SPORTURI  »  VOLEI  »  VOLEI MASCULIN

Două bilete pentru Ligă » România va putea înscrie două echipe în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor la volei masculin

Rusia și Italia, primele două clasate, vor avea cîte trei reprezentante în următoarea ediție a Ligii Campionilor
Rusia și Italia, primele două clasate, vor avea cîte trei reprezentante în următoarea ediție a Ligii Campionilor

Articol de - Publicat marti, 30 decembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 29 decembrie 2014 21:07

România a urcat pe locul 8 în Europa şi a primit două locuri în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor la volei masculin.

După trei decenii în care nu a contat în Europa, voleiul masculin românesc revine în forţă. Campioana CVM Tomis Constanţa a adunat patru victorii în Grupa A din Liga Campionilor din tot atîtea meciuri şi este cu un picior în play-off, iar federaţia europeană a venit cu o veste excelentă pe final de an.

Pentru prima oară în noul format al competiţiei, România va avea două reprezentante calificate direct în grupele Ligii Campionilor, începînd cu sezonul 2015-2016. Performanţa a fost posibilă după ce România a urcat pe locul 8 în clasamentul coecficienţilor întocmit în urma rezultatelor obţinute în ultimele trei sezoane din cupele europene.

Meritul le aparţine în mare parte celor de la CVM Tomis, care au ajuns de fiecare dată în semifinalele unei competiţii europene în ultimii doi ani. Astfel, constănţenii au jucat penultimul act al Challenge Cup în urmă cu două sezoane, iar anul trecut au fost la un pas de finală în CEV Cup, după ce bifaseră şi trei victorii în faza grupelor în Liga Campionilor.

"În primul rînd, este meritul celor care ne-au sprijinit financiar. Pentru CVM Tomis reprezintă o mîndrie faptul că mai deschide nişte drumuri europene, mai ales că am pus umărul şi la mărirea reprezentantelor din Cupa CEV, ţinînd cont că avem zece sezoane consecutive de participări în cupele europene", a spus directorul executiv al CVM Tomis, Serhan Cadâr. În plus, România va avea două reprezentante în Cupa CEV şi una în Challenge Cup.

Doar cu wildcard
România a mai avut două reprezentante în Liga Campionilor, dar în urma unor wildcard-uri oferite de federaţia europeană. În 2012, campioana Remat Zalău a intrat direct în grupe, iar CVM Tomis a fost invitată din postura de vicecampioană, situaţia inversîndu-se un an mai tîrziu.

"Două locuri în Ligă aduc şi mari responsabilităţi, în special pentru Federaţia Română de Volei, care trebuie să găsească pîrghiile prin care cluburile să fie susţinute pentru a putea participa. Acest drept vine şi cu mai multe obligaţii, printre care achitarea taxei de participare şi asigurarea unor condiţii speciale, iar actuala conjunctură economică, financiară şi legislativă ne pune mari piedici. Ar fi păcat să pierdem acest drept cîştigat cu greu, din cauza faptului că unele cluburi nu se vor vor putea înscrie la startul competiţiei", a adăugat Serhan Cadâr.

România îşi va păstra locul în topul european şi în sezonul 2016-2017, ţinînd cont de parcursul european al CVM Tomis în acest an, dar şi de calificarea lui CSMU Craiova în "sferturile" CEV Cup şi a lui Dinamo Bucureşti în "optimile" Challenge Cup.

Serie perfectă
CVM Tomis a stabilit un nou record în voleiul românesc, cîştigînd toate meciurile disputate în acest sezon în cele două competiţii, campionat şi Liga Campionilor. Astfel, constănţenii au obţinut 15 succese în tot atîtea partide disputate. Mai mult, în 2014, campionii nu au pierdut decît două meciuri, cu Dinamo Bucureşti, în campionat, şi cu Paris Volley, în semifinalele Cupei CEV.

"Este pentru prima oară în cariera mea cînd se întîmplă aşa ceva. E o performanţă istorică pentru CVM Tomis, dar şi pentru voleiul românesc", a spus antrenorul Martin Stoev.

"Cunosc sentimentul acesta, de invincibilitate, de vreo doi ani în campionatul României, chiar dacă am mai avut cîte o înfrîngere pe ici, pe colo, dar în Liga Campionilor este ceva nou", a adăugat centrul Andrei Spînu.

5 echipe a avut România în actuala ediţie a cupelor europene: CVM Tomis în Liga Campionilor, CSMU Craiova şi Dinamo Bucureşti în CEV Cup, Unirea Dej şi CSVM Zalău în Challenge Cup. Ultima nu s-a înscris însă la startul competiţiei

8 este locul ocupat de România în clasamentul european al coeficienţilor şi la volei feminin, însă doar primele 7 clasate au două reprezentante în Liga Campionilor. Astfel, s-au primit cinci locuri în cupele europnene, unul în Liga Campionilor, două în Cupa CEV şi două în Cupa Challenge.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
plischi
plischi  •  31 Decembrie 2014, 05:55

nu-mi vine sa cred ca avem atat de multe echipe de volei in romania!

turcescu
turcescu  •  30 Decembrie 2014, 10:42

DOMNULE IONUT COMAN, DE CE NU FACETI LA GAZETA SPORTURILOR O RETROSPECTIVA LA FINAL DE AN CU CE LOC SUNTEM LA FIECARE SPORT CA LIGA IN EUROPA? SI SA NE MAI PREZENTATI SI CATIVA SPORTIVI LA SPORTURILE INDIVIDUALE, ROMANI CE AU CLASARI DE EXCEPTIE. UN DOLNICEANU, BOXERI SI ALTI LUPTATORI, SI ALTII. PE LANGA FOTBAL, HANDBAL, VOLEI SI BASCHET.

turcescu
turcescu  •  30 Decembrie 2014, 10:40

SI LA HANDBAL MASCULIN CRED CA SUNTEM PE 10 DAR NIMENI NU SCOATE IN EVIDENTA ACEST LUCRU. LA HANDBAL FEMININ PE 5. NU STIU DE CE S-A CREAT IMPRESIA CA NU CONTAM, POATE DIN CAUZA NATIONALELOR CARE SUNT CONDUSE DE INCOMPETENTI. ANTRENORI ROMANI FARA VALOARE IAR ROMANII CEI MAI BUNI NICI NU SE PREZINTA.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează