FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ITALIA, MÎINE, 21:30, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Fostul "decar" al Italiei, Giancarlo Antognoni, a vorbit despre situaţia României pentru cititorii GSP: "Vă trebuie un Prandelli şi un lider"

Articol de - Publicat marti, 16 noiembrie 2010 00:00

Fostul internaţional italian Giancarlo Antognoni compară situaţia de la "naţionala" României cu schimbul de generaţii al "Squadrei Azzurra".

Decarul peninsularilor din anii '70-'80 vorbeşte despre criza numărului 10 din "naţionalele" Italiei şi României. Îşi aminteşte foarte multe amănunte de la eşecul suferit în '83 la Bucureşti, cînd a jucat 57 de minute.

- Signor Antognoni, aţi fost în România în '83, vă mai amintiţi meciul de la Bucureşti? Aţi pierdut cu 1-0, eraţi campioni mondiali.
- În primul rînd, eram tineri (rîde). Aveaţi echipă bună, Boloni parcă a dat golul. Ne-aţi prins însă după Mondial cînd, ca de obicei, am înregistrat un recul. Întotdeauna jocurile cu România au fost grele.

- Ultima oară, la Euro, aţi fost foarte aproape de un nou eşec.
- Noroc cu Buffon! Parcă Piţurcă era selecţioner, mai e şi acum?

- Nu, a plecat şi în locul lui a venit Răzvan Lucescu.
- Aaa, Lucescu, parcă el era antrenor şi la meciul din '83?

"Tradiţia familiei Lucescu"
- Nu, e vorba despre băiatul lui.
- Înţeleg, e o tradiţie de familie. Poate moşteneşte calităţile şi rezultatele tatălui. Ştiu că a ajuns şi în Serie A, a pregătit-o pe Brescia, a trecut pe la Inter, acum are succes în Ucraina.

- Revenind la momentul '83, ce jucători v-au impresionat în afara lui Boloni?
- În România toate echipele italieneşti au avut mari probleme. Şi la echipele de tineret şi juniori, cu care lucrez de şase ani, am sesizat asta. Aveaţi şi atunci jucători tehnici, rapizi, bătăioşi şi disciplinaţi. Îmi mai amintesc şi de Ungureanu.

- Dar de Balaci, Cămătaru, Iorgulescu?
- Aaa, da. Erau doi jucători care i-au dat mari bătăi de cap lui Gentile. Şi Paolo Rossi s-a lovit de o rezistenţă teribilă. Românii s-au apărat extraordinar şi ţin minte că atmosfera a fost foarte caldă, deşi s-a jucat primăvara. Am resimţit presiunea tribunelor.

"Am încredere în Mutu"
- Aţi îmbrăcat de cele mai multe ori tricoul cu numărul 10 în istoria "Squadrei Azzurra". Ce semnificaţie are?
- E un record greu de doborît pentru că azi nu mai are semnificaţia de altădată. Atunci erau Maradona, Platini sau Zico, de curînd au fost Totti, Del Piero. S-au schimbat timpurile şi parcă şi-a pierdut identitatea. Uite şi la voi, de la Hagi nu mai ştiu un decar de clasă.

- Noi am ajuns să-l plimbăm de la un jucător la altul după suspendarea lui Mutu.
- Adrian are stofă de număr 10. A arătat-o la Fiorentina şi îi urez să-mi bată recordul de goluri în Serie A. Îi mai lipsesc 11 reuşite! Din păcate pentru el, s-a accidentat sîmbătă, sper să revină repede. Jucase bine în primele două meciuri şi poate reveni la forma de altădată. Am încredere în el.

"Radu a crescut mult la Lazio"
- Miercuri, la Klagenfurt, nu ar fi jucat însă oricum Mutu, care nu fusese convocat.
- Nu ştiam. Dar mai aveţi şi alţi fotbalişti valoroşi. Uite, vă dau exemplul lui Radu de la Lazio. Joacă bine, e constant, a crescut în ultimul sezon. A fost lider cu Lazio. E convocat?

- Da, a revenit după o pauză lungă la lot, dar s-a accidentat duminică. Nu se face însă primăvară cu 3-4 jucători, am căzut pe locul 52 în clasamentul FIFA.
- Să ştiţi că nici Italia nu stă pe roze, noi sîntem pe 12. Nu mai avem mult material de selecţie, au pătruns foarte mulţi străini. Uitaţi-vă şi la Inter! Balotelli s-a dus în Anglia, iar Santon nu joacă. Mai e doar Materazzi. E greu să faci selecţie aşa şi cred că se întîmplă la fel şi în România. Aveţi nevoie de un antrenor ca Prandelli şi de un lider de echipă.

"M-am revăzut la accidentarea lui Chivu"
- În 1981 aţi suferit o accidentare asemănătoare la cap cu cea lui Chivu din ianuarie.
- A fost o mare similitudine. M-am revăzut atunci în Chivu şi mi s-a făcut pielea de găină. E cel mai bun român de aici, joacă la echipa care a cîştigat tot în sezonul trecut, chiar dacă e folosit pe un post ce nu-i convine, fundaş lateral. El e stoper, dar n-are rival pe stînga la Inter.

- Un pronostic pentru amicalul de miercuri?
- Voi urmări partida la televizor. Se vor întîlni două echipe experimentale, se joacă şi pe teren neutru. Dar Italia este mereu pregătită şi sper să fie un meci frumos. Avem prima şansă.

S-a interesat de Lăcătuş
Antognoni şi-a amintit şi de Lăcătuş, dorind să afle cum îi merge fostului vîrf al Fiorentinei din sezonul 1990-91. "Ce rezultate are la Steaua?". "S-a calificat joi în semifinalele Cupei, dar în campionat e departe de lider". "Dar cine-i pe primul loc?", a continuat Giancarlo. A rămas surprins cînd a aflat că lider e Oţelul. "Parcă a bătut-o pe Juventus în cupele europene. Probabil, e ceva de conjunctură. Uraţi-i succes lui Mario!".


"Mutu poate fi în continuare decisiv pentru Fiorentina, a arătat că talentul său a rămas nealterat. Iar echipa nu se poate dispensa de el, pentru că Mihajlovici are puţine alternative"
GIANCARLO ANTOGNONI

"Prandelli e antrenorul perfect pentru această echipă a Italiei. E ideal să facă schimbul de generaţii. A dovedit şi la Fiorentina că ştie să lucreze cu tinerii şi să scoată maximum din calităţile lor"
GIANCARLO ANTOGNONI

27 de ani se împlinesc azi de cînd Antognoni a evoluat ultima dată pentru "naţionala" Italiei

3,76 milioane de euro, echivalentul în moneda de azi a 430 de milioane de lire italiene, a costat în '72 transferul lui Antognoni de la Astimacobi (Serie D)  la Fiorentina, la licitaţie

GIANCARLO ANTOGNONI
Născut la 1 aprilie 1954
Post: mijlocaş ofensiv
A jucat la: Astimacobi (1970-'72), Fiorentina ('72-'87) şi Lausanne ('87-'89)
Meciuri/goluri în naţionala Italiei: 73/7
Are cele mai multe prezenţe cu numărul 10 din istoria "Squadrei Azzurra"
Palmares: campion mondial ('82)
Cupa Italiei şi Cupa Anglo-Italiană cu Fiorentina ('74-'75)
A ocupat funcţia de director general la Fiorentina pînă în 2001, fiind cel care l-a adus pe Rui Costa
Din 2004, se ocupă la Federcalcio de coordonarea loturilor Under 18, 17 şi 16.

Patru debutanţi în lotul Italiei
Portari: Mirante (Parma), Sirigu (Palermo), Viviano (Bologna)
Fundaşi: Astori (Cagliari), Balzaretti (debutant - Palermo), Bonucci (Juventus), Cassani (Palermo), Criscito (Genoa), Gastaldello (Sampdoria), Ranocchia (debutant - Genoa), Santon (Inter Milano)
Mijlocaşi: Aquilani (Juventus), De Rossi (AS Roma), Diamanti (debutant - Brescia), Ledesma (debutant - Lazio), Marchisio (Juventus), Mauri (Lazio), Pirlo (AC Milan)
Atacanţi: Balotelli (Man. City), Gilardino (Fiorentina), Pazzini (Sampdoria),  Quagliarella (Juventus), Giuseppe Rossi (Villarreal)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
double07
double07  •  06 Octombrie 2011, 22:22

plus o echipa de fotbal....

dinamo4eva
dinamo4eva  •  16 Noiembrie 2010, 11:57

si9 Razvan stie sa lucrezi cu tineri gen : ilies , maldarusanu , coman , emil dica , romeo stancu , buga , catalin munteanu .

cata2630
cata2630  •  16 Noiembrie 2010, 10:10

nu cred ca se pricepe la fotbal omu... cum sa zici ca nationala are nevoie de un Prandelli cand noi avem un lucescu.. ca nici ala batran nu facea acum mare branza e alta discutie... deh, suntem de locul 52... cu asa conducere...la toate nivelele si domeniile din pacate

Vezi toate comentariile (3)
Comentează