SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Zborul care nu se frânge » Cronica unui meci care a uimit lumea tenisului: "Halep și-a regăsit forța de a nu renunța"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat miercuri, 07 iunie 2017 20:41

Simona Halep a fost pe marginea cea mai fină a eliminării, însă a revenit miraculos și s-a impus, 3-6, 7-6 (6), 6-0, în fața Elinei Svitolina. Meciul cu Pliskova, din semifinale, va avea loc joi, în jurul orei 17:30, fiind al doilea al zilei.

 

"Sondaj: Dacă ați avea ocazia să revedeți o singură bucată din sfertul de finală Simona Halep-Elina Svitolina, care ar fi aceea:

  1. Primul set
  2. Setul al doilea, de la 1-5 până la final
  3. Setul al treilea

Pentru români sunt valabile doar opțiunile 2 și 3". (...) "Rezultatul sondajului nostru este 98% pentru varianta 2, 2% varianta 3. De asemenea, ni s-a sugerat și opțiunea revederii doar a mingii de meci, ca bonus".

Așa pare, că partida aceasta s-a trăit, jucat și decis în acele 6 game-uri plus tie-break-ul actului secund. În acel interval încins și imprevizibil s-au întâmplat atâtea lucruri care au influențat soarta meciului!

Atâtea puncte jucate la limita terenului și a emoțiilor! La un game de eliminarea din turneu, Halep și-a regăsit forța morală arătată și cu alte ocazii, forța de a nu renunța, indiferent cât de disperată pare situația, indiferent cât de bine joacă adversara sau cât de apăsată te simți. Au existat multe comeback-uri în cariera ei la vârf, însă acesta a avut doza lui specială de dramatism. Cu gust de zgură și parfum de Paris.

"Nu știu cum, dar a ieșit"

1-5, 2-5. E posibil? Întotdeauna. Trebuie doar să crezi. "Mingile mele nu se duceau atât de lung precum îmi doream. Ea domina meciul. Stăteam la 2-5 și îmi spuneam că meciul e pierdut, că n-am făcut nimic diferit, să schimb ritmul. Asta e, s-a terminat", povestea Simona la o oră și ceva după meci. "Apoi am început să mă simt mai relaxată poate tocmai fiindcă am crezut că e gata. Atunci am schimbat, am încercat s-o plimb mai mult, să deschid terenul. Și a ieșit. Nu știu exact cum, dar a ieșit".

Așa a ieșit. 2-5. Servea Svitolina pentru meci. Mingile româncei sunt acum mult mai pline. Nu mai cad scurt în terenul advers, schimburile  sunt intense, la limită. Halep adaugă stropi de magie. 3-5, apoi 4-5, deși ucraineanca ajunge la 40 egal. Nu-și poate procura vreo minge de meci. Ce urmează? 5-5, break la 15, smuls din zgură cu un forehand extraordinar în lung de linie. Și apoi, în game-ul următor, un passing shot incredibil, din alunecare, cu brațul întins la maximum. 6-5.

Simona are 3 mingi de set, 40-0 pe serviciul adversarei. Fug toate. Mai obține una, dispare și ea. 6-6. Beculețele rămân aprinse, e tie-break. Seria fantastică a revenirii a fost întreruptă. Da, dar pentru cât timp? E cazul să deschidem iar umbrelele tristeții la 4-2 pentru Svitolina în jocul decisiv, când se schimbă terenurile? Ucraineanca e în continuare agresivă și, ori de câte ori poate, lovește mingea cu o forță impresionantă. Dar NU, nu e de ajuns! 4-4, mai greșește și Elina, tensiunea e uriașă și pe umerii ei de 22 de ani.

Mingea de meci anihilată

6-5, minge de meci pentru Svitolina, după două puncte bine jucate. Și ce face Simona? Își adună tot curajul într-un rever longline, jucat din preajma fileului, după ce o plimbase pe Elina cu dreapta dintr-un colț în altul. "Nu mi-am dat seama. Am văzut mai târziu, când eram la stretching, mă uitam puțin pe Twitter. Reverul în lung de linie... cum, fusese minge de meci pentru ea? În timpul jocului nu am realizat. A fost mai bine", povestește zâmbind larg, la conferința de presă.

7-6. Apoi... o unghie de noroc, mingea agață fileul și cade în terenul ucrainencei, e set pentru Halep, meciul continuă, inimile bat în continuare atât de tare că se aud până departe, la Paris și oriunde.

"Mingea de set cu fileul... În fine, eram și eu un pic norocoasă în acest meci, până atunci parcă toate liniile, toate nețurile fuseseră ale ei... Am simțit că schimbarea va veni, că se va întoarce meciul. Sunt fericită, nu mă gândesc la cum a fost, iau doar partea cu lupta, faptul că am stat acolo până la capăt", explică Halep.

"Dacă ați ales opțiunea 2, felicitări, ați urmărit partea cea mai pasionantă din meci! Pentru cei care au cerut varianta 3, vă spunem că a fost un set decisiv dominat de Simona Halep, în care adversara a avut o singură tresărire, la 2-0, apoi însă nu a mai găsit răspuns. Pentru cei care au optat pentru poziția 1: Svitolina a condus 5-0, românca a revenit până la 3-5, dar n-a dus până la capăt comeback-ul".

Fără comparații, meci cu meci

La finalul meciului, Simona doar a ridicat brațele și a zâmbit larg, ca după o cursă de maraton care s-a decis în mare parte între kilometrii 30 și 35. Emoțiile se risipesc încet, încet. A doua semifinală la Roland Garros, după cea din 2014, a patra în total, nu vrea să compare situațiile, ci să ia totul pas cu pas.

Auzim asta mereu, la toți jucătorii importanți. Poate că e tocmai secretul succesului, să nu lași miza să te domine. Urmează un nou meci. Până atunci, fericire. "Ați ales varianta corectă".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
bulletproof
bulletproof  •  08 Iunie 2017, 12:39

Mare-ai devenit, Simona,/ Mai ceva ca ... Desdemona,/ Doar un lucru ai uitat, / Ca și ea ai cam ... trișat ! /

974595099240315
Vasile Lascar  •  08 Iunie 2017, 08:40

Simona, scumpa noastra Simona a luptat ca un boxier celebru care mai intai obosea adversarul lasandu-l sa loveasca si dupa aceea incepea sa dea in adversar cu putere...Pur si simplu adversara Simonei a obosit iar conditia fizica, calmul si increderea Simonei a triumfat...! Asa fac marii campioni in toate infruntarile...ucraineanca este o jucatoare de mare viitor....!

6.6.6
6.6.6  •  08 Iunie 2017, 04:39

oare pampalaii aia de fotblisti, care atunci cind alearga parca se sufoca, sint in stare sa intelege ceva determinare Simonei?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează