GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  TURCIA

VIDEO EXCLUSIV » Marius Șumudică, așa cum n-a fost văzut niciodată! Imagini necenzurate de la antrenament cu criza de nervi provocată de prestația din ultima etapă: „E o mare rușine!”

Marius Șumudică, în timpul ședinței cu jucătorii lui Gaziantep
Marius Șumudică, în timpul ședinței cu jucătorii lui Gaziantep

Articol de , - Publicat miercuri, 23 septembrie 2020 13:29 / Actualizat miercuri, 23 septembrie 2020 15:49

REPORTAJ DIN GAZIANTEP. Dacă echipa lui nu câștigă, Marius Șumudică (49 de ani) încetează să mai fie glumețul care-și ține fotbaliștii fericiți cu poante și cu o atmosferă relaxată. Gaziantep a început prost sezonul, are doar un punct din două etape, ceea ce a declanșat o criză de furie a antrenorului român.

Ferhat e fizioterapeut. A mai lucrat pentru Fenerbahce și pentru naționala Turciei. Povestește că a ajuns la Gaziantep ca parte din mariaj: „Sunt născut în Gaziantep. Când am vrut să mă căsătoresc, socrul mi-a pus condiția să revin în oraș. De atunci sunt în clubul acesta”. E suporter al lui Galatasaray, deci e îndrăgostit de Hagi.

„Unii copii își trădau familiile pentru Hagi!”, spune Ferhat

„Au mai fost buni Adrian Ilie, Mutu, dar ca Hagi nu ați mai avut!”. „E adevărat”, îi răspund, „e cel mai bun din istorie. Dar nici voi n-ați mai avut ca Hagi!”. „Generația mea a crescut cu el. Când eram mici, cu toții ne doream să devenim Hagi. Copii din familii care o susțineau pe Fenerbahce sau pe Beșiktaș ajungeau să devină suporteri ai lui Galatasaray numai pentru că îl vedeau pe Hagi!”.

Ferhat are cam 40 de ani, așa că el a prins epoca de glorie maximă a Galatei și a lui Gică. Cluburile din Turcia au acum bani mai mulți și vedete mai strălucitoare și mai numeroase. Doar că ele nici măcar nu se mai apropie de Cupa UEFA și de Supercupa Europei, competițiile în care se încoronau roș-albii pe vremea în care îi conducea Hagi și pe teren, și în vestiar, ca un lider absolut de care Turcia mai e fascinată și acum, când au trecut două decenii de la faptele de arme ale „Regelui” importat din România.

Șumudică „e mai bun decât Advocaat!”

Fizioterapeutul e îndrăgostit și de Șumudică, mai nou: „Am lucrat cu antrenori faimoși: Ersun Yanal, Dick Advocaat, Pereira. Șumudică e mai bun!”. Ce le-a făcut Șumi turcilor de i-a atras atât de tare? „Se poate discuta cu el”, explică Ferhat.

„Antrenorii turci sunt «cu nasul pe sus». S-a întâmplat ca tehnicianul să zbiere, să-mi reproșeze ceva. Eu știam că nu eram vinovat, însă degeaba căutam să-i explic, că el doar țipa și mai tare, nici nu lua în seamă argumentele mele. Șumudică nu e așa. Țipă și el, dar când realizează că a greșit recunoaște, «Ferhat, scuze! Am exagerat eu». Voi fi foarte trist atunci când va pleca de aici”.

Antrenorul român știe să joace rolul simpaticului pe care asistenții îl iubesc. Experiența din fotbal și flerul care l-a făcut pe Șumi să fie un tehnician cu o reputație bună și cu un salariu mare îi indică și când să întoarcă foaia. E falsă impresia că el ar fi un glumeț care-și distrează jucătorii cu poante și cu petreceri la grătar.

„Terminați cu „bisericuțele”!”

