SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

România? Surpriză! » A doua victorie mare a carierei Irinei Begu! Româncele s-au obişnuit să elimine din primul tur jucătoare de top 10 în turneele de Mare Şlem

Irina Begu este la a patra participare la Australian Open
Irina Begu este la a patra participare la Australian Open

Articol de - Publicat marti, 20 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 20 ianuarie 2015 10:00

Irina Begu a trecut ieri de Angelique Kerber, 9 WTA, 6-4, 0-6, 6-1, după un meci curajos. Este a doua victorie a româncei în faţa unei componente a Top 10.

Irina Begu încă se hrăneşte din încrederea pe care a cîştigat-o la Moscova, pe final de an, cînd a ajuns în finală. Un turneu în care a jucat relaxată şi şi-a demonstrat că poate învinge pe oricine.

Ieri, ea şi-a cimentat această nouă achiziţie la moralul său, învingînd-o pe Angelique Kerber, a noua jucătoare a lumii. Românca, 39 WTA, a fost curajoasă, a atacat şi şi-a demonstrat încă o dată că are un fizic bun pentru jocul pe hard.

"Jocul meu se potriveşte foarte bine pe această suprafaţă, inclusiv antrenorii mei îmi spun că sînt mai mult jucătoare de hard", spunea ea la finalul lui 2014.

Cu o echipă completă în jurul său, din care face parte şi un psiholog, Irina a ştiu să treacă peste momentele mai puţin bune, şi-a păstrat emoţiile în interior şi şi-a trecut în CV una dintre cele mai mari victorii ale carierei.

"Una dintre cele mai proaste zile"
După aproape două ore de joc, nemţoaica în vîrstă de 27 de ani încă nu ştia ce s-a întîmplat. "Nu am jucat deloc tenisul pe care-l ştiu. A fost una dintre cele mai proaste zile ale mele. E păcat că s-a întîmplat la un turneu de Mare Şlem", a spus Kerber. A uitat însă să menţioneze că adversara i-a răspuns aşa cum nu se aştepta, că a atacat-o şi nu i-a lăsat loc să respire.

Irina a cîştigat primul set cu 6-4, dar apoi l-a cedat pe al doilea cu 0-6. Ar fi putut urma căderea. Dar nu s-a întîmplat aşa. Irina a continuat să o preseze pe Kerber, să o atace şi chiar dacă mingea a venit de multe ori înapoi, românca nu s-a descurajat. Aşa că după mai mulţi de "Haide!", Irina a putut să sărbătorească, să zîmbească, să se bucure.

Victoria Irinei se adaugă pe o listă a surprizelor reuşite de românce în ultimii anii la turneele de Mare Şlem. Fiecare dintre jucătoarele acestei generaţii a avut momentul în care succesul ei a fost numit neaşteptat.

În 2012, la Australian Open, Sorana Cîrstea o învingea pe Samantha Stosur, 5 WTA, chiar în primul tur. În acelaşi an, Irina trecea în aceeaşi fază de Caroline Wozniacki, cap de serie 9.

Victoriile neconfirmate
Cu un an mai devreme, la US Open două românce le eliminau pe Petra Kvitova şi pe Na Li. Una era Alexandra Dulgheru, iar cealaltă Simona Halep. Dintre ele doar Sorana Cîrstea a reuşit să treacă de turul al doilea, celelalte oprindu-se acolo. De ce?

Tot Sorana a încercat să explice, în 2012, ce se petrece în mintea unei jucătoare după o asemenea victorie.  "Cînd baţi o jucătoare de Top 10, e o surpriză, nimeni nu se aştepta la aşa ceva şi de aceea intri pe teren fără presiune. Dacă pierzi, pînă la urmă, nu e ceva anormal, dar dacă învingi, lucrurile se schimbă. Dintr-o dată, toată lumea e cu ochii pe tine, vrea să confirmi rezultatul şi în meciurile următoare. Şi atunci apare presiunea şi e greu de manevrat. Aceasta e diferenţa între cele de top şi restul: ele au învăţat să facă faţă acestei situaţii", a spus Sorana.

Miercuri, Begu o va întîlni pe Katerina Siniakova, o cehoaică în vîrstă de 18 ani.  Va rezista Irina presiunii?

Opt capi de serie au căzut
Pe tabloul feminin, pe partea de jos a lui a fost măcel, opt capi de serie au părăsit competiţia. Cel mai răsunător nume a fost al Anei Ivanovici, 5 WTA. Ea a fost învinsă de Lucie Hradecka cu 1-6, 6-3, 6-2.  Celelalte  jucătoare care au părăsit competiţia sînt Kerber, Suarez Navarro, Kuzneţova, Bencic, Pavliucenkova, Lisicki, Safarova.

Din 2001, cînd a fost introdusă formula cu 32 de capi de serie, cei mai mulţi au fost eliminaţi încă din primul tur, la Roland Garros în 2002 şi în 2004 la Wimbledon, cînd au plecat 11 capi de serie. După ziua de azi acest record negativ ar putea fi egalat pentru că se joacă în partea de sus a tabloului.

Cîrstea, revenire grea
Sorana Cîrstea a revenit la tenis, după o perioadă lungă de recuperare în urma unor probleme la umăr, care au chinuit-o pe parcursul întregului an. N-a fost ce şi-a dorit românca, ea fiind învinsă de Alexandra Panova din Rusia cu 7-5, 6-0.

39 de lovituri cîştigătoare a reuşit Irina Begu în meciul cu Kerber,care a dunar 8

55 de greşeli neforţate a comis Irina, iar adversara sa 35

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
merace
merace  •  20 Ianuarie 2015, 10:27

11 capi de serie au iesit in pimul tur. E un record la Australian Open, unde de obicei ieseau 4-7 capi de serie in primul tur, cu exceptia anului 2006 cand au iesit 8. Se pare ca are loc un schimb de generatii...

tardelli
tardelli  •  20 Ianuarie 2015, 10:24

A iesit din turneu si numarul 12 Flavia Pennetta

tardelli
tardelli  •  20 Ianuarie 2015, 09:50

Din primele 30 jucatoare au iesit deja din primul tur cam 10.Asta arata cat de echilibrat e tenisul feminin.Pozitia in top nu arata valoarea momentului ci doar ...munca depusa in ultimul an.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează