SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Tenismanul care continuă să joace, deşi suferă de o afecţiune ereditară rară » Boala care-l stoarce de puteri

Articol de - Publicat duminica, 30 septembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 30 septembrie 2012 11:51

Ucraineanul Aleksandr Dolgopolov, în vîrstă de 23 de ani, povesteşte că are zile în care abia poate merge

Aleksandr Dolgopolov jr. este al douăzecelea jucător al lumii. A fost aproape de Top 10 în ianuarie 2012, clasîndu-se pe locul al 13-lea. Are doar 23 de ani şi este un jucător special, cu un stil aparte de joc. E văzut ca unul dintre viitoarele staruri ale tenisului mondial. "Pe teren încerc să joc imprevizibil şi să-l fac pe adversar să se simtă inconfortabil", spune cel alintat de părinţi Saşa. Ucraineanul a început tenisul la cinci ani, sub îndrumarea tatălui său, fost jucător.

Lucrurile sînt un pic mai complicate în viaţa tînărului jucător. Pe lîngă antrenamente, meciuri, pregătire fizică, ucraineanul mai luptă şi cu o boală ereditară care îi afectează ficatul. Este vorba despre sindromul Gilbert. Ficatul lui nu este capabil să proceseze aşa cum ar trebui anumiţi pigmenţi din bilă, drept urmare eliberează în sînge un volum prea mare dintr-o substanţă numită bilirubină, lucru care duce la îngălbenirea pielii, la oboseală şi la probeleme stomacale. Despre această boală a vorbit deschis abia acum. În urmă cu un an n-a vrut să dezvăluie prea multe.

Această suferinţă nu este una foarte gravă, dar uneori îi ia din energie. El a spus că sînt zile în care se simte atît de obosit încît abia poate merge. "De cîte ori mă simt slăbit trebuie să merg la spital, să fac perfuzii, să ţin o anumită dietă. Îmi trebuie cam o săptămînă sau două pentru a-mi reveni", a spus el.

Boala de care suferă este una rară, care afectează doar cinci la sută din populaţia globului. "Nimeni nu prea ştie cum va evolua această boală pentru că este o descoperire recentă", a mai spus Dolgopolov. Cu toate acestea, "The Dog" continuă să joace tenis şi să viseze că într-o zi va deveni lider mondial.

2 trofee a cucerit Dolgopolov pînă acum în circuitul profesionist, la Umag în 2011 şi la Washington în 2012

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
bogdanrazvan
bogdanrazvan  •  30 Septembrie 2012, 12:45

Este totusi un tenismen care a facut multe meciuri ciudate si a fost suspectat in multe situatii de aranjamente. Cu toate acestea, in momentul in care are ''chef'' sa joace cum trebuie, o face intr-un mod fantastic si poate invinge pe oricine. Sper sa treaca peste aceasta boala si sa devina mai constant in joc.

bengosss
bengosss  •  30 Septembrie 2012, 08:00

Nu este o boala rara (sindromul Gilbert) si, mai ales, nu este o boala grava. Trebuie cunoscuta de catre medici doar ca, bilirubina crescuta, sa nu fie confundata cu altceva. Nici nu e considerata boala. Of, cata prostie.

narutosslazio
narutosslazio  •  30 Septembrie 2012, 04:18

5% e mult fratilor avand in vedere ca vorbim despre o boala.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează