SPORTURI  »  VOLEI  »  PERFORMANȚĂ

Înălțimea lor, campioanele! CSM București a jucat în cea mai mică sală din CEV Cup: ”I-am băgat în groapa cu tigroaice!”

Voliebalistele de la CSM au fost așteptate la aeroport cu flori și șampanie de primarul interimar al Bucureștiului // FOTO Alex Nicodim +3   FOTO
Voliebalistele de la CSM au fost așteptate la aeroport cu flori și șampanie de primarul interimar al Bucureștiului // FOTO Alex Nicodim

Articol de - Publicat marti, 05 aprilie 2016 00:00

CSM București a jucat în cea mai mică sală dintre toate participantele în CEV Cup, dar asta a constituit un avantaj, până la urmă.

  • CSM București a câștigat duminică, prima cupă europeană din istoria voleiului românesc, la feminin
  • înființată în 2008, echipa de volei fete a clubului bucureștean a promovat în prima ligă în 2010 și are un buget de 1.000.000 de euro
  • CSM joacă meciurile într-o sală de doar 500 de locuri și a primit dispensă din partea CEV pentru a disputa acolo finala
  • 11 victorii și o singură înfrângere a adunat echipa din Capitală până la câștigarea trofeului

"Bașkanii" stau aliniați în tribuna oficială a sălii din Trabzon și așteaptă ca fetele pe care ei le plătesc regește să întoarcă rezultatul de la București, acel 1-3. E greu însă.

Giulia, Roxana, Jasna, Georgiana, Laura, Jole, Maria sunt mult prea motivate. Emoțiile țin 25 de minute, preț de un set. Apoi al doilea vine de la sine. CSM e câștigătoarea trofeului, a luat cele două seturi de care avea nevoie. Și pentru că țin la blazon, bucureștencele câștigă și meciul.

Tot cu 3-1. Bașkanii pleacă nervoși. Bucuria e una românească. Prima cupă europeană din istoria voleiului românesc feminin va trece Marea Neagră, mai la nord, și va poposi la București.

Șampanie și țipete

Căpitanul Giulia Pincerato ridică trofeul. Nici o jucătoare de la CSM nu a mai trăit o asemenea bucurie. Vin și câteva sticle de șampanie dinspre staff. Fetele se strâng într-un lanț uman. "Am fost tot timpul o familie. Noi nu avem vedete, ci doar jucătoare bune de volei. Unitatea echipei a contat însă enorm, prin asta am câștigat", spune Georgiana Faleș.

Antrenorul italian Francois Salvagni e și el super încântat. "Antrenez niște fete extraordinare. Le mulțumim tuturor celor care au avut încredere în noi".

Dispensa dorită

Când fetele s-au calificat în finală, conducătorii bucureșteni au dat din colț în colț să găsească o sală în care să se joace ultimul act. Regulile erau clare. Ar fi trebuit o sală cu minimum 1.500 de locuri.

Polivalenta era ocupată, Dinamo nu avea avizul ISU. "Le-am spus celor de la Confederația Europeană de Volei că nu avem unde juca. Să stabilească ei. Le-am cerut o dispensă să evoluăm tot în Sala Elite, unde eram obișnuiți", a dezvăluit team-managerul Eugen Banciu.

Până la urmă cei de la CEV au cedat. S-a jucat în sala de 600 de locuri. "Ne-am dorit și ne-am rugat să fie acolo. Iubim sala aia", a mărturisit apoi Georgiana Faleș. "Știți de ce? Pentru că noi o numim groapa cu tigroaice. Orice echipă intră acolo, pornește de la 0-1 la seturi. Presiunea e enormă", a adăugat Eugen Banciu.

O istorie de doar 8 ani

Secția de volei a CSM București a fost înființată în 2008, iar doi ani mai târziu echipa feminină a promovat în prima ligă. Cel mai bun rezultat în campionatul intern a fost în sezonul trecut, când CSM a cucerit bronzul, terminând pe locul 3.

Câștigătoarea Challenge Cup a fost în acest sezon la a treia participare în Europa, în istoria sa. La debut, în sezonul 2012-2013, CSM s-a oprit în "sferturile" Challenge Cup, anul trecut a pierdut în primul tur, iar acum a câștigat trofeul.

În sezonul 2013-2014 echipa obținuse dreptul de a participa în Europa, dar clubul nu a înscris-o din motive financiare.

