SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED / GRUPA MONDIALĂ II

Vremea echipei » Individual, româncele și belgiencele s-au înfruntat de 19 ori. Ca echipe, în 3 rânduri. Adversarele conduc, dar ce va fi acum?

Articol de - Publicat vineri, 10 februarie 2017 00:00

Azi va avea loc tragerea la sorți a ordinii meciurilor din cadrul întâlnirii România-Belgia. Suntem în Grupa Mondială II, miza apasă și se iau în calcul toate aspectele.

Nu e Belgia lui Henin și Clijsters, cele mai bune jucătoare pe care le-a avut vreodată nația adversară din acestă înfruntare. Nu e nici Belgia lui Sabine Appelmans și Dominique Monami, contemporane cu Spîrlea și Dragomir în anii ‘90. E Belgia prezentului, pentru care ies în lumină Yanina Wickmayer și Kirsten Flipkens, nume cunoscute în circuit în ultimele sezoane.

O Belgie asupra căreia noul căpitan nejucător Ilie Năstase avertiza în urmă cu câteva zile. "România nu e favorită, eu nu mă iau după clasamentul WTA. Nu s-a văzut la Cupa Davis? Numărul 340 l-a bătut pe 120, așa că eu nu mai mă iau după clasamente. Belgia are echipă bună, cam toate trei jucătoare sunt bune, au avut rezultate pozitive și în Australia. Nu mai sunt echipe de Fed Cup fără jucătoare bune. E greu, orice echipă e puternică acum", a spus primul lider ATP din istorie. Care, însă, a adăugat imediat că "eu am încredere în amândouă fetele noastre care vor juca la simplu". Adică Irina Begu și Sorana Cîrstea.

0-0 peste tot

Cele două se află în situații complet contrastante față de adversarele belgiene. Irina are 0-0 peste tot, ceea ce înseamnă că nu a înfruntat în circuitul WTA pe niciuna dintre oponentele actuale. Există totuși un meci direct, din perioada junioratului, disputat în 2007, în Cehia, într-o semifinală, și câștigat de Yanina Wickmayer. Unicul reper. Asta nu înseamnă că belgiencele îi sunt necunoscute, doar că senzațiile de pe teren vor fi unele noi, pasul obligatoriu de la teorie la practică.

Sorana, în schimb, le-a înfruntat pe toate, mai puțin pe Zanevska, pe care, de altfel, nu a întâlnit-o nicio româncă. Cele mai multe meciuri le-a disputat Cîrstea cu Wickmayer, 1-3. Ea aducea în discuție miercuri, la conferința de presă, importanța unor experiențe anterioare. "Tot timpul am preferat să joc împotriva unor adversare pe care le cunosc", a punctat Sorana, dezvăluind și că româncele au vorbit despre belgience, fiecare aducând bucăți de informație necesare, care, puse cap la cap, aduc mai multă încredere.

Cea mai familiarizată

Dintre toate fetele noastre, Monica Niculescu s-a ciocnit de cele mai multe ori cu flamandele, 12 meciuri, din care a câștigat 5. Tot ea este protagonista celor mai recente înfruntări cu adversarele din weekend: a jucat și cu Flipkens, și cu Mertens în turneul de la Hobart. Pe prima a învins-o în turul secund, la cealaltă a pierdut, în finală. Și Patricia Țig, proaspăt alăturată echipei, are două meciuri contra belgiencelor Flipkens și Mertens, ambele câștigate.

Făcând socotelile, sunt 19 meciuri directe în circuitul WTA. 9 au revenit româncelor, 10 celorlalte. Acum însă va fi vorba de echipă. O situație diferită, inedită, în care se vor găsi în premieră. Pentru generația actuală, cel puțin. În istoria Cupei Fed, Belgia a învins România de trei ori din tot atâtea ocazii, dar cele mai recente confruntări datează de acum 22 de ani, din Grupa 1 valorică. "În Fed Cup e mereu diferit față de competițiile noastre, sunt mult mai multe emoții și, indiferent cu ce echipă jucăm, cred că trebuie să fim pregătite și să luptăm în fiecare moment", a subliniat Irina Begu. E ceea ce vor trebui să facă sâmbătă și duminică, la București.

3 meciuridintre românce și belgience au avut loc indoor, pe hard, toate trei disputate de Monica Niculescu, la Anvers, Katowice și Luxemburg

Cupa Fed / România-Belgia 0-3

  • 1995 La Manga 0-3
  • 1995 La Manga 1-2
  • 1975 Aixoise 0-2

romania belgia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează