INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EXCLUSIV GAZETA VĂ PREZINTĂ CULISELE DE PE BANCA ROMÂNIEI

Stenograma disperării

Articol de , - Publicat vineri, 20 iunie 2008 00:00

Victor Piţurcă a fost nervos tot meciul cu Olanda şi i-a certat permanent pe “tricolori”, inclusiv pe Adrian Mutu.

Victor Piţurcă a trăit, ca de obicei, la intensitate ma­ximă şi meciul cu Olanda. A fost nemulţumit şi nervos tot tim­pul. La început, selec­ţio­nerul s-a plîns ofi­cia­­lu­lui UEFA că nu vede bine o por­ţi­une de te­ren din cauza unei ca­mere de luat ve­deri. Degea­ba. A pri­vit star­tul par­tidei stînd pe mar­gi­nea băncii. Un per­so­naj care a sur­prins majo­ritatea dia­lo­gu­ri­lor în­tre Pi­ţur­că şi jucători în tim­­pul me­ciului, le-a povestit pentru Gazetă.

Mutu către Piţurcă: “Ce jucăm? Nu ieşim din terenul nostru!”

Minutul 2. Piţurcă era deja în transă. S-a ridicat în picioare şi a strigat către Marius Niculae: “Ma­rius, vino înapoi!”. Două mi­nu­te mai tîrziu l-a luat în coli­ma­tor pe Adrian Mutu, reproşîndu-i nervos că omul său direct, Boulahrouz, a urcat în atac şi a centrat nestin­gherit din zona lui Raţ. “Ce faci, Adi, de ce nu te retragi cu el?”. Mutu a re­plicat iritat: “I-am zis lui Raţ să-mi dea mingea înapoi! Ce să fac, să mă duc eu acolo, fundaş stînga?”.

Minutul 7. Piţi sare iar de pe bancă, supărat că Marius Nicu­lae a întors jocul într-o situaţie de superioritate: “Marius, uită-te în faţă! Mutu venea în stînga”.

Minutul 12. Sesizînd că O­lan­­da stăpîneşte jocul, Adrian Mu­tu i s-a adresat lui Victor Piţurcă: “Ce jucăm? Că nu reuşim să ie­şim din jumătatea noastră de teren! Da­că stăm mai sus şi nu mai tre­buie să mă retrag atît de mult îna­poi, îl fac varză pe ăsta!”. Il Fe­no­meno se referea la Boula­hrouz.

“N-am mai văzut aşa ceva!”

Minutul 14. Selecţionerul a izbucnit la Cociş, care n-a pro­ce­dat cum ar fi vrut el: “Cociş, pleacă, băi, pe gaură!”.

Minutul 15. Huntelaar a cîştigat încă un duel aerian cu Ta­maş: “N-am mai văzut aşa ceva, tot timpul îi ia faţa!”.

Minutul 16. Piţi a ieşit iar la marginea terenului, nervos că Nicoliţă (foto) a greşit o centrare simplă. “Bănele, uită-te cînd centrezi!”. Cinci minute pare mai calm. Stă pe bancă şi se consultă cu secundul Ştefan Iovan.

“Nu înţeleg cum dă Bănel toate centrările prost!”

Minutul 20. Piţurcă a fost mulţumit o singură dată, cînd l-a aplaudat pe Mutu pentru efor­tul făcut ca să stopeze o acţiune olan­deză, printr-o intervenţie acro­ba­ti­că. Nu a durat mult, că a luat foc din nou. Ţinta reproşurilor Marius Niculae (foto) şi Nicoliţă.

Minutul 21. “Marius ăsta nu ştie deloc să stea în teren!”, a spus întorcîndu-se spre bancă.

Minutul 23: “Cum o da, băi, Bănel ăsta toate centrările prost, nu înţeleg!”.

În minutul 25, selecţionerul a ieşit în spaţiul tehnic să-i dea indicaţii lui Chivu. În acel moment, Italia deschisese scorul cu Franţa.

Capul jos

Spre finalul primei reprize, Piţurcă a stat de mai multe ori, pe bancă, cu capul în jos. Era vizibil nemulţumit de joc.

Minutul 44. A mai tre­să­rit doar la ocazia imensă a lui Co­drea din minutul 44: “Răbdare, răbdare!”.

La pauză: “Nu atacaţi, aşteptaţi!”

La vestiar, jucătorii au încercat să-l convingă pe antrenor că trebuie să schimbe stategia: “E 1-0 pentru Italia. Nu avem ce să mai apărăm!”. Piţi nu a fost de acord: “Nu, rămîne cum am stabilit de la început. Nu ne aruncăm în atac, aşteptăm pînă în minutul 75 şi după aceea schimbăm!”. Fot­ba­liş­tii au fost nevoiţi să urmeze planul impus de selecţioner, deşi nu erau deloc de acord cu el.

“Tamaş, lasă-mă în pace!”

În repriza secundă, selec­ţio­nerul a fost şi mai surescitat. S-a enervat rău şi s-a tras de mai multe ori de pantalonii de trening.

Minutul 55. A explodat la o pasă cu călcîiul dată de Mutu.

Minutul 55. După golul lui Huntelaar i-a apostrofat pe fun­daşi. “Tamaş, stai la locul tău şi lasă-mă în pace!”, l-a repezit pe apărătorul central, care voia să execute o lovitură liberă.

Minutul 65. Piţurcă şi-a vărsat nervii şi pe Daniel Niculae: “Aleargă Daniele, aleargă, că pentru asta te-am băgat!”.

Confuz şi pierdut pe final

Minutul 72. Piţurcă a înce­put să fie confuz. Se pregătea să facă a doua schimbare. “Intră Dică”, i-a spus selecţionerul direc­to­rului sportiv, Daniel Prodan, care l-a în­trebat în locul cui. “Iese Cociş, Cociş. A ba nu, Codrea, Codrea!”.

Minutul 82. Reuşita de 2-0 a lui Van Persie l-a liniştit pe Piţi, care privea în gol.

Minutul 90. Imediat după ultimul fluier al arbitrului, care a consfinţit eliminarea României de la Euro 2008, selecţionerul s-a dus glonţ la cabine, fără să salute miile de fani români din tribune.

“Vreau să dau gol, nu să mă apăr!”

Şi la amicalul cu Germania, de pe 12 septembrie 2007, între Mutu şi Piţurcă a avut loc o ceartă chiar pe gazon. Deşi România conducea cu 1-0, atacantul Fiorentinei era ne­mul­ţumit de jocul prea defensiv al echi­pei. “Vreau să atacăm, vreau să atacăm! De ce ne apărăm? Hai să jucăm şi noi fotbal!”, a răbuf­nit Mutu în direcţia băncii de re­zer­ve. Piţurcă l-a contrat imediat: “Vi­no în spate cu omul tău!”, însă ulti­mul cuvînt l-a avut tot vîrful “naţio­na­lei”: “Ce sînt eu să alerg ca ne­bu­nul! Eu vreau să dău gol! Stai jos pe bancă şi lasă-mă să joc cum vreau!”. Re­plica lui Mutu l-a lăsat fără cu­vin­te pe selecţioner, care s-a întors şi s-a aşezat pe bancă! “Trico­lo­rii” au pierdut cu 3-1.

S-au certat şi în America

În mai 2006, într-un turneu de pregătire în Statele Unite, Mutu şi Piţurcă s-au contrat. Selecţionerul i-a reproşat “Briliantului” că nu joacă pentru echipă, acesta i-a răspuns, iar Piţi a hotărît să-l excludă din lot! Astfel, Mutu nu a mai jucat în partida cu Columbia de la turneul american.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (153)
 •  23 Iunie 2008, 21:01

nu am vazut in jocul nostru acea "rautate" si daruire de care au dat dovada turcii si uite ca insistenta si munca in echipa a dat roade noi ne lingem ranile de dupa euro iar ei merg in semifinale. rusine noua , cinste lor. asa ca domnule piturca cred ca ar trebui sa lasati pe altcineva sa faca selectia nu dupa nume ci dupa valoare . la acest euro mutu a fost pe dinafara fapt demonstrat si de rezultatele din amicale. cu muntenegru ne-am chinuit prima repriza si o a 2 a mult mai buna mut

 •  23 Iunie 2008, 20:54

domnule piturca nu sunt un asa mare specialist in ale fotbalului dar cred ca echipa noastra ar trebui "restructurata" si apoi sa adoptam un joc mai ofensiv pt ca dupa cum jucam in momentul de fata n-avem nici o sansa la mondiale. luati si vizionati caseta meciului turcia-cehia si cred ca aveti ce vedea. deci turcii chiar daca erau condusi cu 2-0 in minutul 75 nu au renuntat la lupta si au reusit in citeva minute sa intoarca rezultatul in favoarea lor.

 •  23 Iunie 2008, 10:44

Si cand te gandesti ca-si propuneau sa castige campionatul european.Cum poti castiga ceva daca nu-ti propui sa castigi.E cert ca jucatori care nu au ce cauta acolo,sunt acolo datorita incompetentei antrenorului.Cand ma gandesc la Florentin Petre,parca ar fi o motoreta Mobra in competitie cu o motocicleta Honda.Piturca LASA-NE.Daca cei care au putere au si buna credinta(Nasul),vor face ceva,daca nu,atunci e grav si noi romanii ne necajim si ne consumam degeaba.Vezi comentariul lui Mircea Badea.

Vezi toate comentariile (153)
Comentează