FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA - CFR

7 întrebări înainte de Craiova - CFR Cluj, derby cu titlul pe masă după 40 de ani! De la Dan Petrescu la haosul de pe străzi

Articol de - Publicat duminica, 02 august 2020 09:43 / Actualizat duminica, 02 august 2020 13:27

Luni, de la ora 20:30, Craiova - CFR Cluj va fi un meci cât un sezon în Liga 1. Cine câștigă ia titlul. Nu puteam avea un rezultat mai clar. Totuși, încleștarea dintre echipele lui Cristiano Bergodi și Dan Petrescu ridică unele întrebări importante. 

  • De ce Craiova-CFR e un derby excepțional? Statisticianul GSP Liviu Manolache aduce aminte că singurul meci disputat cu titlul pe masă de două combatante din Liga 1, în ultima etapă, după al Doilea Război Mondial, a fost Dinamo - FC Argeș 3-4, în sezonul 1978-1979;

1. Câtă forță mai are CFR Cluj?

Echipa lui Dan Petrescu întâlnește Craiova după o victorie obținută în ultimele minute cu o echipă a FCSB experimentală. Întrebat de situație, Hoban a dat vina pe epuizare: „E puțin spus că sunt epuizat. E greu să joci din 3 în 3 zile”. Meciul cu FCSB s-a disputat vineri, pe o căldură sufocantă și sub un stres imens, iar cel cu CSU vine luni, în aproximativ același condiții. 

Gabi Balint a întărit în studioul Digisport Special senzația de epuizare pe care CFR o arată: „Problema e că nu o văd bine pe CFR, sincer. Mi se pare o echipă ruginită, se străduiesc, își doresc, dar nu mai e echipa proaspătă, nu mai e echipa care făcea pressing, se vede ca o echipă obosită”. Deci, ce resurse mai are campioana?

2. Dan Petrescu și problema comunicării. Va fi prezent „Bursucul” pe bancă?

Dan Petrescu e încă izolat din cauza coronavirusului, dar el decide antrenamentele și pregătirea tactică la CFR. În derbyul vital cu FCSB, Petrescu a comunicat doar înaintea partidei cu secundul Valeriu Bordeanu, iar acesta din urmă s-a plâns de comunicarea deficitară din timpul partidei.

 „Vă spun sincer, lucrez de 6 ani cu Mister și nu ai cum să îi înțelegi stilul. Nu știu exact ce gândește, dar anticipez ce mutări ar putea face”. Iată o diferență importantă. Cât va cântări absența lui Petrescu în meciul decisiv cu Craiova? Bilașco, unul dintre oficialii campioanei, trăgea speranțe că „Bursucul” ar putea, totuși, să se prezinte la meci, dar șansele sunt destul de mici, având în vedere că nu se împlinesc cele 14 zile în izolare. 

3. Astra-Craiova nu influențează rezultatul. Sau o face?

În teorie, meciul dintre Astra și Craiova, anulat din cauza unor cazuri de coronavirus la giurgiuveni, nu ar trebui să afecteze prea mult lupta la titlu. Dacă CS Universitatea Craiova câștigă cu CFR e campioană. Reciproca e și ea valabilă. Dar dacă se termină egal? Astra-Craiova devine meci decisiv pentru titlu, scenariu pe care LPF vrea să îl evite cu orice preț. 

Întrebarea e: cum va afecta la nivel mental prestația oltenilor? De exemplu, la 0-0 în minutul 80, ar trebui Craiova să se avânte în continuare în atac sau, știind că are un meci mai puțin, ar trebui să conserve rezultatul, așteptând să vadă ce se decide la comisii?

4. Peluză vs Peluză la Craiova. Ce se întâmplă pe străzi?! 

Ultrașii Peluzei SUD, cea care susține FC U Craiova, echipa din Liga 2 patronată de Adrian Mititelu, anunță proteste în timpul eventualei sărbători de titlu a rivalei CS Universitatea. Dacă CSU trece de CFR Cluj și obține primul titlu din istorie, situația poate deveni foarte tensionată în capitala Olteniei. Primul episod deja s-au consumat, cu vandalizarea picturii murale a lui Sorin Cârțu. 

5. Și cum va fi afectată distribuția fanilor în Craiova?

La finalul lui 2019, unul dintre cele mai rafinate sondaje de opinie, comandat de GSP, credita CS Universitatea Craiova cu 8,8% din fanii care se uită la fotbal în România. FC U era în coada clasamentului, cu 1,2%. Dar de atunci, cele două rivale concitadine au fost pe cai mari. 

Echipa lui Mititelu a urcat în elita primelor două eșaloane și are un plan să atace promovarea în acest sezon, în timp ce CS U a scuturat haina eternei perdante din play-off-ul ultimilor ani și s-a implicat serios în lupta la titlu. Întrebarea e: dacă echipa lui Cristiano Bergodi ridică primul titlu din istorie, cum va afecta asta balanța suporterilor din Craiova?

6. Craiova, cel mai bun atac din play-off. CFR, cea mai bună apărare. Și ce?

E printre puținele dăți când CFR e obligată să fie all in pe atac în Liga 1. Echipa lui Dan Petrescu e obișnuită să aibă răbdare, să își frustreze adversarele și să dea lovitură pe momente de neatenție. Dar acum, CFR trebuie să ia cu asalt o echipă bună pe contraatac, cu vârfuri cu o viteză extraordinară. Cât de mult va cântări meciul din turul play-off-ului, când CFR a fost dominată mental? Interesant e, în schimb, că, per total, sezon regulat + play-off, tot CFR are și atacul cel mai puternic. 

7. Totuși, de ce vrem să schimbăm formatul campionatului?

Pe fondul crizei provocate de coronavirus se vorbește din ce în ce mai des de schimbarea formatului Ligii 1. De mărirea numărului de echipe, de renunțarea la sistemul play-off și play-out. Dar de ce am face asta? În 5 sezoane de când se aplică noul format, campioana din Liga 1 a fost decisă de 3 ori în ultima etapă și de două ori în penultima! În comparație, din 2000 și până în 2015, campioana a fost decisă de doar 6 ori în ultima etapă. De ce am vrea să schimbăm?

Citește și alte știri despre Craiova-CFR Cluj:

„CFR Cluj are ceva în plus față de Craiova” » Verdict înaintea finalei din Liga 1

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (32)
lionforever
lionforever  •  02 August 2020, 18:35
Postat de gorgeousroadkill pe 02 August 2020, 18:07

Pentru ca echipele au coeficienti europeni diferiti. Nu vreau sa-ti scot ochii, doar afirm un fapt, noi avem un coeficient mai bun decat voi si asta influenteaza plasarea in urne valorice la tragerea la sorti. Nu exista nicio varianta acceptata de UEFA alta decat trimiterea de catre noi a unei ierarhii definitive maine seara pana la23:59 CET.

O sa fie definitiva si fara un meci la ce joacă cfr, sper asta si o cred cu tărie. Problema care se pune este daca echipele românești pot participa in cupele europene datorită restricțiilor de intrare in anumite tari din europa a cetățenilor români.

gorgeousroadkill
gorgeousroadkill  •  02 August 2020, 18:07
Postat de lionforever pe 02 August 2020, 15:20

Ba prea va credeti șmecheri unii de pe aici, pai același lucru sa intamplat si in cazul cfr cu botosani si fcsb si au fost reprogramati după, iar in cazul craiovei mai grav este ca putea juca începând de sâmbătă trecută dar nu a fost programată de incapabili de la lpf. De ce deștepții din loc nu put da la uefa astfel: participantă ucl- cfr/ craiova; participante el- fcsb, cfr/ craiova, botoșani ce e asa greu, se joacă joi astra -Craiova si e totul ok

Pentru ca echipele au coeficienti europeni diferiti. Nu vreau sa-ti scot ochii, doar afirm un fapt, noi avem un coeficient mai bun decat voi si asta influenteaza plasarea in urne valorice la tragerea la sorti. Nu exista nicio varianta acceptata de UEFA alta decat trimiterea de catre noi a unei ierarhii definitive maine seara pana la23:59 CET.

lionforever
lionforever  •  02 August 2020, 15:20
Postat de gica10 pe 02 August 2020, 15:04

Nu trebuie sa va ganditi prea mult la Astra-Craiova amanat de 2 ori pentru cazuri Covid la olteni! Daca sunt partide mai putine se poate utiliza criteriul puncte/partida. Sau cum a fost cazul lui Turis,nu se tine cont de partida lipsa si se face clasamentul..........

Ba prea va credeti șmecheri unii de pe aici, pai același lucru sa intamplat si in cazul cfr cu botosani si fcsb si au fost reprogramati după, iar in cazul craiovei mai grav este ca putea juca începând de sâmbătă trecută dar nu a fost programată de incapabili de la lpf. De ce deștepții din loc nu put da la uefa astfel: participantă ucl- cfr/ craiova; participante el- fcsb, cfr/ craiova, botoșani ce e asa greu, se joacă joi astra -Craiova si e totul ok

Vezi toate comentariile (32)
Comentează