Jucătoarele sunt la final de contract

CSM București și-ar putea pierde în această vară toate jucătoarele de bază. Pe lângă româncele Roxana Bacșiș și Georgiana Faleș, aflate la final de contract, CSM nu mai are angajamente nici cu jucătoarele "străine".

Astfel italiencele Pincerato și Ruzzini, bulgăroaica Karakașeva, finlandeza Pihlajamaki, sârboaica Majstorovici și croata Susici pot pleca.

"De obicei, în volei, contractele se fac pe un singur an la straniere. Doar româncele semnează pe cel puțin doi ani. Așa se explică faptul că jucătoarele străine își termină angajamentele. Oricum, noi vrem să le păstrăm pe toate și poate să mai aducem ceva", a declarat team managerul Eugen Banciu.

LA CSM este dorit în continuare și antrenorul Salvagni.

"Am plâns după setul doi"

Roxana Bacșiș, principala realizatoare a CSM-ului în Challenge Cup, dar și principala trăgătoare a întregului sezon, cu 188 de puncte, spune că la Trabzon a trăit cele mai frumoase momente ale carierei.

"A fost uimitor când am ridicat cupa. Nici acum nu realizez ce s-a întâmplat. Mă bucur enorm, am plâns după ce am câștigat primele două seturi. Sunt foarte fericită, am obținut un rezultat istoric", a declarat Roxana.

Componenta naționalei României, Roxana își dorește acum să câştige și Cupa României și campionatul. "Am muncit mult să ajungem aici, suntem obosite, dar mai avem mult de muncă până la vacanță", a adăugat Roxana.

Emulație între copii

Jucătoarele CSM-ului spun că, pentru ele, cea mai mare bucurie,  pe lângă cucerirea trofeului, e faptul că tot mai mulți copii vin să le susțină la meciurile lor. "E incredibil, după meciuri sunt sute de copii care vor poze, autografe. Când le văd chipurile luminoase mă încarc cu energie", spune Roxana Bacșiș. Ea a și primit din partea unui mic fan un portret pe care acesta i l-a făcut.

"Dormim pe rând cu cupa"

Mihaela Ozun a fost rezervă în finala cu Trabzon, dar a trăit la fel de intens de pe margine. Bucuria a fost la final imensă. "Nu conștientizez încă. E o realizare foarte mare, trăim momente pe care nu le-am mai trăit până acum".

Liberoul CSM-ului spune că a făcut și un pact cu coechipierele. "Am vorbit să luăm fiecare cupa acasă, câte o seară, să dormim cu ea", a declarat jucătoarea care a intrat în istorie pentru că joacă volei deși s-a născut cu doar cinci degete la ambele mâini.

"Mulțumesc jucătoarelor, staff-ului meu, clubului, dar și României și poporului român. Aici mă simt ca acasă și cred că din acest motiv am putut să realizez acest rezultat"
Francois Salvagni, antrenor CSM București

"Jucătoarele vor primi o primă pentru performanța lor. E prevăzută prin contract. Merită toată aprecierea pentru rezultatul extraordinar pe care l-au realizat"
Bogdan Vasiliu, director general CSM

Citește și:

„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Superliga
„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Campionate
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”
Superliga
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (6)
1745flo
1745flo  •  05 Aprilie 2016, 16:23

Consiliul Municipal Bucuresti, decat in trofee simbolice, mai bine ar baga aceste sute de mii de euro din impozitele noastre in spitale, acolo unde nu mai gasesti un algocalmin sau un leucoplast!!

illusionro
illusionro  •  05 Aprilie 2016, 14:36
Postat de westfield pe 05 Aprilie 2016, 09:45

Totusi nu inteleg...are 2 degete la o mana si 3 la alta sau un singur deget la o mana si 4 la alta ? Sau 5 la o mana si deloc la cealalta...alt calcul nu mai exista...cap de gasca

Mai bine taci naibii......Fata are 3 degete la o mana si 2 la alta si e o campioana. Te-ai facut de ras cu comentariile tale.

asystel
asystel  •  05 Aprilie 2016, 10:56
Postat de westfield pe 05 Aprilie 2016, 09:45

Totusi nu inteleg...are 2 degete la o mana si 3 la alta sau un singur deget la o mana si 4 la alta ? Sau 5 la o mana si deloc la cealalta...alt calcul nu mai exista...cap de gasca

Esti copac! Ce nu intelegi din:”deși s-a născut cu doar cinci degete la ambele mâini”? Tu cate degete ai la ambele maini, ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează