GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  EXCLUSIV! ÎN ANII '80, ROŞ-ALBII AVEAU PRIETENI PRINTRE "FLUIERAŞI" ÎN TOATĂ EUROPA!

Femei şi cadouri pentru arbitri

Articol de - Publicat marti, 01 iulie 2008 00:00

Vasile Anghel, fost preşedinte la Dinamo, dezvăluie amănunte incredibile de la protocoalele cu brigăzile din cupele europene

Preşedinte la Dinamo în perioada '81-'88, Vasile Anghel, 70 de ani, povesteşte amănunte incredibile despre marea echipă a "cîinilor" ajunsă pînă în semifinalele CCE, în '84. Istoriile vizează modul în care conducerea din Ştefan cel Mare a "pregătit" cu arbitrii trei meciuri intrate în legenda fotbalului românesc: calificările roş-albilor cu Inter (UEFA, '81), Hamburg (CCE, '83) şi Dinamo Minsk (CCE, '84).

Vasile Anghel, fost preşedinte la Dinamo, dezvăluie amănunte incredibile de la protocoalele cu brigăzile din cupele europene

Preşedinte la Dinamo în perioada '81-'88, Vasile Anghel, 70 de ani, povesteşte amănunte incredibile despre marea echipă a "cîinilor" ajunsă pînă în semifinalele CCE, în '84. Istoriile vizează modul în care conducerea din Ştefan cel Mare a "pregătit" cu arbitrii trei meciuri intrate în legenda fotbalului românesc: calificările roş-albilor cu Inter (UEFA, '81), Hamburg (CCE, '83) şi Dinamo Minsk (CCE, '84).

"Era esenţial ca, la protocol, să tratezi separat brigada de observator. Astfel, arbitrii se simţeau mai relaxaţi şi nu aveau reţineri în comportament din cauza prezenţei supervizorului"
Vasile Anghel

DINAMO - INTER 3-2 / ARBITRU: TALAT TOKAT (TURCIA)

Penalty în prelungiri!
Cupa UEFA, turul doi, noiembrie '81: după 1-1 la Milano, Dinamo forţează calificarea la Bucureşti, cu turcul Talat Tokat la centru. "Un tip senzaţional", îşi aminteşte Anghel.

Apoi explică: "S-a legat între noi o comunicare de parcă ne ştiam de 30 de ani! Mi-a dat de înţeles că nu mă va dezavantaja şi mi-a transmis să le bag în cap jucătorilor să fie cuminţi, să-i lase pe ceilalţi să protesteze ca să i se ofere prilejul să-i penalizeze. Înainte de meci, mergeam cu arbitrii la Comturist, de unde, pe valută, îşi comandau un , o haină pentru soţie şi alte obiecte. Intrau toate la cadouri de protocol, dar nu existau restricţii pentru valoarea atenţiilor, ca acum. Căutam însă să nu exagerăm!". Dinamo s-a impus cu 3-2, în prelungiri, revenind de la 1-2 (goluri D. Georgescu, Augustin, Orac), şi i-a eliminat pe italieni. Forţa "cîinilor" a fost completată cu "reuşitele" lui Tokat: penalty pentru gazde, ratat, la 3-2, de Orac, şi valuri de lovituri libere din preajma careului milanez.

DINAMO - HAMBURG 3-0 / ARBITRU: JAN KAISER (OLANDA)

Protocolul perfect

CCE, turul doi, octombrie '83: în "Groapă", Dinamo întîlneşte deţinătoarea CCE. Arbitru e olandezul Jan Kaiser, cu care, imediat după delegare, Anghel ia legătura printr-un amic din Ţara Lalelelor, Peter Stephan, prieten de familie cu "centralul"!

Rememorează Anghel: "Să nu încerci cu bani!, mi-a spus Stephan. Nici nu am! i-am răspuns. I-am organizat însă un protocol perfect lui Kaiser. L-am aşteptat la scara avionului, iar apoi a urmat ospitalitatea românească, pe care Kaiser a acceptat-o, de la un cap la altul! Înţelegeţi dumneavoastră! Veneam în întîmpinarea lui exact cu ce se aştepta! Despre meci, mi-a zis atît: Ai o misiune: să-ţi disciplinezi echipa! Restul e treaba mea!".

Şi Kaiser şi-a făcut datoria! La un moment dat, antrenorul lui Hamburg, Ernst Happel, a fost lovit în ceafă cu un obiect aruncat din tribună. Anghel: "Echipa juca superb, dar ne puteam curăţa. Arbitrul trebuia să oprească meciul! Kaiser a venit la mine, pe bancă, şi mi-a zis: Basil, calmează suporterii, altfel suspend partida şi nu vei avea cum să te superi! Nu mă expune, am un observator care îmi apreciază prestaţia!. Am luat o goarnă de pe margine, împreună cu încă cineva, şi am strigat în acel colţ pînă s-au liniştit spiritele".

DINAMO - DINAMO MINSK 1-0 / ARBITRU: KEITH HACKETT (ANGLIA)

Party la Snagov!

CCE, sferturi de finală, martie '84: după 1-1 la Minsk, roş-albii atacă semifinala pe "23 August", cu un "central" britanic, Keith Hackett, actualul şef al arbitrilor din Anglia!

Protocolul cu "fluieraşii" s-a făcut la Snagov. Anghel: "Primisem informaţii că Hackett e sobru, autoritar, dar bun meseriaş. La masa cu arbitrii a făcut atmosferă o formaţie de muzică populară, a cîntat Elena Cîrstea, iar cînd s-a terminat reprezentaţia au venit încă două domnişoare. Keith, poţi alege pe cine vrei şi să te simţi bine!", l-am abordat. A refuzat: Lasă-mă pe mine, fiindcă sînt căsătorit, dar ai grijă de tuşieri!. I-am explicat că nu vreau să-l corup, ci aş dori doar să rămînă, la plecare, cu o impresie plăcută despre România, unde se afla prima dată. La meci, ne-a dus numai din fluier spre victorie!".

Realizările lui Hackett? Dinamo a învins cu 1-0, gol Augustin, "jumătate ofsaid, jumătate gafa unui stoper", zice Anghel, iar partida a fost prelungită cu doar 1-2 minute, cînd trebuiau să fie vreo 5-6 minute, cu "adversarii venind peste noi de nu mai respiram!".

"A fost spion!"

Atacat dur de Vasile Anghel într-un interviu publicat exclusiv de Gazetă, cu referiri la trecutul său controversat, Dumitru Dragomir (foto) îi răspunde fostului şef de la Dinamo: "Peştii din FRF au scos la înaintare un securist, fost spion, despre care auzisem că a murit. Despre morţi, numai de bine! Iar despre peştii de la FRF vor fi în curînd poveşti extrem de interesante". "Dacă muream, muream natural! Nu ca Dragomir care, deşi trăieşte, e mort din punct de vedere moral. A fost un asocial de cînd a apărut în fotbal", replică Anghel.

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (115)
 •  03 Iulie 2008, 22:10

ba tampitilorrrrrrrr!!care n-ati jucat fotbal niciodata si va dati cu parerea cand habar n-aveti.!!.omu' asta vorbeste pe bune tot ce a spus e adevarat ptr k asa este regulamentul in romania de cand a inceput fotbalul si pana se va sfarsi(niciodata)..si nu doar in romania..!nimeni nu are curaj sa vb de astea ..respect ptr el.

 •  03 Iulie 2008, 17:09

stimata gsp.pentru ce motiv nu se posteaza comentariile.fara injurii la adresa nimanui.am spus doar ca acest ziarist ,probabil nascut dupa revolutie,nu a vazut meciurile.nu poti castiga in fata campioanei europe daca nu esti tare pe minge.meciurile se pot viziona pe you tube.si ce fotbal.magie

 •  03 Iulie 2008, 15:39

Dinamo doar atata stiesa faca blaturiRusine catei rapciugosi

Vezi toate comentariile (115)
Comentează