GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Culise șocante la CFR » Mureșan: „Paszkany a fost presat să dea clubul” + șantaj cu dosarul DIICOT de evaziune fiscală?

Articol de - Publicat joi, 20 februarie 2020 13:31

Intrat în direct la GSP Live, Iuliu Mureșan, fostul președinte de la CFR Cluj, a declarat că fostul finanțator al clubului, Arpad Paszkany, a fost presat să renunțe la afacerea din fotbal, sugerând că ar fi fost șantajat cu un dosar serios de evaziune fiscală. 

În februarie 2017, CFR Cluj, club aflat în stare de insolvență, își schimba proprietarul și era cumpărat de un anume Marian Băgăcean, un mărunt om de afaceri din Cluj. Firmele în care figura Băgăcean aveau niște cifre de afaceri minuscule, care nu justificau prețul de 1,5 milioane de euro plătit pentru 62 la sută dintre acțiunile de la CFR. 

VIDEO CU DECLARAȚIILE ȘOCANTE ALE LUI MUREȘAN

Imediat după acest moment, media a început să publice detalii despre adevărații proprietari: milionarul german Abris Lelbach și partenerul său de afaceri din România, controversatul Neluțu Varga.  

„Varga a venit în club și a început să se poarte ca un stăpân cu angajații. La toate evenimentele organizate de club se vede clar că Varga este șeful. Dar, la rândul lui, lasă impresia că are și el stăpâni în anumite structuri. În deplasările de la meciurile europene, invitați sunt mereu fostul ministru Ioan Rus și Vasile Dâncu, iar Varga se poartă cu ei cu mănuși”, a dezvăluit un fost angajat al clubului, sub protecția anonimatului.  

Cei doi importanți foști membri ai PSD asigură clubului o umbrelă de protecție, lucru confirmat de o întâmplare incredibilă petrecută în toamna lui 2019, în Scoția.

EXCLUSIV VIDEO Culise șocante la CFR » Mureșan: „Paszkany a fost presat să dea clubul” + șantaj cu dosarul DIICOT de evaziune fiscală?

Vasile Dâncu (dreapta) îl salută pe Neluțu Varga la petrecerea dată după câștigarea titlului din 2019. Abris Lelbach stă la masă. Sursă: Ziar de Cluj

În ziua plecării spre România, aeroportul din Glasgow a fost închis din cauza unei amenințări cu bombă, iar decolările au fost interzise. „Ioan Rus a dat un singur telefon cuiva, iar într-un sfert de oră charterul cu care zbura CFR a primit culoar de zbor. Era singurul avion care a decolat. Delegația s-a îmbarcat sub privirile uimite ale angajaților aeroportului care știau că totul e blocat”, susține un membru al delegației.  

Angajat și el la CFR în primul an de după vânzarea clubului de către Arpad Paszkany, Iuliu Mureșan a făcut o dezvăluire serioasă în direct la GSP Live. El susține că fostul său patron a fost presat să vândă clubul: „Îi place fotbalul, dar de implicat nu se va mai implica niciodată. Asta e clar. Nu a considerat că a fost respectat destul pentru ce a făcut. La un moment, i s-au pus niște bețe în roate. A renunțat și la afacerile din România. A considerat că e mai bine să renunțe și și-a lichidat afacerile din România”. 

  • Reporter: Au existat presiuni să renunțe la CFR Cluj? 
  • Mureșan: Da, pot să vă zic sigur că da. Dar nu pot să vă dau amănunte. A fost presat și a fost mai bine pentru el să plece.  
  • Reporter: Probabil era legat de dosarul de la DIICOT…”Pleacă sau îi dăm drumul dosarului!” 
  • Mureșan: De mai multe lucruri care s-au întâmplat. Știți că la noi sunt unii pe care îi aleg anumite organe din anumite motive și te tot toacă. Și spre alții nu se uită nimeni niciodată.  

Cine, însă, l-ar fi presat pe Paszkany să vândă clubul? 

Dosar de evaziune și delapidare

Sponsor al Partidului Democrat în campanii electorale, Arpad Paszkany este „cetățeanul clujean” care îi trimitea în 2007 un bilețel președintelui Traian Băsescu, reclamându-i nereguli la licitații. Băsescu înainta mesajul procurorilor, rugând „soluție legală”.  

Întâmplător sau nu, ascensiunea și apoi titlurile câștigate de CFR Cluj în era Paszkany au fost obținute în cei 10 ani de mandate ai lui Băsescu.  După ieșirea din scenă a lui Băsescu și revenirea PSD la putere, CFR a intrat în criză, apoi în insolvență. 

Mai mult, în 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în care Arpad Paszkany este suspect de evaziune fiscală și delapidare. Conform actelor publicate de Gazeta Sporturilor în ianuarie 2018, din conturile clubului s-au scurs 10 milioane de euro înspre firma Vianova Holdings din Cipru în schimbul unor contracte de consultanță. Procurorii au obținut mărturii suficient de puternice încât să demonstrează că respectivele contracte erau fictive. 

La câteva luni după deschiderea dosarului, Paskazny vindea clubul pe o sumă de 100 de ori mai mică decât cea pe care o cerea la un moment dat pentru acțiunile de la CFR. Ulterior, dosarul DIICOT a rămas în sertarele procurorilor, iar, în februarie 2020, Iuliu Mureșan susține că fostul patron a fost presat să vândă clubul.

„Arpi a venit iarna asta în Spania, în cantonamentul nostru, dar nu a stat la meciuri nici la Hermannstadt, nici la CFR Cluj. Mă sună des și face niște analize meciurilor mai bune decât fac ziariștii și specialiștii”
- Iuliu Mureșan

„A fost mai bine pentru el să plece”, spune președintele audiat și el în dosarul uitat.  

Contactat de Gazetă, Neluțu Varga a refuzat să comenteze afirmațiile lui Mureșan. El a negat, însă, vehement orice presiune pusă pe Paskzany. 

EXCLUSIV VIDEO Culise șocante la CFR » Mureșan: „Paszkany a fost presat să dea clubul” + șantaj cu dosarul DIICOT de evaziune fiscală?

Neluțu Varga (indicat de săgeată), alături de secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, și de toată conducerea federației, la Euro 2019. Unul dintre protectorii conducerii FRF este tot Vasile Dâncu. Sursă: GSP

Arpad Paszkany nu a putut fi contactat.  

Întâmplător sau nu, alături de clubul CFR Cluj, o altă afacere vândută de Paszkany în 2017 a fost hotelul Granata care, potrivit media din Cluj, a ajuns tot în posesia lui Neluțu Varga. La începutul lui 2020, hotelul va fi demolat, iar terenul va fi folosit într-un proiect imobiliar de anvergură.  

CITEȘTE AICI DETALIILE ȘOCANTE DIN DOSARUL DIICOT ÎMPOTRIVA LUI PASZKANY

Dosarul Transferurilor 2.0: cum au dispărut 10 milioane de euro de la CFR. Acte din dosarul DIICOT: de ce e Paszkany suspect de evaziune și delapidare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (52)
vlahul
vlahul  •  19 Iulie 2020, 22:04

Decat sa fi obligat sa dai la stat din ceea ce produci mai bine stai si nu faci nimic, sa traiesti cu minim, sa vedem ce o sa mai faca clanul legal de camatari! Este suficient ca statul te obliga daca ai o afacere sa isi ia cota parte " tva " si sa platesti accize, roviniete, dar vor si mai mult, in concluzie mai bine incepem sa refuzam sa mai producem! Pana si impozitul pe proprietate este abuziv, cum sa platesti o taxa an de an pentru un lucru ce iti apartine? Toti frustratii care traiesc de la luna la luna ca niste sclavi se revolta cand il vad pe unul ca are, dar nu se gandesc ca unii au facut bani fara sa fure efectiv, doar au refuzat sa plateasca o taxa de protectie au unui stat mafiot. Prin urmare, ***, cand statul spune ceva nu trebuie sa te supui ca un animal la vederea ciobanului cu toiagul in mana, de foarte multe ori decizia unui stat trebuie contestata, altfel daca toti se supun orbeste fara sa se opuna este foarte posibil ca pe viitor sa se puna taxe inclusiv pe lumina soarelui, ploaie, vant si multe altele.... Treziti-va!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

341520613173829
Otilia Barbu  •  21 Februarie 2020, 16:25

Sarmanul Arpi, nu a fost respectat pe masura faptelor sale si a decis sa plece....mare pierdere pentru tara asta disparitia lui din viata publica si din fotbal in special, ca si a marelui ganditor Muresan, doar ca nu s-a dus unde ii e locul, a disparut prin Europa in loc sa mearga la Gherla!

alexbibirica1
alexbibirica1  •  21 Februarie 2020, 11:09

de aici si favoritismele de care au parte cei de la cfr cluj ... bine ... si in vremurile in care arpy era patron, cfr'ul din cluj (cefurã---asa i se ziceau atunci) era mereu favorizata de arbitrii in meciurile cheie ale campionatului LIGII 1 . vointa sibiu - cfr , fcsb - cfr (1-1 ... cand gabi muresan a bagat cativa stelisti in spital) , etc....

Vezi toate comentariile (52)
Comentează