SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Simona Halep a fost eliminată de la Wimbledon, dar e încurajată de o mare campioană: "Să pună mai puţină presiune pe ea!"

Simona Halep s-a oprit pentru a treia oară în carieră în turul secund la Wimbledon, după 2010 şi 2011 // Foto: Reuters +3   FOTO
Simona Halep s-a oprit pentru a treia oară în carieră în turul secund la Wimbledon, după 2010 şi 2011 // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat vineri, 28 iunie 2013 00:00 / Actualizat joi, 27 iunie 2013 21:59

Virginia Ruzici, campioană la Roland Garros 1978 şi manager al Simonei, povesteşte cînd a văzut-o prima dată, ce a impresionat-o la ea şi unde o vede în viitor.

Seria extraordinară a Simonei Halep s-a încheiat ieri, românca părăsind cu fruntea sus turneul de la Wimbledon. A întîlnit-o pe Terenul 3 pe Na Li, a şasea jucătoare a lumii, finalistă anul acesta la Australian Open, şi s-a înclinat în faţa ei, dar nu fără luptă. A cedat primul set, 2-6, dar şi-a revenit perfect în al doilea, 6-1.

"Stunning!", exclamau comentatorii englezi la reverul în lung de linie trimis de Simona pentru a conchide actul. Decisivul i-a revenit chinezoaicei, 6-0, Halep părînd cu resursele, mai ales cele psihice, aproape istovite. A apărut şi o problemă fizică, la spate, care a trimis săgeţi de durere în coapsă. Cumva, o limită fusese atinsă.

Românca venea după două săptămîni incredibile, pe durata cărora a cucerit, consecutiv, primele titluri ale carierei. Întîi pe zgura de la Nürnberg, apoi pe iarba de la 's-Hertogenbosch, fără tranziţiei, fără pregătire suplimentară, doar a mers, a jucat şi a cîştigat pe bandă rulantă. Au fost zilele cele mai pline ale carierei ei de pînă acum, pe care le-a prelungit un pic şi la Wimbledon. Pe iarba de la All England Club, ea a reuşit un succes în turul inaugural, ducîndu-şi seria meciurilor victorioase la 11.

Virginia Ruzici, care este managerul Simonei, a ajuns ieri dimineaţă la Londra pentru a fi alături de ea. Iată ce crede singura româncă învingătoare într-un turneu de Mare Şlem despre viitorul lui Halep, cum a remarcat-o şi ce o impresionează la ea.

- Virginia, îţi aminteşti cînd ai văzut-o prima dată pe Simona?
- Da, s-a întîmplat în România. Avea pe atunci 15 ani, nu, cred că mai puţin, 14. Florenţa Mihai, care se ocupa de ea, de Irina Begu şi de alte cîteva jucătoare, m-a chemat să le urmăresc şi eu. Apoi am văzut-o la Paris, la un turneu de juniori de la Stade Francais. Era tristă pentru că pierduse în sferturi. Dar, bineînţeles, cel mai mult am urmărit-o la Roland Garros, în 2008, cînd a şi cîştigat. I-am văzut atunci toate meciurile, din primul tur, şi mi s-a părut impresionantă.

Reverul ucigător

- Ce ţi-a atras cel mai mult atenţia la ea?
- Felul în care se deplasează pe teren, clar mai bine decît majoritatea jucătoarelor. Este rapidă şi este o atletă naturală, mişcarea ei nu e obţinută pe bază de muncă şi de forţă, vine din interior. Apoi, loviturile ei mi-au plăcut. Reverul era şi continuă să fie impresionant, dar poate deveni ucigător. Îmi place şi faptul că este agresivă, că e o jucătoare de atac. Şi eu am fost agresivă în cariera mea şi prefer şi la alţii acest stil de joc.

- Cum ţi se pare că a evoluat faţă de anul victoriei la Paris?
- Lumea o aştepta mai de mult să sară, să explodeze. A cîştigat Roland Garros-ul la 16 ani şi 8 luni şi specialiştii au văzut imediat în ea o viitoare jucătoare de top. Din păcate, au apărut o mulţime de accidentări, la spate, la genunchi, la gleznă, care au oprit-o din ascensiune sau i-au întîrziat-o cu un an sau doi. Are însă un potenţial foarte mare de creştere dat de talentul ei.

- Faptul că a cîştigat în două săptămîni consecutive pe suprafeţe diferite o indică drept o jucătoare completă?
- Efectiv! A făcut această trecere victorioasă de la zgură la iarbă, de care foarte puţină lume e capabilă, a reuşit victorii la adversare importante. S-o baţi pe Vinci, care e numărul 11 mondial, chiar şi pe Suárez Navarro, e impresionant. Asta arată o capacitate de a evolua pe toate suprafeţele.

