SPORTURI  »  TENIS  »  EDITORIAL

Un editorial incisiv al Luminiţei Paul » Despre "oamenii puternici care dau sfaturi, dar nu ajută niciodată"

Ion Ţiriac
Ion Ţiriac

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 01 februarie 2012 12:35

După ce a cîştigat primul său titlu de Mare Şlem, la dublu mixt, în Australia, Horia Tecău e îndemnat să se îndrepte iar spre simplu. Pentru ce?


Ori de cîte ori un român izbuteşte ceva în sport, sînt căutaţi predecesorii lui. Ori de cîte ori un român ratează ceva în sport, sînt căutaţi predecesorii lui. Pentru a-şi spune părerea. OK, e normal. Să revenim la prima situaţie, cea presupus fericită. Ce aşteaptă lumea cînd un fost mare campion e sunat pentru a vorbi despre un campion actual? Eu, una, ştiu ce mi-ar plăcea să aud. Vorbe care să transmită generozitate. Un soi de solidaritate în ţara performanţei, asta chiar dacă nu întotdeauna rezultatele sînt perfect comparabile. Chiar şi nişte laude, de ce nu? Aşa am fost învăţaţi să credem, că sportivii de excepţie sînt capabili de reacţii la înălţime.

Iată însă ce a spus Ilie Năstase, pentru Evenimentul zilei, la foarte puţin timp după victoria lui Horia alături de Bethanie Mattek-Sands la Australian Open. "Dacă ne batem cu pumnul în piept pentru victorii în meciuri de antrenament, cum sînt cele de dublu, atunci ne mîndrim cu succese de mîna a doua. E foarte bine că Horia Tecău ajunge să dispute finale, dar eu îl sfătuiesc să îşi încerce racheta şi la simplu. Acolo îţi faci un nume în tenis. Dacă el e mulţumit să joace doar la dublu, e treaba lui". Sună a generozitate? A simpatie? De laudă nici un strop. Pare mai degrabă o reacţie invidioasă. Reacţia unui om care nu poate suporta succesul altuia. Trebuie să-i găsească bube, hibe şi zgîrieturi.

Iată însă ce spune Ilie Năstase în autobiografia sa după cucerirea titlului la dublu mixt la Wimbledon, în 1970, împreună cu Rosemary Casals: "Am fost fericit să cîştig încă un titlu important. Poate că dublul mixt nu e atît de important pentru public, însă pentru noi a contat foarte mult şi am fost safisfăcuţi de victorie". Cartea a fost publicată în 2004, deci nu cu foarte multă vreme în urmă. Stau acum oare lucrurile altfel? Să fie vorba de Tecău? Sau de Năstase însuşi?

Apoi vine acest sfat, oferit, se pare, şi de Ion Ţiriac, de a trece din nou şi la simplu. Horia a luat probabil cea mai bună decizie a carierei atunci cînd s-a concentrat doar pe dublu. L-a costat mult pînă s-a hotărît, dar n-a greşit. Acolo şi-a împlinit potenţialul. Aşa a ajuns să dispute finale majore, să cîştige titluri. Căci ce e de preferat, locul 326 la simplu sau locul 8 la dublu? Răspunsul e evident. Iar Horia e singurul în măsură să ştie ce e mai bine pentru el.

Cum zice chiar domnul Năstase, e treba lui. Dacă vreodată în viaţa lui va juca iar şi la simplu, va fi pentru că el a dorit-o, nu pentru că a fost sfătuit în acest sens de oameni puternici care nu l-au ajutat niciodată. Nici măcar atunci cînd era datoria lor s-o facă.

445827-caricatura.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (42)
leonardv13
leonardv13  •  02 Februarie 2012, 01:04

frate sunt niste mosi care le a trecut timpul sa isi vada de brigit si de vanatoare

mihrp
mihrp  •  01 Februarie 2012, 23:14
Postat de inima_de_caine pe 01 Februarie 2012, 17:35

În viaţa, activitatea, cariera oricui există lumini şi umbre, nimeni nu e perfect, tot aşa cum nimeni nu e doar demonic! A spune că Ţiriac nu a ajutat pe nimeni e o enormitate, ar însemna că am uitat prea repede ceea ce a făcut pentru reprezentarea României la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, precum şi pentru recompesarea sportivilor! Aminitiţi-vă fie şi numai de cazul Andreei Răducan! Finalmente, însă, că Ţiriac ar fi putut face mai mult pentru tenisul românesc, asta e deja o altă discuţie. Tot aşa cum e o altă discuţie şi faptul că, de pildă, Năstase nu a fost sprijinit pentru înfiinţarea, la Bucureşti, a unei academii de tenis pe care a deschis-o, până la urmă, la Paris!

sa nu te superi dar poti sa detailezi ce a facut tiriac asa de extraordinar la jocurile olimpice din 2000 ? _ _ _ pentru andreea raducan a facut ce era normal sa faca orice presedinte de comitet olimpic. IN REST, NIMIC SPECIAL ! _ _ _ sau poate stii ti mai bine: dar concret te rog, nu generalitati;

staneang
staneang  •  01 Februarie 2012, 20:41

Doamne in ce tara traim,nici macar nu v-ati obosit sa sa verificati daca informatia este reala si deja sariti cu picioarele pe oameni.Deci aici "Apoi vine acest sfat, oferit, se pare, şi de Ion Ţiriac, de a trece din nou şi la simplu." autoarea articolului a folosit "SE PARE" banuiesc in sensul ca a auzit ea in cartier barfe ca asa a spus Tiriac ori pe colegii de breasla in pauza la tigara.Am cautat in lung si in lat o declaratie a domnuluii Tiriac in care sa macar sa faca vreo aluzie la asa ceva si surpriza,nu exista.Domnul Tiriac a laudat performanta lui Tecau,mai mult de atat felicitandu-l pentru decizia de a se axa doar pe dublu.Voi vreti spitale si terenuri de tenis

Vezi toate comentariile (42)
Comentează