SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIONILOR

Roger Federer: "Principala provocare este să recuperez locul unu de la Nadal"

Articol de GSP - Publicat sambata, 20 noiembrie 2010 00:00

Roger Federer, fostul lider mondial, a vorbit despre planurile de viitor şi despre obiectivele pe care le are pentru sezonul următor, cel mai important fiind recîştigarea locului unu în clasamentul ATP. Pînă atunci, elveţianul îşi doreşte să realizeze o săptămînă bună la Turneul Campionilor, turneu care debutează mîine cu primele două partide.

Roger Federer, fostul lider mondial, a vorbit despre planurile de viitor şi despre obiectivele pe care le are pentru sezonul următor, cel mai important fiind recîştigarea locului unu în clasamentul ATP. Pînă atunci, elveţianul îşi doreşte să realizeze o săptămînă bună la Turneul Campionilor, turneu care debutează mîine cu primele două partide.

- Care sînt aspiraţiile pentru ultimul turneu din acest sezon?
- Deja am început să mă antrenez pe Curtea Centrală cu Berdych. Încerc să mă acomodez cu noua suprafaţă care este mai lentă decît cea pe care am jucat în ultima perioadă, precum cea de la Paris. Cred că am păstrat suficientă energie pentru a face un turneu bun.

- După turneul de la Londra, ce planuri ai pentru viitor, pentru anul viitor. În ce măsură este o provocare pentru tine să-l depăşeşti pe Rafael Nadal?
- Este cea mai mare încercare, una cu adevărat foarte importantă. Din mai multe motive o să fie dificil. Rafael are un avans semnificativ, iar eu trebuie să-mi apăr cele 2000 de puncte, la Australian Open. Pentru a reveni pe primul loc, trebuie să îmi fac un program inteligent, bine organizat.

- Sînt din ce în ce mai puţini tineri care vin din urmă. În top 10 nu este nici un jucător sub 23 de ani. Care este problema?
- Este adevărat, sînt din ce în ce mai puţini tenismeni tineri care cîştigă turnee. M-am gîndit la acest aspect. Nu văd pe nimeni în primii 100 care să aibă sub 22 de ani şi care să aibă puterea să vină din urmă. Asta mă face să-mi fie dor de vremurile în care Roddick, Ferrero, Haas, eu şi apoi Rafa cîştigam turnee la mai puţin de 20 de ani. Jocul s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere fizic şi psihic, iar maturizarea este din ce în ce mai dificilă. Nu ştiu dacă este bine sau rău, dar este adevărat: trebuie să ştii să rezişti presiunii, programului, adversarilor, presei..

- Care este obiectivul tău principal pentru următorii ani?
- Ar fi foarte frumos dacă aş cîştiga aurul la Jocurile Olimpice din 2012. Ca la Wimbledon, ar fi un aur "imens". Am amintiri frumoase de la Sydney, Atena şi Beijing, dar niciodată nu am cucerit titlul olimpic. Poate îl voi primi în 2012. Sper să fiu sănătos pînă atunci.

Roger Federer se află în B, alături de Robin Soderling, Andy Murray şi David Ferrer. Elveţianul va juca primul meci, mîine, de la ora 22:00, împotriva lui David Ferrer. Parida care va deschide Turneul Campionilor îi va aduce faţă în faţă pe Andy Murray şi Robin Soderling, începînd de la ora 16:00. În grupa A se află Rafael Nadal, Novak Djokovic, Tomas Berdych şi Andy Roddick

*Interviu acordat pentru cotidianul iberic "As";

*foto: getty

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
pyllo
pyllo  •  20 Noiembrie 2010, 12:39

Forza Roger! sper sa poti redeveni nr 1 mondial, iar un aur olimpic ar fi fabulos

Vezi toate comentariile (1)
Comentează