- Poate însă a adus şi ceva oboseală pentru Wimbledon.
- Într-adevăr, i-a lipsit un pic prospeţimea la începutul meciului cu Na Li şi nu atît fizică, mai degrabă mentală. Dar să ai două turnee la rînd în care să mergi pînă la capăt e ceva important, cu atît mai mult că sînt primele ei turnee cîştigate.

"O văd în Top Ten"

- Unde o vezi ajungînd? Poate între primele din lume?
- Eu de la început mi-am spus că poate fi o jucătoare de Top Ten. A pierdut puţin timp din cauza accidentărilor, dar încă e foarte tînără la 21 de ani. O văd capabilă mult în sus.

- Ce sfat i-ai oferi acum?
- Să facă lucrurile din ce în ce mai plăcute, la antrenamente să aibă mai mult entuziasm şi mai multă intensitate. Iar la meciuri să nu pună prea multă presiune pe ea.

- Este o persoană exigentă cu ea însăşi.
- Aşa este şi e normal. Cînd vorbesc de presiune mă gîndesc însă la acea dorinţă teribilă de a cîştiga care uneori te poate face să te contractezi. Uneori i se întîmplă aşa ceva. Trebuie să gestioneze mai bine asemenea momente şi cred că începutul e deja făcut, cu cele două finale cîştigate. Da, e din ce în ce mai bine pentru ea din punctul de vedere tactic!

32 este locul ocupat de Simona Halep în clasamentul mondial de săptămîna aceasta, totodată şi cel mai bun al carierei

38.000 de lire sterline va primi jucătoarea română pentru prezenţa în turul al doilea la All England Club

ALTE ŞTIRI DE LA WIMBLEDON:

Spectator de lux
Maria Şarapova a pierdut miercuri în turul al doilea la Wimbledon, dar n-a plecat de la Londra. Ieri, ea a fost în tribunele Terenului 3 de la All England Club pentru a-l încuraja pe iubitul său, Grigor Dimitrov. Rusoaica l-a mai susţinut pe bulgar şi în turneul de la Queen's.

Mo Farah, investigat pentru că a filmat
Dublu campion olimpic la atletism, britanicul Mo Farah va fi investigat după ce a postat imagini video din tribunele de la All England Lawn Tennis. Un purtător de cuvînt a anunţat că va fi deschisă o anchetă, după ce Farah a postat imagini pe contul său de Twitter.

Regulile de la Wimbledon impun ca telefoanele să fie oprite în tribune şi în afara acestora, în timp ce meciurile sînt în desfăşurare. Mo a asistat la meciurile de la Wimbledon de pe terenul central, după ce a primit o invitaţie de a sta în loja regală.

S-a oprit
Alexandra Cadanţu a reuşit la Wimbledon cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem. S-a calificat în turul al doilea, dar ieri s-a oprit. Românca a fost învinsă de Kimiko Date-Krumm, veterana de 42 de ani din Japonia, cu 6-4, 7-5. România a rămas fără reprezentanţi pe tablourile de simplu de la All England Club. La Londra mai sînt Horia Tecău la dublu şi dublu mixt şi Raluca Olaru la dublu.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
soriniz
soriniz  •  28 Iunie 2013, 21:46
Postat de treideca44 pe 28 Iunie 2013, 08:41

....sa iti dai cu parerea

Daca omul insista sa se faca de ras, de ce sa nu-l lasam?

alexs_steaua
alexs_steaua  •  28 Iunie 2013, 16:25
Postat de narutosslazio pe 28 Iunie 2013, 02:44

Eu i-as recomanda sa nu se mai prezinte la grand slamuri. De fapt, niciun jucator roman n-ar trebui sa ocupe locurile unor jucatori decenti. Sa castigi turnee obscure de 280 pe la Hertogenbosch si sa elimini in aplauzele presei jucatoare de top pe la competitii ce nu reprezinte pentru ele decat un mic antrenament (vezi povestea Roma-zeita din Romania, Roland Garros-zbor din primul tur) e destul de penibil. Acelasi principiu se aplica si primadonei din Targoviste (care totusi a mai prins un sfert sau o optime de mare slem desi n-are treaba cu sportul asta). Nu mai pierdeti timpul vorbind prin interviuri despre mediocritate.

Ma faci sa rad...Daca si Roma e turneu de incalzire,imi dau seama cat te pricepi tu la tenis.

steaua.libera
steaua.libera  •  28 Iunie 2013, 12:34

Bravo Simona, suntem alaturi de tine!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează