FOTBAL  »  NATIONALA  »  SPECIAL GSP

Al doilea căpitan al naţionalei a ales să explice cititorilor gsp motivele retragerii » Rădoi s-a supărat pe Lupescu

Articol de - Publicat miercuri, 10 noiembrie 2010 00:00

Mirel Rădoi explică în premieră motivele retragerii de la naţională şi-l indică pe Ionuţ Lupescu responsabil pentru decizia despărţirii de "tricolori".

Mijlocaşul lui Al Hilal spune că directorul general al FRF nu trebuia să-l critice în public după eşecul din Franţa. Admite că a vrut să renunţe la "naţională" şi după Euro 2008, dar s-a răzgîndit după numirea lui Răzvan Lucescu.

- Mirele, ai surprins pe toată lumea cu decizia de a te retrage brusc de la echipa naţională, în mijlocul campaniei de calificare. Care ar fi, pînă la urmă, explicaţiile?
- Am vrut să trag un semnal de alarmă şi să ofer posibilitatea ca la naţională să apară sînge proaspăt.

- Semnal de alarmă pentru ce?
- A fost acea declaraţie pe care a dat-o Ionuţ Lupescu după înfrîngerea din Franţa, că sînt în scădere de cînd joc în Arabia Saudită. M-a deranjat foarte tare! Păi, nu tot acolo eram şi cînd am făcut 1-1 la Paris? Atunci nu mai eram în scădere? E anormal să se discute în public astfel de probleme care ţin de intimitatea echipei. Era foarte simplu să vorbească faţă în faţă cu mine, să-mi spună deschis părerea lui, mai ales că eu sînt primul nemulţumit de evoluţiile mele de la naţională.

"Dacă s-a comportat aşa cu mine, ce-o să păţească altul cu două selecţii?"
- Bun, dar nu crezi că prin această motivaţie vei da apă la moară celor care cred că povestea cu Lupescu e doar un pretext aşteptat pentru a renunţa la reprezentativă?
- Atîta vreme cît vorbim mereu că trebuie să fim uniţi, să facem lucruri bune împreună, să ne luptăm cu toată puterea pentru echipa naţională şi vine o persoană chiar din interior care crează o situaţie nefirească, atunci trebuia tras acest semnal de alarmă. Dacă s-a petrecut asta cu mine, care sînt considerat unul dintre jucătorii importanţi ai României, ce-o să păţească altul, cu vreo două, trei selecţii la activ?! Astea sînt aprecieri care ţin de antrenor, nu de directorul general. De aceea, am decis să mă retrag, pentru a nu altera relaţia dintre ei.

- Răzvan a încercat să te convingă să revii asupra deciziei?
- Regret că am luat hotărîrea şi nu mă mai întoarce nimic. Am evitat să discut cu oricine despre subiect tocmai pentru a nu da prilejul nimănui să încerce să-mi schimbe decizia. Am închis ambele telefoane timp de patru zile, iar cînd le-am deschis am găsit multe mesaje şi apeluri de la Răzvan. Dacă-mi pare rău de ceva e că îi promisesem că vom merge împreună pînă la capăt în aceste preliminarii, dar m-am oprit acum.

"Nu mai veneam cu plăcere la lot"
- Aveai însă mai demult în minte această despărţire de echipa naţională, corect?
- Prima dată s-a întîmplat după Euro 2008. Am scos acolo rezultate bune cu Italia, cu Franţa, timpul a demonstrat că au fost într-adevăr nişte rezultate mari pentru noi!, dar s-a creat o atmosferă complet ostilă naţionalei în jurul acelui turneu final. Din această cauză, nu mai veneam cu plăcere la lot, ci doar pentru a-mi face datoria de a evolua în tricoul ţării mele.

- Atunci te-ai răzgîndit însă!
- Cînd a fost instalat Răzvan, s-au schimbat un pic lucrurile în sensul că aducerea lui a adus parcă altă stare în jurul echipei. Suporterii şi jurnaliştii l-au întîmpinat cu optimism, cu încredere. Un timp s-a simţit alt aer la lot. Din păcate, emulaţia asta s-a stins din cauza noastră, a jucătorilor, fiindcă am fi nerealişti să spunem acum că n-avem rezultate din cauza presei. Nici Răzvan, nici nea Piţi n-au nici o vină pentru această atmosferă.

"Nu ne putem compara cu cei dinaintea noastră"
- A contat un pic şi presiunea permanentă din ultima vreme pentru înlocuirea lui Lucescu, cerută insistent pe anumite filiere?
- Eu sînt obişnuit cu presiunea. Retragerea n-are nici o legătură cu asta. Iar cu demisia lui Răzvan, să fim serioşi!, şi dacă se califică la Euro va fi lăudat două, trei zile, după care se va lua de la capăt: "Staţi să vedem ce-o să facă la turneul final!". Eu sînt sigur că, şi fără Rădoi, Răzvan va şti să gestioneze corect viitorul reprezentativei.

- Mirel, pentru că sîntem la ora răspunsurilor deschise, simţi că e lipsă de valoare la echipa naţională?
- Noi, între jucători, am discutat mereu ce se întîmplă, să găsim motivaţiile pentru a nu mai evolua la un nivel sub cel aşteptat. Aproape la fiecare convocare am vorbit deschis şi cu Răzvan, fiecare a zis ce are pe suflet în perioada cît stă la lot, dar n-ar fi frumos din partea mea să fac publice aceste lucruri. Eu spun însă că avem valoare, dar nu ne putem compara cu cei dinaintea noastră. E suficient să constatăm cîţi jucători de la naţională mai evoluează azi la echipe importante din campionate puternice.

"Aş fi nebun să am ceva împotriva lui Piţurcă"
- Ştii că Piţurcă nu prea te-a menajat după ce ai anunţat că te retragi, sugerînd că un fotbalist care renunţă ca tine nu are personalitate şi devine nefolositor pentru echipă.
- Hai s-o lămurim şi pe asta! A mai apărut în ţară ideea că eu nu mai veneam cu plăcere la naţională din cauza lui Piţurcă şi m-am bucurat cînd a fost schimbat cu Răzvan. V-am explicat şi mai devreme că marea mea dezamăgire era legată de atmosfera ostilă creată în jurul echipei după Euro. Nici o legătură cu nea Piţi! Am făcut împreună atîtea rezultate, aş fi nebun să am ceva împotriva dînsului!

- Spuneai ceva la începutul discuţiei şi de sînge proaspăt la lot prin plecarea ta.
- Eu nu sînt Mutu sau Chivu să fiu unic şi greu de înlocuit! Mai găsiţi zece ca Rădoi pentru naţională şi vă spun cîţiva aşa, ce-mi vine repede în minte: Lazăr, Nicolae Grigore, Bicfalvi, Apostol, Mărgăritescu, Giurgiu de la Galaţi. Aşa că "Hai România!" şi le transmit tuturor băieţilor că rămîn lîngă ei şi le ţin pumnii să meargă la Euro. Le mulţumesc celor care au depus eforturi să mă întoarcă din drum, dar decizia mea e clară.

"Calificarea la Euro 2012 nu mi se pare deloc în pericol. Chiar dacă luăm şi numai patru puncte cu Bosnia, în primăvară, tot sîntem în cărţi pentru turneul final"

"Chivu va mai fi încă patru, cinci ani căpitanul echipei naţionale. Nu e cazul să ne facem acum probleme şi cu banderola după retragerea mea, care eram al doilea căpitan"

"Scrisoarea trimisă pe mail-ul federaţiei legată de retragerea mea îmi aparţine. Nu e nici o confuzie. Numărul de fax pe care-l aveam era închis, aşa că această soluţie mi s-a părut cea mai sigură"

"După ce-mi termin contractul cu Al Hilal, poate am să mă mai întorc la Steaua. Dar nu ştiu dacă o să mai am valoare pentru un club aşa mare, dacă vin din Arabia Saudită"

"Îmi place Steaua de acum, merita chiar să cîştige cu Rapid. Pentru mine, rămîne principala favorită la titlu, chiar dacă Oţelul e destul de departe în frunte"

"În orice context, Mutu nu poate lipsi de la naţională"

O vorbă bună din partea lui Rădoi pentru Mutu
"Un jucător precum Adrian trebuie să fie la lot, în orice context. Răzvan ştie foarte bine părerea mea. Mutu e decisiv, n-ai cu cine să-l înlocuieşti în acest moment. OK, e un tip rebel, dar nu cred să pună pistolul la tîmplă cuiva şi să spună: <Faci cum îţi zic eu!>. Sigur, poate mai sînt unii uşor influenţabili în preajma lui Adi, însă eu îl văd din nou în tricoul României. E nedrept să-l judecăm şi acum după meciul de la Belgrad, unde toată echipa a jucat slab, nu doar Mutu".

2 e numărul golurilor înscrise de Rădoi pentru "naţională": unul cu Luxemburg (7-0, 2002, prel. Euro 2004) şi altul cu Honduras (3-0, 2010, amical)

Cea mai frumoasă amintire
"Poate că o să fie surprinşi unii, dar n-o să uit niciodată primul gol pe care l-am marcat pentru echipa naţională, contra Luxemburgului"

Cea mai tristă amintire
"Remiza de la Copenhaga din 2003, cînd am fost egalaţi la 2 în ultimele secunde şi am ratat calificarea la Euro 2004"

S-a retras înainte de cearta cu Lupescu
Mirel Rădoi lasă senzaţia că unul dintre motivele rupturii de echipa naţională e cearta cu Ionuţ Lupescu. Cu toate acestea, el luase hotărîrea înainte de disputa cu directorul general al FRF. Imediat după finalul meciului cu Franţa, 0-2, în autocar, i-a spus secundului Ştefan Iovan: "Gata, nu mai vin! Să nu mă chemaţi la meciul cu Italia!". Disputa cu Lupescu a urmat după cîteva zile. (George Ştucan)

"Unde joc eu şi unde e Benayoun"
Mirel Rădoi a avut şi momente în care a recunoscut că nivelul fotbalului din ţările arabe e sub cel din Europa. După înfrîngerea cu Israel de la Timişoara, 0-2 în luna martie, a exclamat supărat în prezenţa colegilor: "Ce naiba ne mirăm, sîntem în cădere. Căpitanul lor, Benayoun, joacă la Liverpool, eu sînt la Al Hilal". Rădoi purtase banderola la acea partidă, iar Benayoun nu se transferase încă la Chelsea. (George Ştucan)

Mirel Rădoi
Vîrstă: 29 de ani
Cluburi: Drobeta Tr. Severin (1999), Extensiv Craiova (2000), Steaua (2000-2009), Al Hilal (2009-prezent)
Meciuri / selecţii la "naţională": 67 / 2
Debut la "naţională": Algeria - România 3-2 (amical, 5 decembrie 2000)
Ultimul joc la "naţională": Franţa - România 2-0 (prel. CE 2012, 9 octombrie 2010)
Meciuri / goluri în Liga I: 200 / 12
Meciuri / goluri în cupele europene: 48 / 3
Palmares: în România - 3 titluri în Liga I (2001, 2005, 2006), două Supercupe (2002, 2006); în Arabia Saudită - un titlu (2010), două Cupe ale Prinţului (2009, 2010), jucătorul anului (2010); la "naţională" - participarea la Euro 2008

Patru episoade celebre la "naţională"
2004. Alături de trei colegi de la Steaua, Dică, Fl. Dumitru şi D. Munteanu, Rădoi n-a fost lăsat de Steaua la o acţiune a "naţionalei" în Cipru. FRF i-a suspendat pe toţi pe termen nelimitat, însă decizia n-a mai fost pusă în aplicare.

2005. A fugit din cantonamentul "naţionalei" pentru că Tamaş îi luase locul în echipă. "Am anunţat selecţionerul că am plecat la tratament la Bologna", a explicat Rădoi, contrazis de Piţurcă: "Nu mi-a zis nimic, poate sînt eu nebun şi nu mai ştiu ce am vorbit".

2006. Rădoi s-a conformat cererii lui Piţurcă de a-şi cere scuze public şi a fost reprimit printre "tricolori".

2008. În meciul cu Italia, de la Euro, 1-1, s-a accidentat într-un duel aerian cu Raţ. A suferit o fractură de pomete şi de piramidă nazală şi o fractură la unul din degetele mîinii. A revenit la antrenamente după o lună, cu o mască pe faţă.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (31)
bobbypintilie
bobbypintilie  •  17 Noiembrie 2010, 19:12

RESPECT spun inc-o data,fanilor rivalelor(dinamo,rapid)care au curajul si demnitatea sa vorbeasca la superlativ despre un jucator de-al Stelei!...cat despre ceilalti-cum e si catalin-rex asta-care vor sa para "ironici" nu le spun decat sa-si exprime frustrarile vorbind intr-o punga goala(ca nu cumva sa se rasufle vorbele lor)si mai apoi sa le asculte in repetate randuri impreuna cu cei din familiile lor(sunt sigur ca doar ei pot intelege asa zisele glume sau ironii)...Respect Mirel Rad

axl_free
axl_free  •  11 Noiembrie 2010, 10:51

respect Radoi.... totdeauna vei fi cel mai bun pt mine...

giussybaratky23
giussybaratky23  •  11 Noiembrie 2010, 07:07

In urma acestor declaratii imi exprim respectul fata de omul Mirel Radoi.Multumim pt ca ai reprezentat Romania in cele 67 de meciuri si desi ai jucat la Steaua si ai fost si capitan, ti-am admirat curajul si determinarea cu care ai intrat pe teren.Bafta printre camile !

Vezi toate comentariile (31)
Comentează