SPORTURI  »  TENIS  »  ROMÂNIA-SUEDIA 3-1

Rămînem în prima serie » Adrian Ungur a adus punctul decisiv României în confruntarea cu Suedia din Cupa Davis

Momentul în care Adrian Ungur sare în braţele căpitanului nejucător Andrei Pavel pentru a sărbători victoria // Foto: Alex Nicodim +3   FOTO
Momentul în care Adrian Ungur sare în braţele căpitanului nejucător Andrei Pavel pentru a sărbători victoria // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat luni, 15 septembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 15 septembrie 2014 00:04

Adrian Ungur l-a învins ieri pe Elias Ymer, 3-6, 6-4, 7-6 (4), 6-3, şi a adus punctul victoriei pentru România, care se menţine în Grupa I a Zonei Europa-Africa.

Pe hîrtie părea accesibil, chiar uşor. O plimbare - nu în parc, ci pe zgură. România a întîlnit în week-end-ul trecut, pentru a se menţine în prima grupă valorică a Zonei Europa-Africa, o Suedie diferită mult de orice imagine a ei din anii '80-'90. Cu jucători de simplu tineri, dar clasaţi dincolo de locul 200 în lume şi cu veteranul Johan Brunström, specialist la dublu.

O echipă fragilă, vulnerabilă părea cea nordică. În realitate, chiar şi după ce pe tabelă a apărut scorul final de 3-1 în favoarea României, a fost mult mai complicat decît se anunţa. Pentru că aşa e Cupa Davis, ambiţiile se trezesc, dorinţa de victorie e inflamată de spiritul de echipă, surprizele nu lipsesc, atmosfera poate influenţa.

Tactici de căpitani
Ieri, team-ul tricolor avea nevoie de un singur punct pentru a pune capăt întîlnirii într-un mod fericit. Cu cît mai repede era obţinut, cu atît scădea cota emoţiilor. Primul meci îi opunea pe jucătorii numărul unu din fiecare echipă, în acelaşi timp însă perdanţii din prima zi. Orgolii zgîriate, speranţă de revanşă, dar şi crispare, tremur, anxietate.

"Job-ul meu este să-l aduc pe Adrian Ungur la forma lui normală, la nivelul lui obişnuit de joc, ca să poată să cîştige în faţa lui Elias Ymer", spunea căpitanul Andrei Pavel sîmbătă, după dublu. "Cred că lui Elias îi convine mai mult stilul de joc al lui Ungur, cu schimburi mai lungi de mici", afirma, la rîndul său, căpitanul suedez Fredrik Rosengren.

Început lent
Cum a fost pînă la urmă? O combinaţie din ambele. Din fericire, proporţia lui Pavel/Ungur a fost mai mare în final. Tînărul Ymer, mezinul nordicilor la cei 18 ani ai săi, a început meciul cu mult aplomb, în timp ce Adi părea o copie a sa din meciul de vineri cu Christian Lindell. Rapid, puştiul a ajuns la 5-0, dar şi-a adjudecat actul cu 6-3.

După ce a făcut break în debutul actului secund, pentru Ungur a sunat o sirenă ascuţită de alarmă. "Atunci s-a produs declicul. M-am enervat puţin, am început să joc la n-am ce pierde, am făcut rebreak imediat şi de acolo s-a schimbat totul", a explicat Adrian după meci, adăugînd că la început a fost extrem de tensionat, copleşit de emoţie. Şi a mai fost ceva: "Andrei mi-a spus să nu mă mai gîndesc la scor şi să joc fiecare punct. Probabil că asta m-a ajutat foarte mult".

Victorie eliberatoare
Mult mai agresiv, cu o poziţie avansată pe linia de fund a terenului, Ungur a început să-şi pună mult mai bine în valoarea loviturile. A egalat la seturi, apoi le-a cîştigat şi pe următoarele două, însă la luptă. "Cheia a fost în setul secund", a spus Pavel, "dar foarte mult a contat şi tie-break-ul. Adi a fost emoţionat, era pentru prima dată numărul unu în echipă. Toată săptămîna a jucat foarte bine la antrenamente, apoi însă, din cauza aşteptărilor, nu a jucat relaxat".

Succesul lui Ungur, parafat cu un salt şi racheta aruncată spre nori, a pus capăt intrigii. Meciul ultim, dintre Marius Copil şi Christian Lindell, nu s-a mai disputat, iar românii au putut compune o horă pe zgura fierbinte de la Arenele BNR. Asta înseamnă că şi la anul vom fi aici, în Grupa I a Zonei Europa-Africa. Că vom fi pe tabloul mare, încercînd să-l străbatem pentru a ajunge spre barajul de promovare în Grupa Mondială. Deocamdată însă, acesta e locul stabil.

O mică nemulţumire
Andrei Pavel a spus ieri, la conferinţa de presă, că l-a deranjat faptul că Marius Copil nu a rămas în afara tribunelor pînă la finalul meciului susţinut de Ungur cu Ymer.

"La 4-3 şi serviciul în al patrulea set pentru Adi, l-am văzut pe Marius intrînd în tribune, ceea ce nu prea mi-a plăcut pentru că, din experienţa mea, ştiu că nu e bine. Am făcut şi eu chestia asta de cîteva ori, iar apoi s-a întors meciul, am intrat pe teren şi nu mai puteam da în minge de emoţie. Mă bucur însă că am fost o echipă unită de la început pînă la sfîrşit şi că am reuşit să cîştigăm", a explicat Pavel.

GRUPA MONDIALĂ: Finală între Elveţia şi Franţa
Ieri s-au definitivat şi semifinalele Grupei Mondiale. Roger Federer l-a învins pe Fabio Fognini cu 6-2, 6-3, 7-6 (4) şi a adus punctul necesar pentru calificarea Elveţiei în ultimul act pentru prima dată din 1992 încoace.

Pentru Roger reprezintă şansa de a cucerit singurul trofeu important care-i lipseşte din palmares. În finală aşteaptă Franţa, care s-a impus cu scorul general de 4-1 în faţa Cehiei, cîştigătoarea ultimelor două ediţii.

Pe zgura Terenului "Philippe Chatrier" din complexul Roland Garros, Tsonga şi Gasquet au adus punctele victoriei. Finala va fi pe 21-23 noiembrie.

ROMÂNIA- SUEDIA 3-1

Vineri
Christian Lindell (Sue)-Adrian Ungur (Rom) 7-5, 7-6 (2), 6-4
Marius Copil (Rom)-Elias Ymer (Sue) 6-2, 6-3, 6-2

Sîmbătă
Florin Mergea, Horia Tecău (Rom)-Isak Arvidsson, Johan Brunström (Sue) 7-6 (2), 7-6 (5), 6-3

Ieri
Adrian Ungur (Rom)-Elias Ymer (Sue) 3-6, 6-4, 7-6 (4), 6-3
Marius Copil (Rom)-Christian Lindell (Sue) nu s-a mai disputat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
redsef2005
redsef2005  •  15 Septembrie 2014, 12:56

Oameni buni, uitaţi de "barajul de promovare în Grupa Mondială"! Aici va fi locul nostru pentru mult timp, şi asta doar dacă vom putea să ni-l menţinem în faţa adversarilor gen Finlanda, Danemarca, Suedia, pe care i-am avut în meciurile de RĂMÂNERE în grupă din ultimii ani. Iar dacă mă uit pe echipa noastră văd că Ungur, Tecău şi Mergea împlinesc în ianuarie 30 de ani, iar "marea speranţă" Copil e de o vârstă cu Raonic şi Nishikori (şi cu un an mai mare decât Dimitrov), cu mica deosebire că sunt vreo 170 de locuri de locuri ATP între el şi aceştia... CU CE, CU CINE să prinzi barajul de Grupa Mondială, când tu te chinui la propriu cu numerele 240 şi 250 mondial???

Vezi toate comentariile (1)
Comentează