SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

US OPEN // Lumea tenisului e mai săracă » Ultimul Grand Slam pentru spaniolul cu o carieră impresionantă » Alți doi "veterani" au spus adio

David Ferrer și Nadal, mostră de respect reciproc la finalul meciului +7   FOTO
David Ferrer și Nadal, mostră de respect reciproc la finalul meciului

Articol de - Publicat marti, 28 august 2018 16:37

David Ferrer (36 de ani, 148 ATP) a bifat marți dimineața ultima sa apariție într-un turneu de Mare Șlem. Ibericul s-a retras după un set și jumătate în timpul meciului din primul tur cu Rafael Nadal (32 de ani, 1 ATP), în momentul în care liderul mondial conducea cu 6-3, 3-4. 

Un final de tristă amintire pentru Ferrer la ultimul Slam al carierei, nevoit să se retragă din cauza unor dureri insuportabile la gamba piciorului stâng. 

"Sunt mândru de cariera mea, dar e timpul să merg acasă"

 "A fost dureros. Am încercat să joc, dar cred că unul dintre mușchii mei de la gambă s-a rupt. Am atât de multe amintiri frumoase de aici, dar acesta este ultimul meu Grand Slam. Îmi pare atât de rău că nu am putut termina meciul. Îmi veți lipsi enorm", s-a adresat Ferrer, vizibil marcat, fanilor din tribunele de pe Artur Ashe, turneu la care spaniolul a ajuns de două ori în semifinale, în 2007 și 2012.

Ferrer va mai juca în 2019 doar pe zgură, declarând că obiectivul său este să fie prezent la turneele din Spania din primăvara anului viitor. Se va retrage definitiv, cel mai probabil, înainte de ediția următoare de la Roland Garros: 

"Bineînțeles că sunt trist că e ultimul meu Grand Slam. M-am bucurat să joc împotriva lui Rafa. Chiar am jucat bine, sunt mândru de mine, de cariera mea. Voi avea șansa să mă retrag la anul în fața publicului de acasă, din Spania (n.r - Ferrer se va retrage din tenis după turneele de la Barcelona și Madrid din aprilie-mai 2019). Sper că mă voi recupera până atunci. Am jucat foarte mult de-a lungul carierei și nu m-am oprit niciodată, nici măcar o lună. A fost o carieră intensă. Am 36 de ani și cred că e timpul să fiu acasă. A venit momentul să mă odihnesc 3-4 luni și sper să pot fi gata pentru a fi prezent la turneele de la anul", a mai spus Ferrer. 

 "Îmi pare foarte rău pentru el. Este unul dintre cei mai apropiați prieteni ai mei din circuit și am împărtășit o mulțime de amintiri frumoase: finala de la Roland Garros din 2013 sau numeroasele finale de Cupa Davis pe care le-am jucat. Este unul dintre cei mai mari jucători de tenis care au provenit din țara noastră, o persoană extraordinară și un jucător pe cinste. E trist că totul se termină așa", au fost cuvintele emoționante rostite de Nadal la interviul de la finalul meciului. 

Spiritul lui Ferrer, piesă din puzzle-ul tenisului romantic

Cariera lui Ferrer, începută în 2000, e una de-a dreptul impresionantă. Fără să fie un jucător foarte talentat, ibericul a compensat însă prin spiritul său incredibil de luptă și competitivitatea formidabilă de care a dat dovadă la fiecare meci.

Jucătorul născut la Alicante a câștigat 27 de titluri de-a lungul carierei și a strâns din tenis peste 30 de milioane de dolari. Cea mai bună clasare a venit în 2013, locul 3 în lume. Dintre cele 27 de titluri, cel mai prestigios a fost cel de la Mastersul de la Paris, unde s-a impus în 2013. A fost singurul său titlu de Masters 1000, alături de alte 6 finale pierdute. A mai jucat și o finală la Turneul Campionilor, pierdută în 2007 în fața lui Federer, la Shanghai. 


*Singurul Masters al carierei, cucerit la Paris, în 2012, după o finală cu Jerzy Janowicz // FOTO: Guliver/Getty Images

Ferrer a atins cel puțin faza sferturilor la fiecare turneu de Mare Șlem, iar singura sa finală majoră a fost pierdută în fața lui Nadal, în 2013 la Roland Garros.


*După finala de la Roland Garros din 2013, pierdută în fața lui Nadal // FOTO: Guliver/Getty Images

Mulți specialiști au considerat la unison de-a lungul anilor că Ferrer, un jucător extraordinar pe zgură, ar fi câștigat multe titluri la Roland Garros dacă nu era contemporan cu Nadal. 

13 trofee
a cucerit Ferrer pe zgură în carieră

Ferrer a jucat ani la rândul și în naționala de Cupa Davis a Spaniei, alături de care a cucerit trei Salatiere de argint, în 2008, 2009 și 2011. 

33 de meciuri
a bifat David Ferrer pentru Spania în Cupa Davis, la simplu și dublu. A ieșit câștigător din 28 de partide, pierzând doar 5


*Echipa Spaniei, cu Nadal și Ferrer în prim plan, după succesul ibericilor din finala cu Argentina disputată la Sevilla în decembrie 2011 // FOTO: Guliver/Getty Images

Alți doi "veterani" au spus adio!

Turneul de la Flushing Meadows a consemnat și ultima apariție în circuit pentru doi "veterani", care se retrag definitiv din tenis  la acest turneu. Neamțul Florian Mayer (34 de ani, 193 ATP) și luxemburghezul Gilles Muller (35 de ani, 127 ATP) au jucat luni ultimul lor meci oficial.

Mayer a pierdut în 4 seturi în fața lui Borna Coric (20 ATP), scor 2-6, 2-6, 7-5, 4-6.

"Sunt foarte mândru de cariera mea, a fost o călătorie incredibilă, cu multe amintiri frumoase. Multe victorii bune, niște înfrângeri greu de digerat, dar mă simt bine. A fost o vară intensă pentru mine, am jucat foarte multe turnee. Acum am timp să mă calmez, să mă odihnesc și să mă gândesc la ce va urma pentru mine.

Bineînțeles că sunt puțin supărat pentru că totul se termină acum. Dar, să fiu sincer, mă simt mult mai liber acum. Decizia de a mă retrage a fost un proces lung, o decizie greu de luat. Acum sunt fericit cu hotărârea pe care am luat-o. A fost ultimul meu meci, știam dinainte că așa va fi, dar e în regulă.

Am 34 de ani, corpul meu nu mai e la cel mai bun nivel și a trebuit să iau decizia aceasta pentru că e extrem de dificil să fii 100% competitiv dacă îți pierzi din pregătirea fizică", a declarat Mayer, conform site-ului oficial al ATP.

Florian Mayer, locul 18 în 2011, a bifat două titluri în cariera în care a strâns 243 de victorii în meciurile de simplu. A câștigat primul titlu în 2011, chiar la București, cel de-al doilea trofeu venind în 2016, la Halle, după o victorie de senzație în finala cu Alexander Zverev. În turneele de Mare Șlem, cele mai bune rezultate au fost înregistrate la Wimbledon, unde a ajuns de două ori în sferturi, în 2004 și 2012.


*Bucuria sinceră după ultimul punct al finalei cu Pablo Andujar de la București, din 2011 // FOTO: Raed Krishan


*Mayer a primit trofeul din partea Nadiei Comăneci // FOTO: Raed Krishan

Tot luni, un alt "veteran" al circuitului și-a luat rămas bun de la tenis. Gilles Muller a părăsit turneul după înfrângerea cu Lorenzo Sonego, 6-7, 7-6, 7-5, 6-7, 2-6.

"Nu m-am gândit prea mult că e ultimul meci. Doar am sperat că voi juca o partidă bună. Nu cred că am avut o evoluție rea, dar finalul meciului a fost destul de fizic și a fost greu pentru mine.

Am simțit două lucruri diferite. Primul, că e puțin trist să termin totul acum. Am fost în circuit timp de 20 de ani și să se termine totul acum e trist. Dar sunt foarte fericit uitându-mă înainte la faptul că voi avea o viață normală, dacă o poți numi așa, acasă, în Luxemburg, alături de familie.

În următoarele săptămâni sau luni, cred că mă voi gândi la ceea ce am realizat de-a lungul carierei. Sunt foarte sigur că mă voi uita înapoi și voi simți mândrie pentru ceea ce am făcut", a spus Gilles Muller.

Luxemburghezul a cucerit două titluri în carieră, ambele spre "apusul" carierei. Ambele au venit în 2017, la Sydney și Estoril.

2017 a fost unul dintre cei mai buni ani ai carierei. A câștigat singurele titluri ale carierei, a atins cea mai bună clasare, locul 21, și a reușit o victorie miraculoasă în fața lui Rafael Nadal în optimi la Wimbledon, 15-13 în decisiv după un meci monstruos de aproape 5 ore.


*Gilles Muller și Rafa Nadal, părăsind îmăreună Terenul 1 de la Wimbledon după meciul epic din optimile Wimbledon 2017 // FOTO: Guliver/Getty Images

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează