FOTBAL  »  NATIONALA  »  12 ZILE MAI SÎNT PÎNĂ LA EURO 2008

Talismanele “tricolorilor”

Articol de , - Publicat luni, 26 mai 2008 00:00

Din bagajele jucătorilor “naţionalei” nu vor lipsi, la Euro, obiectele personale care le aduc noroc sau le asigură un confort psihic pe durata cantona­mentelor prelungite.

Ghinioniştii anului, Ovidiu Pe­tre şi Dani Coman, au scăpat de grija bagajelor pentru Euro. Îşi fac listele cu cele necesare pe la cabinetele medicale În schimb, genţile celorlalţi “tricolori” vor fi pline nu doar cu seturile de ech­i­­­pament, ci şi cu obiecte specia­le pen­tru fiecare dintre elevii lui Piţurcă .

Sînt lucruri comune arsenalului intim al fotbaliştilor, fără de care se instalează inconfortul mental ori pactul cu ghinionul, căci toţi îşi lea­gă reuşitele sau insuccesele inclusiv de anumite superstiţii. “Am pierdut fiindcă am uitat să pun inelul de lo­godnă în jambier!” sau “Am cîştigat pentru că am sărutat aseară de trei ori fotografia copilului!” sînt, în multe situaţii, explicaţiile necon­ven­ţionale ale jucătorilor.

Cărţi, poze, iconiţe
Iconiţele şi instantaneele cu fa­mi­lia sînt talismanele preferate ale fotbaliştilor . Cazul lui Contra, Co­ciş, Codrea, Dică sau Marius Nicu­lae. “Am o fotografie cu sora mea şi cu nepoţica, plus Biblia ofe­ri­tă de ma­ma”, spune mijlocaşul Sie­nei, în timp ce atacantul de la In­ver­ness adaugă: “Iau cu mine şi nişte apă­rători speciale create în Por­tu­ga­lia după mulajul picioa­relor mele. Vor fi, de ase­me­nea, cartea «Fa­ult», scrisă de un bri­tanic, şi DVD-uri, să-mi ajungă să văd un film pe zi”. Por­ta­rul Ma­rius Po­pa este şi el în acelaşi rînd cu colegii săi: “Am o iconiţă pe care o port cu mine de zece ani. E de la pă­rintele bisericii din sa­tul bu­ni­cilor mei, Mier­­lău, Oradea. Plus o foto­grafie cu bă­ieţelul meu de un an, care va fi talis­manul meu de acum înainte”.

Campioni la PlayStation
La categoria PlayStation există doi mari amatori: ve­de­ta Mutu şi debutantul Deac. Starul Fioren­tinei se dis­­­trea­ză în fie­care canto­na­ment cu jocurile pe calcula­tor, la care se pare însă că va fi concurat serios de mijlo­ca­şul lui CFR Cluj. “Am atins nivel înalt. Caut ad­ver­sari”, a lansat provo­carea tînărul coleg al lui Mutu, care încă nu şi-a luat gîndul de la Eu­ro, chiar dacă selecţionerul deja l-a no­mi­nalizat printre cei pasibili de a rămîne acasă.

Verigheta, porte-bonheurul lui Florentin Petre
Florentin Petre are un obiect special pe care-l va purta inclusiv pe durata lui Euro: verighe­ta, la care nu renunţă chiar dacă se află în proces de divorţ cu soţia lui, Cătălina. “O port ca inel, fiind­că e talismanul meu norocos de la bi­serică ”, ex­plică mijlocaşul de la ŢSKA Sofia. Din geanta “Piticului” nu vor lipsi cîteva cărţi de citit, fil­me, iconiţe - “Sînt om cu frica lui Dumnezeu!” - dar şi apărătorile pe care le are de 4-5 ani.

Nelipsitul webcam
Mulţi dintre “tricolori” îşi pun în geantă şi cîte un webcam, cu acce­soriile complete. Sistemul îi ajută să discute cu soţiile sau cu prietenele în momentele libere, dar să-şi şi vadă ori să-şi salute consoartele . “Trece timpul mai uşor, iar depărtarea de cei dragi devine mai suportabilă în acest fel”, a explicat unul dintre componenţii lotului.

“În bagajul meu va fi un obiect care îmi poar­tă atît de mult noroc încît nu doresc să di­vulg despre ce e vor­ba. E micul meu secret!”
Răzvan Raţ fundaş România

“Sînt un tip foarte credincios, aşa că în geanta mea va exista întotdeauna cîte o iconiţă, care să mă protejeze de necazuri”
Gabriel Tamaş fundaş România

Domenech preferă “Regii blestemaţi”
Raymond Domenech, antrenorul Franţei, prima adversară de la Euro a “tricolorilor”, are întotdeauna cu el în bagaj cel puţin un volum din colecţia “Regii blestemaţi” , carte scrisă de Maurice Druon . Pe vremea cînd îmbrăca tricoul “naţio­nalei”, în geanta lui Ilie Dumitrescu se găsea busuioc pentru a-l purta la jambiere în timpul fiecărei partide , în timp ce spaniolul Canizares nu pleacă în cantonamente fără prosoape roşii, pe care să le agaţe de plasa porţii.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (9)
 •  26 Mai 2008, 13:28

OBICTE NOROCOASE PT EI.

 •  26 Mai 2008, 10:56

ovidiu ... ba baiatule cum poti sa zici ca fotbalistii au picioare si nu au cap ..tu trebuie sa fii foarte idiot si prost deopotriva ... iti trebuie mai multa minte in teren decat in multe alte "slujbe" .. probabil tu esti mai prost de felul tau si nu intelegi acest fenomen asa cum ar trebui.

 •  26 Mai 2008, 10:34

@Adrian Ai cumva personalitate multipla?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close