la dublu mixt, după ce au trecut în finală de perechea francezo-canadiană Nestor/Mladenovic cu 6-3, 6-4. Pentru elveţianca în vîrstă de 34 de ani este al 16-lea trofeu de Mare Şlem din carieră. Ea are cinci la simplu, nouă la dublu şi două la dublu mixt.

"Cine s-ar fi gîndit? E mai mult decît aş fi putut visa!", a spus Martina.  Hingis s-a retras din tenis în 2003, dar s-a întors în 2006. Un an mai tîrziu se retrăgea din nou, iar în 2013 a revenit jucînd doar la dublu. "E o încîntare să joci cu Martina", a spus indianul în vîrstă de 41 de ani şi care are în carieră 15 trofee de Grand Slam.

2,5 milioane de dolari este premiul pe care l-a primit Novak Djokovici pentru cîştigarea trofeului

Jucătorii cu cele mai multe trofee de Grand Slam în era Open:
1. Roger Federer: 17 trofee
2. Pete Sampras: 14 trofee
Rafael Nadal
4. Bjorn Borg: 11 trofee
5. Jimmy Connors: 8 trofee
Ivan Lendl
Andre Agassi
Novak Djokovici

650171-jucatori-trofee.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
der.bomber
der.bomber  •  11 Martie 2015, 09:48

nr 1 ... un mare campion cum greu se va mai naste ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează