SPORTURI  »  TENIS  »  REVENIRE

ANALIZA Șarapova, cinci aspecte importante ale revenirii: rusoaica și-a manageriat excelent întoarcerea la tenis!

Maria Șarapova și-a făcut din nou bagajele pentru tenis
Maria Șarapova și-a făcut din nou bagajele pentru tenis

Articol de - Publicat sambata, 29 aprilie 2017 00:00

Rusoaica în vârstă de 30 de ani a manageriat excelent întoarcerea la tenis, după o suspendare de 15 luni pentru dopaj.

În ultimii ani, Maria Șarapova a fost desemnată jucătoarea de tenis și chiar sportiva cel mai bine plătită din lume. De-a lungul anilor, ea și-a creat o imagine și un statut greu de contestat.

Până când, în martie 2016, a convocat o conferință de presă în care a anunțat că fost depistată pozitiv la Meldonium. Au urmat luni întregi în care a luptat pentru a dovedi că nu a existat intenție și că totul a fost doar o neglijență din partea ITF sau WADA.

Până la urmă, pedeapsa inițială i-a fost redusă de la 24 de luni la 15 și pe 26 aprilie 2017 Maria Șarapova, deținătoare a cinci trofee de Mare Șlem și fost lider mondial, s-a întors pe teren, în turneul de la Stuttgart, acolo unde i-a fost acordat un wild-card.

O revenire pe care Șarapova a tratat-o ca pe o chestiune extrem de importantă și pe care a știut să o îmbrace în haine cât mai strâlucitoare, deși în spate stătea o încălcare a regulilor.

1. Cum și-a pregătit revenirea

Înainte ca Șarapova să intre practic pe teren, rusoaica obișnuită cu aparițiile glamour a acordat patru interviuri mari pentru publicații din țări importante. Ea a vorbit pentru Vogue în SUA, pentru Vanity Fair în Spania, pentru The Times în Marea Britanie și pentru Le Parisien Magazine în Franța.

Interviuri în care a lăsat să se vadă latura sa umană, dar și în care a susținut din nou tot ce prezentase și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, cel care i-a redus pedeapsa.

A menținut în continuare ideea că introducerea meldoniumului pe lista interzisă nu a fost îndeajuns de puternic semnalată de organismele responsabile de acest lucru, că era un medicament pe care-l folosea de mulți și de care avea nevoie.

Aparițiile în interviuri televizate și la tot felul de evenimente în aceste 15 luni au fost mult mai dese decât în trecut, dar, după cum a spus de mai mult ori, a avut timp și să încerce lucruri pe care din cauza tenisului nu le făcuse până atunci.

2. Reflectarea revenirii de către WTA

Și timpul revenirii a venit pe 26 aprilie. Rusoaica nu a avut voie să intre în baza unde se desfășoară turneul pe care l-a câștigat de trei ori până acum și al cărui sponsor este Porsche, marca pe care o reprezintă și Șarapova, până la această dată.

Toți sponsorii ei, mai puțin TAG Heuer, au revenit lângă Maria. WTA a fost alături de ea la întoarcerea sa pe teren, prezentând live pe Facebook imagini atât de la antrenamentele ei, cât și de la conferințele sale de presă.

3. Forma sportivă

Conferințe care au venit după victorii și la care a participat un număr impresionant de jurnaliști, lucru puțin obișnuit la turneul din Germania.

Maria a spus de mai multe ori în interviurile care au premers revenirii că își dorește să-și încheie cariera în termenii săi, nu după o suspendare și după cum îți doresc unii și alții. A muncit mult și deja a adunat câteva victorii.

"În anumite privințe, această pauză forțată probabil a ajutat-o pe Șarapova. A avut 15 luni în care să-și refacă energia și corpul. Probabil și-a zis că dacă Serena la 35 de ani încă poate câștiga turnee de Mare Șlem, eu mai am probabil patru ani și 16-20 de ocazii de a triumfa în astfel de competiții.

Suspendarea i-a arătat cât de mult iubește tenisul și cât de mult mai poate avea succes. Dacă ar fi jucat în această perioadă, poate s-ar fi accidentat, ar fi suferit înfrângeri grele și poate și-ar fi pierdut motivația. Aceste 15 luni îi pot schimba cariera și o pot duce la un alt nivel în turneele de Mare Șlem", spune fostul jucător Todd Woodbrige într-un articol pentru Tennismash.

4. Conferințele de presă

După victoriile obținute în Germania, Maria a fost nevoită să răspundă și întrebărilor venite din partea jurnaliștilor. Cu o abilitatea formată în mulți ani, ea a reușit să evite tot felul de răspunsuri tranșante, cum ar fi cu ce a înlocuit Meldonium, mai ales că susținut că era un medicament de care avea nevoie. "Asta rămâne între mine, WTA și medicul ortoped care are grijă de mine acum".

5. Relația cu celelalte jucătoare

În aceste 15 luni în care Șarapova a fost suspendată, mai multe jucătoare au vorbit despre ea, și nu în termenii cei mai buni, apoi s-a trecut la dezbaterea dacă e drept sau nu ca o  jucătoare suspendată pentru dopaj să primească wild-card-uri, foarte puține jucătoare pledând cauza Șarapovei.

"Înțeleg de ce unele jucătoare vorbesc despre revenirea ei, dar ce m-a surprins cel mai mult este că se simte că le este teamă ea. Știu că e o competitoare puternică și le poate sta în cale. Fără îndoială, Maria este o amenințare pentru ele.

A dovedit-o din nou în această săptămână. E fit, e motivată și e o campioană cu multe calități. Cred că acele comentarii negative o vor ajuta și mai mult să se motiveze", a mai spus multiplul campion de Mare Șlem la dublu, Todd Woodbridge.

În semifinale fără set pierdut

Maria Șarapova s-a calificat ieri în semifinalele turneului de la Stuttgart, după ce a învins-o în "sferturi" pe Anett Kontaveit, jucătoare venită din calificări, cu 6-3, 6-4.

Rusoaica este la a treia victorie consecutivă de la revenire și nu a cedat niciun set până acum pe zgura turneului de categorie Premier.

Azi, Șarapova se va lupta pentru un loc în finală cu învingătoarea din meciul Carla Suarez Navarro-Kristina Mladenovic. Turneul este televizat de DigiSport.

"Nimic nu se compară cu a putea evolua la un turneu. Sunt pregătită pentru tot ce urmează. După cincisprezece luni de pauză, uiți cum se simte corpul în astfel de situații"
Maria Șarapova

"Am trecut de perioada în care să vorbesc despre lecțiile pe care le-am învâțat din această experiență, cred că acum am ajuns la un nou capitol al carierei mele"
Maria Șarapova

35de trofee a cucerit Maria Șarapova în carieră și a jucat alte 23 de finale

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează