TIMP LIBER  »  DIETA&FITNESS  »  DIETE

Pro legume, nu anti-carne: dieta flexitariană

Dieta flexitariana: legumele servite cu carne, nu invers sursa: thekitchn.com
Dieta flexitariana: legumele servite cu carne, nu invers sursa: thekitchn.com

Articol de GSP - Publicat marti, 27 septembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 27 septembrie 2011 16:51

Dietele vegetariene şi stilul de viaţă vegan sunt cât se poate de populare în ziua de astăzi şi chiar sănătoase pentru organismul nostru. Cei mai mulţi însă doar tânjesc la siluetele armonioase ale vegetarienilor, fiindcă la carne nu pot renunţa. Pentru ei, dr. Jackson Blatner a inventat dieta flexitariană.

Flexitarianismul se adresează celor care adoră legumele şi fructele dar care nu se pot dezobişnui de carne şi produsele din proteină animală. Dieta este un derivat al regimului vegetarian, cunoscut pentru beneficiile lui pentru organism – vegetarienii trăiesc cu 3.6 ani în medie mai mult şi cântăresc cu 15% mai puţin decât restul.

Blatner crede că urmând dieta flexitariană timp de 6 luni - un an, orice persoană poate slăbi până la 14 kilograme.

Ce presupune dieta flexitariană

Regimul presupune alimente proaspete, servite împreună cu produse de patiserie şi proteină animală. O zi de dietă reprezintă 1500 de calorii, împărţite în trei mese principale şi două gustări. Cei care urmează dieta pot reduce consumul de calorii la 1200 sau îl pot creşte la 1800, în funcţie de nevoile personale. Mesele sunt descrise amănunţit în cartea “The Flexitarian Diet” de doctorul Blatner, de altfel un profesor de gastronomie cu experienţă.

Cum arată o zi de dietă

Mic-dejun: un măr şi pâine prăjită unsă cu unt de arahide (migdale) sau un mix din fulgi de ovăz cu seminţe de floarea soarelui şi stafide

Prânz: avocado cu fasole neagră sau salată de vară cu linte şi pită

Cină: salată cu quinoa şi curry sau orez brun fiert cu asparagus şi migdale

Gustări: o felie de pizza, popcorn sau ca desert, mousse de ciocolată cu zmeură

Cât de uşor este să ţii un astfel de regim

Variantele din care alegi pentru a-ţi personaliza meniul zilnic sunt numeroase şi variază de la alimente uşor de găsit la supermarketul local la delicii pretenţioase, dar nu mai puţin sănătoase.

Dieta are trei niveluri: începător, avansat şi expert. Începătorii sunt încurajaţi să înceapă cu două zile fără carne pe săptămână, iar în cele cinci zile rămase trebuie să consume cel mult 800 grame de carne. Avansaţii pot încerca să îşi limiteze consumul de carne la 500 gr. pe săptămână în trei zile. Experţii sunt sfătuiţi să încerce să trăiască fără carne cinci zile din şapte şi să mănânce doar 250 gr de carne/săptămână.

În orice caz, mai importantă decât cantitatea de carne pe care o adaugi la meniu este cantitatea de legume, fructe, seminţe şi cereale. Acestea trebuie să reprezinte baza meselor tale, în timp ce carnea şi proteinele animale rămân doar o garnitură.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează