SPORTURI  »  VOLEI  »  PERFORMANŢĂ

Premieră istorică » CVM Tomis a devenit prima echipă din voleiul masculin românesc care cîştigă în Italia

Articol de - Publicat vineri, 07 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 07 noiembrie 2014 01:30

Echipa constănţeană a învins formaţia Copra Piacenza în cea mai puternică competiţie intercluburi, Liga Campionilor.

Campioana României a scris istorie în Liga Campionilor. Prezentă pentru a treia oară consecutiv în grupele celei mai puternice competiţii europene intercluburi, CVM Tomis a dat peste cap toate calculele hîrtiei şi a cîştigat miercuri seara în fieful marii favorite a Grupei A, Copra Ardelia Piacenza, cu 3:2 (16-25, 25-22, 27-25, 22-25, 15-12).

Constănţenii sînt primii reprezentanţi ai voleiului masculin românesc care reuşesc să cîştige pe terenul unei echipe italiene în epoca postdecembristă a României. Mai mult, campionii au reuşit acest lucru în faţa unei formaţii garnisite cu nume legendare, Samulele Papi, Hristo Zlatanov şi Valerio Vermiglio, multipli medaliaţi mondiali şi olimpici.

Răsturnare spectaculoasă
Consideraţi victime sigure, constănţenii au început meciul timoraţi, admirînd jocul perfect al veteranului Papi. La 41 de ani, omul care are în palmares două titluri mondiale, trei europene şi patru medalii olimpice, a dominat fileul şi primul set s-a încheiat rapid.

Totul părea să meargă uns pentru gazde, dar elevii lui Martin Stoev s-au trezit din pumni. Conduşi din teren de italo-bulgarul Ventzislav Simeonov, campionii României au construit punct cu punct în faţa unor adversari surprinşi de întorsătura pe care a luat-o disputa. Drept urmare, după mai puţin de o oră, tabela de marcaj arăta o egalitate deloc aşteptată.

Gluma s-a îngroşat în al treilea parţial. Eforturile gazdelor de a repune meciul pe drumul indicat de calculele hîrtiei s-au lovit de o opoziţie incredibilă a formaţiei constănţene. Cu sîrbul Nikola Rosic impecabil în defensivă şi cu celălalt sîrb din echipă, Bojan Janic, de neoprit la fileu, CVM Tomis a luptat pentru orice minge şi a reuşit imposibilul.

A preluat conducerea la seturi, spre stupefacţia fanilor italienilor. "După primul set, în care am greşit enorm în atac, am găsit cele mai bune soluţii pentru a puncta", a explicat revirimentul antrenorul Martin Stoev.

Tie-brek cu sufletul la gură
Italienii au încercat să revină în stil de mare campioană şi au condus în debutul setului al patrulea la diferenţă de cinci puncte, dar spiritul de luptă al constănţenilor a strîns din nou scorul.

Mai mult, oaspeţii au fost aproape să dea lovitură şi să încheie partida după doar patru seturi, ceea ce ar fi însemnat trei puncte uriaşe. Finalul i-a trădat şi italienii au împins partida în tie-break. A fost momentul cînd Piacenza a aşteptat căderea psihică a elevilor lui Martin Stoev.

Surpriză, nu a venit. Mai mult, gazdele au clacat sub presiune şi au oferit pe tavă cinci puncte, după tot atîtea servicii greşite. Astfel că CVM Tomis a rezistat eroic, a obţinut două puncte importante în lupta pentru un loc în play-off şi cea mai spectaculoasă victorie din istoria clubului. Sărbătorită în cel mai pur stil românesc, cu o horă la mijlocul terenului.

Din grupa A mai fac parte echipele Dragons Lugano (Elveţia) şi Knack Roeselare (Belgia), care au jucat tot miercuri, belgienii impunîndu-se cu scorul de 3-1.

Programul echipei Tomis Constanţa în continuare, în grupa A, este următorul: Tomis - Lugano (20 noiembrie, pe teren propriu), Tomis - Knack (4 decembrie, pe teren propriu şi 16 decembrie, în deplasare), Lugano - Tomis (21 ianuarie 2015, în deplasare) şi Tomis Piacenza (27 ianuarie, pe teren propriu).

Prima clasată din fiecare din cele şapte grupe, plus alte cinci echipe cu cea mai bună linie de clasament se vor califica în Play-off 12.

Simeonov, MVP-ul întîlnirii
Adus în această vară la Constanţa, după 16 ani petrecuţi în campionatul italian şi alţi doi ani în Germania, Ventzislav Simeonov a strălucit la Piacenza, fiind desemnat jucătorul meciului. Pentru veteranul de 37 de ani, care a adus constănţenilor 25 de puncte, victoria a reprezentat o dulce revanşă, mai ales că extrema de origine bulgară, dar cu naţionalitate italiană, a evoluat timp de trei sezoane pentru Piacenza, în perioada 2005-2008. Şi coordonatorul Andrey Zhekov a jucat pentru Piacenza, dar un singur sezon, 2011-2012.

Filiera bulgară
Construită în această vară, pe scheletul din sezonul trecut, formaţia de pe Litoral reprezintă o combinaţie româno-bulgară-sîrbă. Astfel, antrenorul bulgar Martin Stoev are în lot trei conaţionali, Stanislav Petkov, Andrey Zhekov şi Ventzislav Simeonov, dar şi doi sîrbi, Bojan Janic şi Nikola Rosic. Stranierilor li se adaugă mai mulţi actuali sau foşti internaţionali români, Andrei Spînu, Sergiu Stancu şi Andrei Laza, alături de marea speranţă a voleiului românesc, Adrian Aciobăniţei.

"Mai important decît toate, este primul succes obţinut la acest nivel de o echipă românească, pe terenul unei formaţii italiene. Nu ştiu cum va fi parcursul nostru în această grupă, dar Piacenza este principala favorită la calificarea în play-off" (Martin Stoev, antrenor CVM Tomis)

"După primul set, oaspeţii au căpătat mai multă ambiţie, în timp ce noi nu am mai fost uniţi. Am pierdut pentru că am jucat prost" (Hristo Zlatanov, jucător Piacenza)

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (3)
magura
magura  •  07 Noiembrie 2014, 18:02

BRAVO BAIETI!

comabi
comabi  •  07 Noiembrie 2014, 14:51

Pai este chiar un rezultat excelent, avand in vedere ca, teoretic, lupta cu elvetienii si belgienii ar trebui sa se termine in favoarea noastra. Au o sana enorma saprinda macar locul 2 cu punctaj bun.

secundul
secundul  •  07 Noiembrie 2014, 14:07

Felicitari, baieti!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează