FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Adrian Mutu, interviu cu cărțile pe față » Ce principii are în vestiar + reacție drastică: „E aiurea ce se întâmplă la Dinamo”

Adrian Mutu
Adrian Mutu

Articol de , - Publicat marti, 01 decembrie 2020 09:25 / Actualizat marti, 01 decembrie 2020 14:06

Adrian Mutu (41 de ani) e iritat de întrebările din trecutul său tumultuos de fotbalist: „Au trecut atâția ani! Eu am depășit toate astea, ar fi timpul să o facă toată lumea, chiar și presa!”. Într-un interviu acordat GSP, actualul selecționer al reprezentativei U21 dezvăluie care este cel mai mare vis al său: să antreneze Fiorentina.

- La Voluntari ați salvat echipa la limită, cu naționala v-ați calificat cu emoții la Euro. Începuturile în antrenorat au stat pe muchie de cuțit!
- Mă consider o persoană și un antrenor norocos. Dar norocul trebuie să-l mai și cauți, că nu vine oricum. Vorba lui Simeone, dacă Dumnezeu ne-ar asculta rugile tuturor, s-ar termina toate meciurile la egalitate. Când cineva mă angajează, o face ca să ating un obiectiv. Nouă ne place să fim mai cârcotași, că e mai lejer, că e cu șansă. Nu! Important e să atingi țelul propus. Sigur, sunt două performanțe care-mi dau încredere, voi continua să studiez, să mă perfecționez, să muncesc. E firesc să crească pretențiile din partea publicului, a presei, fiindcă am dovedit câte ceva ca antrenor.

- Cât e studiu și cât e instinct în deciziile ca antrenor?
- E studiu 85-90 la sută! E foarte important să citești adversarul. Instinctul vine în meci, când trebuie să iei hotărâri rapide. De exemplu, am fost lucid pe finalul meciului cu Danemarca, atunci când m-am gândit că nu sunt antrenorul naționalei U21 ca să bat cu 2-1 sau 3-1, ci să calific echipa la Euro. Ce ar fi însemnat să mă comport ca un amator și să ne aventurăm pe finalul jocului?!

- Ați fi rezistat la Dinamo, în tot acest carusel care împinge clubul spre faliment?
- Mi se pare aiurea ce fac acești oameni la Dinamo. Nu e corect ce se întâmplă acolo! Nici Cosmin, care venise cu sufletul deschis, nici clubul nu meritau asta. Cei de la PCH au dreptate total. Toată lumea ne acuza ca români peste hotare, am trecut și eu prin jigniri, dar nimeni nu zice nimic acum, când vin acești spanioli și ne distrug un club precum Dinamo! Nu vreau să jignesc pe nimeni, ci doar să spun că nu sunt de acord cu ce fac.

Adrian Mutu: „Cine evadează, adio lot!”

- Care dintre episoadele tulburi din cariera de jucător vă fac să vă simțiți cel mai inconfortabil?
- Toate! Le văd acum din postura de antrenor. Bine, erau și lucruri care nu aveau treabă cu naționala sau cu programul echipei de club, dar presa le-a dat importanță. Dacă n-ați observat încă, vă semnalez eu: antrenorul Mutu de acum e altă persoană decât acel jucător Mutu! Obișnuiți-vă cu asta!

- Dacă niște jucători ar evada din cantonament, cum ați reacționa?
- Lucrurile s-au mai schimbat. Ce făceam eu era o mică parte din ce făceau alții înaintea mea, cu vreo zece ani în urmă. Acum nu mai e așa. Dacă m-aș confrunta totuși cu un asemenea episod, decizia ar fi una singură: nu i-aș mai primi la lot! Niciodată! Eu am plătit pentru greșelile mele, la fel trebuie să se întâmple cu oricine.

- Folclorul spune că episodul cu dopingul de la Chelsea vi s-a tras de la o discuție aprinsă cu Mourinho, care a vrut apoi să se răzbune.
- Dialogul mai aprins l-am avut, într-adevăr, dar am rezerve că ceea ce s-a întâmplat mai departe a avut vreo legătură cu asta. Nu cred că un antrenor vrea să-și facă singur rău, fiindcă eram un jucător important.

Fiorentina e visul lui Adrian Mutu

- Serbia - România 5-0 în 2009: e meciul cu multe semne de întrebare despre atitudinea pe care ați avut-o la Belgrad, despre petrecerea de după meci, de la Novi Sad, și ruptura de Răzvan Lucescu, care nu v-a mai convocat la lot.
- Atunci am fost schimbat la 2-0, după ce fusesem cel mai bun din echipă. Că am luat „galben” a fost o întâmplare. Eram suspendat la meciul următor și am plecat, firește, de la lot. M-am distrat cu niște prieteni la Novi Sad și m-am întors la Fiorentina. Cu ce am greșit atunci? Că nu înțeleg! Au trecut mulți ani peste aceste întâmplări. Cred că ar fi timpul să mă mai scutiți cu astea și să mergeți înainte. Eu am trecut peste ele. Vă rog să înțelegeți că Mutu e acum altcineva!

- Care e cel mai mare vis ca antrenor?
- Să ajung cândva pe banca Fiorentinei! La națională oricine și-ar dori, evident. Dar Firenze mi-a rămas în suflet. Acolo sunt, poate, mai iubit decât în România.

M-a surprins puțin decizia lui Lupescu de a merge în Arabia Saudită. Dar, probabil, a fost atras acolo de proiecte interesante. În acea parte a lumii sunt oameni serioși, care vor să progreseze

De la Prandelli am rămas cu stilul lui lucid și calm de a trata fiecare situație. Nu l-am văzut niciodată țipând. Așa vreau să fiu și eu ca tehnician: calm. Nu-mi place să gesticulez pe margine mai mult decât trebuie - Adrian Mutu

Citește mai multe știri despre Adrian Mutu:

Adrian Mutu a bătut palma cu CFR Cluj și va fi prezentat chiar de Ziua Națională!

Schimbare de strategie la CFR Cluj » Aducerea lui Adrian Mutu, un pariu riscant al campioanei

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
creeperno
creeperno  •  01 Decembrie 2020, 22:43

Nu va mai drogat'

eugol
eugol  •  01 Decembrie 2020, 16:16

Eu tot cred ca Mutu a pierdut un pariu sau ceva de genul si a trebuit sa se apuce de antrenorat, iar acum nu are ce face, trebuie sa ii dea inainte, chiar daca nu are stofa pt asa ceva

946199078754644
Tavi A'visi  •  01 Decembrie 2020, 12:18

Apropo "rezultat pozitiv la U21"!.. Copii iti mananca din mana ca Mielusei pe o perioada scurta de timpt pana cand ei te citesc. Dupa ce ai fost citit se schimba comportamentul lor deoarece ei te simt cat esti de nedrept, corect, valoros si de aici incep greutatile si abilitatile unui bun Pedagog. A fost ca un fel de: Veni, vidi, vici in care VICI a fost cam tras de par!..

Vezi toate comentariile (13)
Comentează