E în stare să devină fioros, de-a dreptul. Egalul înregistrat duminică, 2-2 cu nou-promovata Fatih Karagumruk, l-a determinat pe Șumudică să-și convoace lotul pentru o ședință chiar pe teren, înaintea antrenamentului de luni seară, primul de după remiza care îi adăugase lui Gaziantep cel dintâi punct în clasament.

Marius a ținut un discurs de o jumătate de oră, un amestec de argumente logice, sfaturi și izbucniri nervoase. „Știu că sunt probleme în vestiar, eu știu foarte bine tot ce se petrece aici. Există cel puțin trei grupuri care se vorbesc de rău între ele! Nu vreau să mai aud bârfe, scuze, nu mă mai interesează! Ceea ce s-a petrecut duminică seară e o mare rușine! Voi vă credeți dumnezei în vestiar? There is only one God in the dressing room: Șumudică!”.

„Există un singur Dumnezeu în vestiar: Șumudică” a fost mesajul țipat cu care antrenorul încearcă să-și trezească echipa pe care o paște amenințarea retrogradării dacă nu-și revine în rundele următoare, în care programul e complicat, cu adversarele Goztepe, Trabzon și Antalya.

Ce le-a mai transmis Șumudică jucătorilor lui

  • „Uitați-vă la oamenii din staff, sunt în spatele vostru! Știți cât câștigă? O mie cinci sute de lire pe lună fiecare! Ar fi luat bonusuri dacă voi n-ați fi ratat victoria în ultimele 50 de secunde ale meciului! Și aveau nevoie de banii ăia! De ce ați făcut așa ceva?! De ce?! E o mare rușine!”
  • „Aveți noroc. Dacă nu ar exista Covid am avea bani pentru achiziții. Dar așa, când sunteți doar 18 în lot, vă credeți senatori de drept, titulari, și nu vă mai implicați!”
  • „Lumea din club vrea să fim printre primele 10, ba chiar printre primele 6. Iar voi sunteți pe 14 acum! Știți că e posibil să rămânem cu un punct sau cu două după cinci etape? Și ce va însemna asta? Că ne vom bate să ne salvăm de la retrogradare!”
  • „Am pregătit foarte bine meciul cu Karagumruk. În toată săptămâna v-am spus: «Faze fixe! Atenție la fazele fixe!». Și ce s-a întâmplat? Opt jucători ai mei au stat și s-au uitat cum patru sau cinci adversari erau singuri, nemarcați în fața porții la un aut!”
  • „L-am pierdut pe Kayode, pe care l-a luat Sivas. Știți de ce? Fiindcă n-am vrut să-i dăm un milion și jumătate de euro pe sezon când unii dintre voi câștigați trei sute de mii. Ca să nu rup vestiarul, să nu existe diferențe atât de mari între salarii”
  • „Dacă rezultatele continuă să fie proaste eu o să fiu demis. Voi rămâneți la club, că aveți contracte. Însă vor expira și contractele și viitorul antrenor va renunța la voi. Pierdeți bani, puncte, vă faceți de râs! Eu am noroc, sunt antrenor și pot pleca la un alt club. Dar voi? Dacă nu câștigați bani acum ce veți face în viitor? Câți dintre voi vor deveni antrenori bine plătiți? Vă spun eu: maximum trei!”

Dacă nu reușim să mai aducem doi sau trei jucători vom avea probleme să ne salvăm de la retrogradare. Am discutat cu conducătorii, ei spun «nu mai avem nevoie de fotbaliști noi, că-l avem pe Șumudică». Bine, dar Șumudică nu joacă! Ș n-are Șumudică vreun joystick cu care să mute jucătorii pe teren în timpul meciurilor”  - Marius Șumudică, antrenor Gaziantep

700.000de euro constituie salariul pe care îl încasează Șumudică de la Gaziantep pentru un sezon întreg. El a fost ofertat din Arabia Saudită în vara aceasta, dar a ales să continue în Turcia, atras de ideea de a activa într-un campionat bun, cu multe vedete și cu o expunere cu mult mai mare în Europa față de aceea pe care o are fotbalul arab

Două gafe au anulat toată pregătirea

De ce s-a enervat Șumudică atât de rău? El și asistenții lui o analizaseră pe Karagumruk în săptămâna dinaintea partidei. Chiar și în ziua meciului au insistat să pregătească așezarea pentru fazele fixe defensive, cu zeci de planșe pe care le completaseră secunzii Cristi Petre și Gabi Mărgărit. Urmarea? Karagumruk a marcat primul gol dintr-un corner, o centrare din dreapta la care trei oameni ai lui Șumi, Kana Biyik, Djilobodji și Felipe, s-au dat cap în cap! 

Mingea a ajuns pe colțul lung, de unde a fost trimisă în plasă. Gaziantep a revenit, a avut 2-1, însă a fost egalată în ultima fază dintr-un aut! Un adversar a aruncat mingea foarte lung, spre colțul opus al careului. Apărătorii lui Șumi nu se așteptau să bată autul atât de tare și au lăsat nemarcați patru adversari, dintre care unul a înscris pentru 2-2.

Drepturile TV i-au dat peste cap

Șumudică a preluat-o pe Gaziantep în vara anului trecut, când echipa tocmai promovase în prima ligă. A terminat sezonul pe poziția a 8-a, o clasare pe care conducerea și suporterii au considerat-o excelentă. Lotul a fost subțiat în vara aceasta din cauza problemelor economice. Clubul nu-și permite să plătească pentru niciun transfer, nu poate nici măcar să achite bonusuri „la semnătură” pentru fotbaliști liberi de contracte. 

Cine vine trebuie să fie liber și să accepte doar salariul lunar. Gaziantep a ajuns în situația aceasta fiindcă televiziunea care deține drepturile TV pentru campionatul Turciei, BeIn Sport, nu a achitat prima tranșă către cluburi. BeIn și Federația încă mai negociază detalii din înțelegerea pe care o au și tratativele amână plata. Gaziantep avea, în vara anului trecut, 8 milioane de euro în cont doar din drepturi TV. 

Suma aceasta nu mai există în momentul de față, motiv pentru care și cheltuielile au fost reduse. Cluburile care au venituri și din alte surse, de la bașkani foarte bogați, își permit să consume mult în continuare. Nou-promovata Karagumruk, cu care a remizat Șumudică duminică, a recrutat trei fotbaliști foști în Serie A: Biglia, internațional argentinian ex-Lazio și Milan, Zukanovic, un stoper din naționala Bosniei trecut pe la Genoa, pe la Roma, și Viviano, goalkeeper de la Sampdoria, de la Inter.

Mai multe știri din fotbalul internațional:

Juventus, complice în frauda lui Luis Suarez?! Procuratura implică campioana din Serie A

28 de luni de închisoare pentru președintele lui PSG?! Un procuror elvețian îl acuză pe Nasser Al-Khelaifi pentru corupție

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
178615610570641
Stefan Popa  •  23 Septembrie 2020, 18:51

Râu Rățușcă Răureanu! Că Șumudică este mai bun ca Advocaat, aoleu măi băiatule, păi unde trăim? E mai bun decât Guardiola, Klopp, Zidane și peste toți la in loc! Ai grijă cu baclavaua, ca dai în diabet! Oynama, Sikidim, sikidim!

115486966066476
Edi Girnita  •  23 Septembrie 2020, 17:06

Așa Ninele, dă cu biciul in ei,fir-ar ai naibii de turcaleți că nu te ascultă! Sa vezi când so-r uni bisericutele alea împotriva matale,atunci dai și tu de dracu ,că nu găsești așa ușor contract în plin sezon,pe parai multi cum vrei tălică.

131668434566273
Razvan Mihailescu  •  23 Septembrie 2020, 16:55

Mare vedeta a ajuns sumudica asta dacă are reporter plătit de presa după el permanent sa l pozeze și sa scrie și ***, o fii un nou murihnio în devenire

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează