SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Turbo Simona » Halep a pornit ieri cu încredere, un joc ţintit şi o victorie clară în faţa lui Madison Keys, 6-2, 6-4

Articol de - Publicat luni, 24 octombrie 2016 00:00

În pauzele dintre game-uri, jucătoarele sunt ca la un spectacol de balet, cu eroii pe scenă, aflaţi într-un cerc de lumină.

Fiecare gest, prosopul trecut peste braţele transpirate, peste frunte şi obraji, privirea şi tăcerea sunt expuse publicului. Direct, dar şi mijlocit, cu ajutorul ecranelor din sală. La un moment dat, în primele etape ale setului întâi, Simona o întreabă pe arbitra chineză Zhang Juan dacă luminile nu pot fi stinse în pauze. "Nu sunt sigură, dar cred că nu", a venit răspunsul. Au rămas la "nu". Pentru că asta era ideea: ca lumea să le vadă pe jucătoare alergând după mingi, lovind cu sete şi cu măsură, dar şi gestionând momentele de odihnă. Pentru că aşa se întâmplă cu actorii principali. Cu atât mai mult când sunt doar doi.

Puternică pe picioare

A fost unul dintre cele doar câteva lucruri care au deranjat-o pentru scurt timp pe Simona Halep ieri, în meciul de debut la ediţia 2016 a Turnelui Campioanelor. Au existat, în schimb, câteva cheiţe. Importante. Care şi-au găsit perfect locul în lacătele lor. Atunci când a trebuit. Întâlnind-o pe Madison Keys pentru a patra oară anul acesta, a beneficiat de un avantaj, crede chiar Halep. "A fost mai bine că o ştiam. Am jucat deja de câteva ori în sezonul acesta şi am câştigat de fiecare dată. Asta a fost în favoarea mea", a spus românca la conferinţa de presă de după meci.

O primă cheiţă corect răsucită, urmată de alta. "Am jucat un tenis bun. Exact ceea ce trebuia să joc împotriva ei. Concentrată, tot ce am vrut mi-a ieşit. La Montréal, unde ne-am întîlnit în finală, suprafaţa era mai rapidă. Jocul la fel". Simona răsfoieşte amintirile şi admite candid: "Acolo am simţit cu adevărat forţa ei". La Singapore e însă altceva, terenul e mai lent, mingea rămâne jos, ceea ce o avantajează pe Halep, nu pe Keys cea de 1,78 metri. "Am putut să manevrez lucrurile cum mi-am dorit. Şi e bine că pot fi tare pe picioare".

"Ştiai la ce să te aştepţi"

O frază scurtă care s-a regăsit şi în discursul lui Darren Cahill, atunci când ea l-a chemat pentru sfaturi după primele game-uri din setul al doilea. Primul act fusese rapid şi aproape sec. 6-2, un joc exact al româncei, bine orientat pentru a absorbi puterea adversarei, pentru a-i pistona reverul, ferindu-se de dreapta năucitoare, şi pentru a contracara. Apoi, Keys a început să ameninţe, să-şi găsească mai bine loviturile. Antrenorul Cahill a ştiut s-o liniştească pe Simona, care avusese o tresărire de panică. "Ştiai la ce să te aştepţi, ştiai că vor fi suişuri şi coborâşuri contra ei. Tineţi piciorele puternice, ca până acum", i-a spus el. Efectul a fost brusc, o floare care se înviorează după ce primeşte o cană de apă proaspătă. Break cu o minge fantastică, o scurtă ajunsă în ultima clipă, contrascurtă în cros aplaudată de adversară şi salutată de Halep cu acel gest al degetului arătător. Care poate însemna şi "punct de numărul unu", dar şi "ai văzut ce pot să fac?".

Chiar dacă americanca a reuşit un break, egalând la 4, Simona mai avea o cheiţă aurie de învârtit. N-a pierdut timpul, în game-ul următor a luat iar avantajul cu un passing shot de rever în lung de linie formidabil. Apoi a închis în linişte, fără mari complicaţii, un meci controlat de la început până la sfârşit.

Zâmbete pentru fani

Când a revenit în cercul de lumină, pentru interviul de pe teren, românca zâmbea larg. Era o lumină bună, cea a victoriei şi a unui început pozitiv în turneul care o primeşte pentru al treilea an la rând. O lumină în care ar mai fi rămas un pic, pentru a respira în voie şi a mulţumi fanilor care o susţin. Şi care mâine vor reveni s-o vadă.

12 greșeli neforțatea făcut ieri Halep, adversara comiţând mult mai multe, 41

Urmează Kerber

Adversara Simonei pentru meciul 2 din Grupa Roşie a fost stabilită în urma disputei dintre Angelique Kerber şi Dominika Cibulkova. Germanca, numărul 1 mondial, venea după câteva turnee mai puţin reuşite, Wuhan, Beijing şi Hong Kong. Slovaca, în schimb, jucase foarte bine la Linz, acolo unde cucerise titlul pentru a-şi asigura prezenţa în premieră la Singapore. A rezultat un meci intens, întins pe trei seturi, câştigat de Kerber cu 7-6 (5), 2-6, 6-3. La final, experienţa, dar şi rezistenţa fizică remarcabile ale nemţoaicei au fost hotărâtoare, la Cibulkova fiind vizibilă oboseala. Halep o conduce pe Kerber în întâlnirile directe, 4-3, însă liderul WTA a câştigat trei din ultimele patru meciuri. Va fi prima lor confruntare pe hard indoor.

Programul de azi

  • Ora 14:30 Agnieska Radwanska (Pol, 2)-Svetlana Kuzneţova (Rus, 8)
  • Urmat de Karolina Pliskova (Ceh, 4)-Garbine Muguruza (Spa, 5)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează