GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  CUM S-A VĂZUT TENTATIVA DE SINUCIDERE DE PE PERVAZUL FERESTREI

Povestea arbitrului Colţescu spusă de el însuşi

Articol de - Publicat miercuri, 08 octombrie 2008 00:00

Vineri, 3 octombrie, arbitrul Sebastian Colţescu ameninţă că se aruncă de la geamul apartamentului său, plasat la 10 metri deasupra pămîntului. Dinspre uşă, zecile de persoane care au dat buluc în blocul craiovean privesc "unui om speriat". Imaginile Kanal D dezvăluie o siluetă neclară, ca în filmările termice. "Lăsaţi-mă în pace!", urlă în noapte. E vocea strangulată a cuiva care a întrerupt negocierile cu sine şi pe care-l simţi în stare de orice.

>> Imagini Kanal D: VIDEO ŞOCANT cu momentul în care Colţescu a vrut să se arunce de la balcon!

Debut la 19 ani
Ieri, în Bucureşti. De la doi metri, Colţescu şi-a păstrat doar cearcănele. E un brunet gelat, slăbuţ, genul frumuşel, o vedetă locală care şi-a depăşit mereu vîrsta. La 19 ani intra în arbitraj, la 27 era promovat direct din "C" în "A", apoi au venit lista FIFA, divorţul, penaltyuri neacordate, o altă iubire, reveniri, iarăşi erori şi un strigăt în noapte.

"Colţescu? Un nebun! Cînd ne pică ăsta la cîte un meci amical am impresia că-l am la centru pe antrenorul echipei adverse. Ia-l că se face arbitru mare!"
Sorin Cîrţu, întrebat în 2003 de Ion Crăciunescu dacă a auzit de "unul Colţescu"

A avut doi psihologi
- Sebastian Colţescu, nu crezi că în loc de televiziuni şi ziare ar trebui să discuţi şi cu un psiholog? Toţi avem...
- Da, da, nu vă jenaţi de întrebare. E normală. Am discutat. Din iarna anului trecut. Am avut doi psihologi. Nu e uşor să găseşti pe cineva care să se potrivească problemelor tale. Cu ultimul am discutat de două ori pe săptămînă aproape trei luni.

- Şi?
- Mi-a zis: "Eşti perfect normal!".

- Felicitări, nu mai cunosc pe nimeni perfect normal!
- Mă rog, la cîtă bătaie am luat eu ca arbitru...

- Se mai bat arbitrii în România?
- Ohoo. În 2003, cînd arbitram de 3 ani în C, m-a bătut unul de la Stoina, o namilă de om, de nu m-am văzut. Era uite atît şi aproape că m-a alergat şi prin Federaţie cînd a venit la Comisie. "Te omor, mă!", îmi zicea el. Ştiţi cît a luat tipul ăsta, Băluţă? Trei etape de suspendare!

"Lupescu a revendicat promovarea lui Colţescu. Am greşit cînd am spus că nu el, ci eu am fost cel care l-a făcut arbitru. De fapt, l-a descoperit Constantin Vîlcea. Apoi, pe timpul comisiei conduse de mine a ajuns în A. De asta nu-l iartă Lupescu!"
Ion Crăciunescu

Note mari de export
- Cum ai ajuns pe lista FIFA şi cum ai fost scos de pe ea?
- Am fost promovat în 2003 la prima ligă. Apoi, în 2006, am fost pus pe lista FIFA. În primul an am luat notele următoare: 8.6, 8.6, 8.5, 8.5, 8.3, 8, 8.5. (Recită meciurile şi notele ca pe apă. Poate că e, într-adevăr obsedat sau doar pasionat. Poate că şi-a construit viaţa în jurul aşteptării "Mă deleagă oare săptămîna asta?!". El spune că e şi o alegere care îl ajută să se finanţeze, dar nu doar atît. Nu ţii minte minutele cînd îţi scoţi banii de la bancomat. Colţescu însă îşi descrie, după ani, fazele cînd a dat decizii corecte şi cînd a greşit).

- Impresionant. Şi apoi?
- Am picat de pe lista FIFA pentru un singur meci! Mai greşisem şi altele în carieră, desigur. Dar în toamna lui 2007 n-am dat un penalty pentru CFR şi am dat unul care a fost probabil fault în afară, tot pentru Cluj, la meciul CFR - Ceahlăul. Ştiţi, Cristi Balaj a luat fazele cînd a fost observat afară de un mare fost arbitru. I le-a pus şi răspunsul acestuia a fost: "Neclar, greu de decis! La noi nu s-ar imputa niciodată aşa ceva".

Arbitraj în lanţ
- Ştii cum poate suna asta? Ca şi cum ai avea mania persecuţiei.
- Poate, dar nu e cazul. Îmi tratez erorile cu exigenţă.

- Şi cele de la Gaz Metan - Braşov, unde ţi se impută trei penaltyuri nedate gazdelor?
- Da, am greşit. Dar discutăm despre un meci după alte zece, tot acum, în 2008, cînd nu mi s-a reproşat nimic!

- Ai dreptate, în meseria voastră se selectează erorile. Dar şi în altele. Revenim la Mediaş?
- Avusesem o cădere de calciu în ziua meciului, m-au ţinut în spital şi am ajuns totuşi noaptea la 11. Am vrut să arbitrez, am greşit că n-am anunţat CCA că am probleme.

- După acel joc ai intrat în starea de depresie?
- Nu. După acel joc am mers a doua zi să arbitrez un meci la judeţ: Dunărea Calafat - U Craiova II.

- Serios? De ce? Tocmai urmai să primeşti o suspendare cît restul sezonului.
- Promisesem.

"Lupescu nu mi-a cerut niciodată să favorizez vreo echipă. Mi-a spus doar înaintea jocului Steaua - Timişoara: 'Ai grijă cum arbitrezi că lumea crede că eşti al Stelei!' Atît"
Sebastian Colţescu

- Ce s-a întîmplat vineri seară?
- Eram acasă, supărat, într-adevăr. Nu doream să mai văd pe nimeni. Mă gîndeam inclusiv că nu voi mai arbitra. Cînd am fost reţinut de la A la meciuri, m-au delegat rar şi la B. De pe lista FIFA nu mai eram bun nici la B!

- Şi cum ai ajuns pe pervaz?
- Deşi i-am sunat şi le-am spus să stea liniştiţi, cei din familia mea au vrut cu tot dinadinsul să intre în casă. M-am trezit cu uşa apartamentului spartă. Cu poliţia, sanitarii şi pompierii în casă. Atunci m-am enervat şi m-am dus la fereastră. Am semnat că nu doresc asistenţă şi au plecat.

- Nu simplifici?
- Aşa a fost. Au făcut o dezordine de nedescris. A doua zi am făcut şmotru după ei. Şi acum am în locul broaştei o gaură. Am pus o hîrtie că tot vin camerele de luat vederi să mă filmeze.

Acesta a fost interviul cu omul care, imediat după ce i-a intrat tot cartierul şi SMURD-ul în casă, s-a dus să se antreneze.

"Despre Colţescu pot spune că nu ia bani. Am încercat să-l îndoim, dar n-am putut! Asta e de notorietate în lumea noastră, a preşedinţilor. Şi, credeţi-ne că-i cam ştim! Pe unii, noi îi finanţăm"
Conducător de Liga 1 sub anonimat 

Vezi derularea video a cazului pe www.gsptv.ro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (23)
 •  09 Octombrie 2008, 15:12

Asta e cea mai tare: Un anonim spune ca...Adica voi, ca ziaristi aveti o declaratie a unui presedinte sau a unui conducator de club cum ca se umbla intr-o fericire cu bani la arbitrii si din respect pt meserie o publicati sub forma de anonima. E mai penibil decat in Caragiale. Pai ddaca aveti o astfel de declaratie faceti-o publica si starniti un scandal de zeci de ori mai mare decat telenovela asta. Dar asa e cand vrei sa-ti ornezi articolasul cu inventii si aberatii.

 •  09 Octombrie 2008, 09:28

mare hotz domnul Coltescu...nu mai are bani sa isi plateasca rata la mercers sau ce? la medias si-a batut joc de copiii aia carora nu a vrut sa le acorde 3 penaltyuri clare...daca era 1 mai ziceam...dar 3? cum nu a vazut nici unu dintre ele? toate faulturile din preajma careului gazdelor le vedea...interesant! UN MARE HOTZ!!! SA SE CURETZE ARBITRAJU DE "sinucigasi"

 •  08 Octombrie 2008, 09:46

Felicitari presei romane! Felicitari Tolo! Ati pus umarul la ruinarea unui om. Daca e hot sau nu nu cred ca puteti da voi un verdict. Personal cred ca e treaba justitiei. Mecanismul e simplu si il uita ordinarul de ziarist roman mereu: Esti pagubit faci plangere la politie !!!!! Daca e nebun sau nu tot un specialist trebuie sa-si dea cu parerea. Si inca ceva Tolo: intrebarile cu raspuns indus aduce calitatea jurnalistului la nivel NULL. Esti supraevaluat pentru valoarea ta.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează