SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Out of the Blue » Tecău şi Lindstedt au pierdut finala de dublu de la Madrid

Tecău şi Lindstedt au făcut un turneu reuşit pe zgura albastră de la Madrid +1   FOTO
Tecău şi Lindstedt au făcut un turneu reuşit pe zgura albastră de la Madrid

Articol de - Publicat luni, 14 mai 2012 00:00 / Actualizat duminica, 13 mai 2012 21:26

Românul şi suedezul au plecat de ieri spre Roma, unde sînt favoriţi 4 şi au primul tur liber.

Încă nu e foarte cald la Madrid, dar ziua promite. La 11:00 dimineaţa, lumea încă n-a luat drumul spre Caja Magica, aşa că tribunele arenei centrale sînt presărate cu puţini spectatori, dispersaţi în toate sectoarele. E înghesuială, urmează alte două finale, cele de simplu, aşa că Tecău, Lindstedt, Fyrstenberg şi Matkowski trebuie să se grăbească un pic. Şi o fac.

Ultimul act la dublu a durat o oră şi 14 minute, iar la capătul lui, polonezii au cucerit pentru a doua oară coroana de la Madrid, după prima lor victorie aici în 2008, cînd turneul se disputa indoor.

Pentru Horia şi Robert, nu e ziua cea mai bună. Serviciul suferă, la fileu parcă palmele rămîn crispate pe rachete, sincronizarea nu mai e la fel de ascuţită ca în alte zile. Primul break al lui Fyrstenberg şi Matkowski vine la 2-1 pentru ei, pe serviciul suedezului.

O ezitare, un retur lăsat care rămîne în teren şi ruptura se produce repede. Pentru adversari, drumul spre primul set e apoi neted, atîta vreme cît servesc cu o precizie şi o tărie de invidiat. Tecău şi Lindstedt avuseseră doar două mingi de break.

Cifrele dureroase
În al doilea set nu vor avea nici una. Polonezii continuă să fie infernali pe serviciul lor, traversează game-urile unul după altul cu uşurinţă, în timp ce dincolo de fileu zbaterea continuă. Nordicul îşi lasă iar serviciul în mîini străine, de data aceasta la 3-3, şi ceva spune că nu mai e cale de întors. Şi nu e. 6-3, 6-4, un scor cinstit, corect pentru un meci în care lucrurile nu au fost puse nici o clipă sub semnul întrebării.

Dincolo de orice impresie, cifrele vorbesc limba cea mai clară. Românul şi suedezul au cîştigat doar 65 la sută din punctele jucate cu primul serviciu, la un procentaj de frecvenţă tot de 65 la sută. La retur, pe serviciul întîi au avut 11%, iar pe al doilea 33%.

Tecău şi Lindstedt rămîn cu prima lor finală de Masters 1000, după ce pînă în această săptămînă nu trecuseră de "sferturi" împreună la asemenea turnee. Şi poate e suficient pentru o săptămînă albastră.

Tecău: "Iau ce e mai bun din aceste zile"

Horia Tecău îşi evaluează performanţa din săptămîna madrilenă, decis să aprecieze cîştigul global, nu doar deznodămîntul.

- Ce iei cu tine după acest concurs, Horia?
- Sînt multe lucruri pozitive. Am jucat prima noastră finală de Masters 1000, întîi şi întîi. Apoi, am avut trei meciuri grele pe care le-am cîştigat. De fapt, din ultimele 10 partide jucate, am învins în 8, iar unul dintre cele două pierdute a fost la Belgrad, unde am avut 3 mingi de meci. N-am mai reuşit niciodată pînă acum atîtea victorii într-un turneu Masters 1000, unde mie mi se pare cel mai greu de reuşit o performanţă.

- Spui asta din cauza densităţii tabloului?
- Da, aici întîlneşti din primul tur adversari tari, clasaţi între primii 25 în lume sau jucători foarte buni de simplu. Spre deosebire de turneele de Mare Şlem, unde, în fazele timpurii, poţi să prinzi şi perechi mai puţin bine cotate, la locul 60-70, să spunem.

- Una peste alta, balanţa e pozitivă?
- Da, eu aşa cred.

Puţine şanse în finală

- Care e lucrul cel mai bun care s-a întîmplat zilele acestea? Ce ţi-a plăcut cel mai mult?
- Felul în care am luptat în meciurile cîştigate. Ne-am pregătit foarte bine, am ajuns devreme aici, mai devreme decît la oricare alt turneu. În plus, suprafaţa a fost rapidă şi asta ne-a avantajat. Inclusiv la puncte sîntem în cîştig pentru că finaliştii primesc 600 la Masters 1000.

- Despre finală ce poţi spune?
- Nu prea am avut şanse pe serviciul lor pentru că l-au făcut foarte bine. Doar două mingi de break. La prima a fost un serviciu puternic la Robert, la a doua un al doilea la care poate puteam face ceva mai mult cu returul, dar asta a fost. Iar în al doilea set n-am avut nici o şansă. Noi, în afară de game-urile pe care le-am pierdut, ne-am luat serviciul convingător, însă nu a fost suficient.

- N-a fost prea multă lume în tribună, din păcate.
- Probabil din cauza orei. Duminică, la 11:00 dimineaţa, într-o zi cu trei finale... după o zi de sîmbătă de asemenea foarte plină. La alte turnee, care nu sînt mixte, orarul e altul şi, de aceea, şi tribunele sînt mai pline.

