FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - DINAMO 3-2

A jucat FCSB cu Dinamo având jucători infectați cu coronavirus? Gazeta a chestionat un medic specialist

Doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, explică ciudatul caz al celor 5 jucători de la FCSB care la o săptămână de la momentul în care au fost declarați vindecați de coronavirus au ieșit iarăși pozitivi. +38   FOTO
Doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, explică ciudatul caz al celor 5 jucători de la FCSB care la o săptămână de la momentul în care au fost declarați vindecați de coronavirus au ieșit iarăși pozitivi.

Articol de , , - Publicat luni, 12 octombrie 2020 08:18 / Actualizat luni, 12 octombrie 2020 09:28

Doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, explică ciudatul caz al celor 5 jucători de la FCSB care la o săptămână de la momentul în care au fost declarați vindecați de coronavirus au ieșit iarăși pozitivi.

Crețu, Miron, Cristea, Ovidiu Popescu și Pandele. Sunt cei 5 fotbaliști de la FCSB pentru care ar trebui deschis un studiu de caz în lupta împotriva pandemiei de Covid-19.

A jucat FCSB cu Dinamo având jucători infectați cu coronavirus?

Toți aceștia au fost pe parcursul lunii septembrie testați pozitiv. Motiv pentru care nu au mai participat la antrenamente și au fost izolați.

Apoi, rând pe rând, ca și alți colegi de-ai lor, au început să se negativeze. Cum au avut parte de un test negativ, chiar în săptămâna care a precedat derby-ul cu Dinamo, ei au primit undă verde să și evolueze în acel meci. În afara lui Pandele, ceilalți 4 au fost titulari. După care, la testarea efectuată vineri, cea impusă de LPF la fiecare două săptămâni, să aibă parte de o surpriză neplăcută. Să afle că sunt iarăși pozitivi.

+34 FOTO

De aici se nasc multe întrebări și controverse, mai ales după dezvăluirile făcute și de managerul FCSB, Mihai Stoica, referitor la modul în care unii dintre fotbaliști s-au tratat când au fost infectați, și anume au recurs la betadină în nas, lucru care, conform unor specialiști, ar putea influența în plin o testare pentru Covid-19.

Tocmai pentru că e un caz ciudat, Gazeta Sporturilor a apelat, pentru lămuriri, la un specialist în domeniu. E vorba de doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș", cel care a devenit foarte popular pe perioada pandemiei fiindcă a fost extrem de prezent în zona publică. Fie cu sfaturi, fie cu explicații și răspunsuri la întrebări legate de coronavirus.

„E foarte posibil ca testele negative să fi fost fals negative"

A jucat FCSB cu Dinamo având jucători infectați cu coronavirus? Gazeta a chestionat un medic specialist

Doctorul Adrian Marinescu explică cazul celor 5 jucători de la FCSB şi crede că aceştia ar trebui retestaţi.

- Domnule doctor Marinescu, bună ziua, vă deranjăm să discutăm despre un caz destul de ciudat de la FCSB. 
- Bună ziua, așa, ce s-a întâmplat? 

- Aproape tot lotul de jucători a avut coronavirus în luna septembrie, după care s-au negativat, iar acum, după o săptămână, 5 dintre fotbaliști au ieșit iarăși pozitivi. Cum e posibil? 
- Sunt mai multe posibilități. 

- Care ar fi cea mai la îndemână? 
- După părerea mea, e posibil ca testele negative de care au avut parte atunci când au fost declarați vindecați să fi fost fals negative. Acum, depinde cât au stat atunci în izolare. A stat fiecare dintre ei câte 14 zile? 

- Nu, fiindcă unii s-au negativat mai repede, iar Iulian Cristea, de exemplu, chiar după mai bine de două săptămâni! 
- Atunci, dacă nu au stat 14 zile la izolare în raport cu primul test pozitiv, în momentul de față ei ar trebui să fie monitorizați, fiindcă nu e exclus ca ei chiar să fie din nou infectați în acest moment.

„Un test Real Time PCR poate fi fals, indiferent că e negativ sau pozitiv"

- Dar nu e posibil ca testul acesta pozitiv să fie unul fals? 
- Ba da! Haideți să vă spun ceva, chiar dacă este vorba despre o testare Real Time PCR, poate exista și trebuie luată în calcul varianta unor teste false. Fie că sunt negative, fie că sunt pozitive. 

- Și sfatul dumneavoastră care ar fi în acest caz? 
- Să fie retestați. Dacă testul e iarăși pozitiv, atunci e clar că ei au virusul!

„Betadina pe care au folosit-o nu cred că a influențat testul"

- Există inclusiv varianta, nu neapărat pentru unul dintre acești jucători, ci pentru o persoană oarecare, care a avut virusul acum 3-4 săptămâni, să zicem, apoi s-a vindecat, să se reinfecteze atât de repede? 
- Ipotetic vorbind, există, da, această variantă. Dar e o probabilitate foarte mică. Am auzit de astfel de cazuri, dar ele sunt foarte, foarte rare. Așa că, mai aproape de adevăr în cazul acestor fotbaliști de care mi-ați vorbit ar fi varianta că testele negative au fost fals negative. 

- Cei de la FCSB au dezvăluit că unii jucători au apelat la un tratament cu betadină în nas, această soluție ar fi putut oferi rezultatul fals negativ? Se poate induce în eroare un test PCR dacă se recurge la betadină? 
- Ei au folosit betadină pentru nas, n-au făcut spălături în gură cu așa ceva, dar când se ia exudat pentru testul PCR se ia nu doar din nas, ci și din gât. Dar chiar și pentru nas, atunci când se introduce bețișorul pentru a lua probe, el se introduce destul de adânc, până unde nu ar fi acționat betadina. Eu nu cred că ar fi putut să influențeze folosirea betadinei un test! Dar, ca să mă repet, un test poate fi fals negativ din multe motive!

Pe Tănase îl durea nasul de cât îşi băgase betadină şi apă oxigenată, să îşi cureţe căile respiratorii. A zis că îl doare atât de tare că nici când se operase nu îl durea aşa. Băieţii ăştia au făcut nişte sacrificii imense, lumea nu le înţelege

- Mihai Stoica, manager general FCSB

Nu e un paragraf din regulament care să interzică folosirea betadinei, dar nu e nici sănătos fiindcă arde mucoasa nazală și nu e nici eficientă dacă virusul a trecut deja din faringe în căile respiratorii. Însă, testarea poate fi fentată deoarece nu se mai găsește virus la prelevarea din faringe

- Pompiliu Popescu, fost medic echipa națională

4 din 5, integraliști cu Dinamo

Dintre cei care sunt iarăși pozitivi, Crețu, Miron, Cristea și Ovidiu Popescu nu doar că au evoluat în Derby de România, dar au și fost integraliști. Miron și Ovidiu Popescu jucaseră și în runda precedentă, cu Poli Iași, în timp ce Crețu și Cristea au revenit chiar împotriva lui Dinamo. De fapt, Cristea a fost testat chiar înainte cu o zi de meciul cu rivala din Ștefan cel Mare și a jucat pe baza testului negativ.

FCSB se testează la clinica lui Becali

LPF nu urmează un protocol ca în cazul UEFA, care cere test efectuat cel mult cu 72 de ore înainte de meci. În plus, forul de Nyon obligă toate echipele să folosească, în fiecare țară, un laborator indicat de UEFA. LPF nu impune o asemenea condiție, astfel că formațiile își aleg clinica la care să se testeze. În cazul celor de la FCSB, analizele sunt realizate la Imunomedica, o clinică deținută de Gigi Becali, undeva în apropierea Spitalului Militar din București.

16 ziledurat în cazul lui Iulian Cristea din momentul primului test pozitiv până la cel negativ, apoi a evoluat cu Dinamo, iar vinerea trecută a ieșit iarăși pozitiv

VIDEO Anamaria Prodan a anunțat când pleacă Dennis Man: „Prețul pornește de la 12 milioane de euro”

Citește mai multe știri despre FCSB:

Laurențiu Reghecampf a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu îi aduce pe Man sau Coman în Emirate: „Acolo e altă percepție”

Adi Popa, exasperat de procesul pe care îl are cu FCSB: „Probabil se va amâna cât se va putea. Nu înțeleg de ce!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (86)
1745flo
1745flo  •  13 Octombrie 2020, 20:45
Postat de adyy25 pe 12 Octombrie 2020, 19:16

Ce teapa cu articolul asta. Intre timp, celor 5 le-au iesit teste negative si asa cum se mentioneaza acolo, este clar ca rezultatul antetior a fost fals pozitiv din cauza unor reminiscente ale virusului. Asadar, temerile dinam9vistilor sunt fals-pozitive;))))

Unde le-au iesit negative, la clinica ciobanului?

invinctus
invinctus  •  13 Octombrie 2020, 07:18

*** puscariase de la *** daca sunt numai puscariasi acolo e nirmal sa minta si sa fure tot timpul , astia au imbolnavit toata liga 1 ......

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

88gore88
88gore88  •  12 Octombrie 2020, 23:08

Pai daca testele propriilor jucatori s-au facut la clinica lui Becali va dati seama ce rezultate au iesit!!! Acum,Dinamo poate cere 3-0 la masa verde !!!!

Vezi toate comentariile (86)
Comentează