Înapoi la zgura roşie

- Urmează Roma, s-a tras deja tabloul. Ştii cu cine puteţi să picaţi sau eşti ca Azarenka, nu vrei să te uiţi dinainte?
- Nu, nu e o problemă. Cu cine jucăm?

- E posibil să-i întîlniţi din nou în turul al doilea pe Cermak şi Polasek, la fel ca aici. O să fie nevoie de ceva timp pentru adaptare, trecînd iar la zgura roşie?
- De aceea şi plecăm repede spre Roma, vrem ca luni să ne putem antrena deja. Anul trecut am găsit acolo nişte terenuri foarte lente, acum noi venim de pe unele rapide. Va trebui să ne acomodăm însă, n-avem ce face, asta e munca noastră.

- Şi după Roma? Direct Roland Garros?
- Nu, ne despărţim cîteva zile, mergem fiecare acasă, luăm o pauză. Apoi, vrem să fim la Paris vineri. Acolo, tabloul de simplu începe duminică, iar cel de dublu probabil marţi.

- Mult succes şi încă o dată felicitări pentru Madrid!

Lindstedt: "E dificil să fiu fericit"

Lindstedt a cîntărit turneul de la Madrid în cheie mult mai cenuşie decît partenerul lui.

"Am jucat rău în finală şi aşa nu se poate cîştiga. Ne-am aflat departe de nivelul pe care ni-l dorim, în timp ce adversarii au fost mai buni, au servit excelent, ca nişte campioni. Dacă e ceva ce puteam face mai bine? Totul", s-a exprimat suedezul.

"Ora 11:00 nu e ideală, dar am mai cîştigat meciuri jucate dimineaţa, aşa că nu aceasta e explicaţia. În concluzie, e dificil să fiu fericit pentru ceva. Am luptat bine în cîteva meciuri, dar, la final, nu asta contează".

88.800 de euro vor împărţi Tecău şi Lindstedt pentru prezenţa lor în finala de la Madrid, al doilea premiu al lor ca valoare, după semifinalele de la Melbourne.

7-8 e bilanţul finalelor cîştigate, respectiv pierdute de Horia şi Robert de cînd joacă împreună, din martie 2010.

ALTE ŞTIRI DE LA MADRID:

Serena imbatabilă
Finala feminină de la Madrid s-a încheiat cu o Serena Williams învingătoare în chip categoric în faţa liderului mondial, Victoria Azarenka: 6-1, 6-3 în o oră şi 4 minute. Americanca a servit formidabil, reuşind 14 aşi şi cedînd doar două puncte cu primul.

Frustrată, bielorusa a avut ceva de împărţit cu racheta, dar nimic nu s-a schimbat. "Încă pot să-mi îmbunătăţesc jocul, asta e grozav", a spus Serena.

"Am muncit mult şi am avut cîteva bătălii grele de dat, dar îmi place la nebunie să fac asta, să joc tenis. O felicit pe Victoria pentru sezonul minunat pe care îl are, e o onoare pentru mine să întîlnesc asemenea adversară". Este al doilea titlu al americancei din 2012, după cel de la Charleston.

"Nu e obscen de alunecos"
"Anul acesta am avut două probleme: culoarea şi terenurile. Cu albastrul s-a dovedit că se vede foarte bine pe televizor. E ceva ce eu am făcut pentru prima dată acum 25 de ani indoor şi apoi toţi s-au luat după mine. Trebuie să ţinem cont de părerea tuturor: a jucătorilor, a celor de le televiziuni, dar cea mai importantă e opinia privitorului. Tenisul are nevoie să fie prezent pe ecrane, să fie difuzat, să aibă publicitate, altfel falimentează", a spus ieri Ion Ţiriac.

"Cît despre terenuri, am avut foarte puţin timp la dispoziţie să le facem, doar 3-4 săptămîni înainte de turneu. Într-adevăr, alunecă, dar nu e ceva obscen, după părerea mea. Aşteptăm să vedem ce spun cei de la ATP, dar eu cred că tenisul trebuie să progreseze, iar jucătorii să se adapteze", a încheiat promotorul român.

Tripla lui Roger
După 2006 (indoor) şi 2009 (pe zgură) şi alte două finale pierdute (2007 şi 2010), Roger Federer s-a impus din nou la Madrid ieri, la capătul unui ultim act strîns cu Tomas Berdych: 3-6, 7-5, 7-5, în două ore şi 38 de minute.

"Sînt foarte fericit şi voi reveni la anul la acest turneu. Cred că au fost şi meciuri bune, şi meciuri rele, dar asta se vede în toate concursurile. A ieşit foarte bine, avînd în vedere circumstanţele. Mă simt bine aici şi mă bucur că lumea mă apreciază, aşa cum, să ştiţi, i se întîmplă şi lui Rafa în Elveţia. E, pentru mine, o pregătire bună înainte de Roland Garros", a spus Roger, care de azi face rocada cu Nadal în clasamentul ATP, urcînd pe 2.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
narutosslazio
narutosslazio  •  15 Mai 2012, 13:51

Ce titluri lipsite de orice inspiratie ! Traim in era cliseelor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează