FOTBAL  »  Superliga  »  DERBY DE ROMÂNIA

Americanii s-au întrebat de ce e Dinamo - Steaua un derby atît de special » O imagine spectaculoasă creionată de Dănciulescu, Dumitrescu, Adi Popa și Gardoș pentru ESPN!

Articol de GSP - Publicat duminica, 21 iunie 2015 20:16

ESPN și-a trimis reporterii în 2015 la 10 dintre cele mai tari derby-uri ale fotbalului, printre ele numărîndu-se și duelul dintre Steaua și Dinamo.

Jurnalistul Nick Ames a vizitat România și a urmărit pe Național Arena cea mai recentă confruntare dintre granzii Ligii 1 ( Dinamo - Steaua 1-3). A discutat cu actorii principali din ambele tabere și a încercat să afle cît de important este Derby de România în zilele noastre.

”N-am dormit nopți întregi”

Ionel Dănciulescu, actualul director executiv al lui Dinamo, a amintit de meciul din 2008, cînd Steaua a pierdut primul loc în penultima etapă, după o înfrîngere în ”Ștefan cel Mare”. ”Becali spunea atunci că o să vină cu șampanie să sărbătorească titlul. N-am putut dormi nopți întregi. Presiunea era incredibilă. Mă tot gîndeam că nu e posibil ca Steaua să cîștige campionatul la noi acasă. Am cîștigat cu 2-1 și mă gîndeam la un singur lucru: «Trăiesc!»”.

”Echipa trebuie susținută necondiționat”

Ilie Dumitrescu, fostul atacant și antrenor al Stelei, a vorbit mai mult despre problemele cu suporterii și despre cum s-a schimbat viziunea asupra derby-ului după Revoluție. ”E un meci special. Trebuie să înțelegi însă că acum 25 de ani lucrurile stăteau altfel. Înainte de Revoluție, nu era mare lucru de făcut: mergeai la teatru, la film, sau la fotbal. Iar fotbalul era totul. Lucrurile sînt diferite acum, dar derby-ul e derby”, a explicat Dumitrescu.

”Nu poți să fii supărat pe echipă și pe jucători. cel mai bun exemplu e Rangers. Ajunseseră în liga a treia, dar jucau meci de meci cu stadionul plin. Asta e filosofia mea, să susții echipa necondiționat. Nu poți să părăsești echipa pentru că ești supărat pe cineva. Ai dreptul să protestezi, dar trebuie să susții”, spune Ilie despre conflictul cu fanii.

”Urîm Dinamo!”

Reporterul ESPN a dialogat și cu Adi Popa, unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai Stelei de astăzi și un suporter al ”roș-albaștrilor” înainte de a semna cu gruparea din Ghencea.

”Sentimentele mele față de Dinamo sînt aceleași ca ale oricărui stelist. Noi urîm Dinamo! E un joc pentru care te pregătești de la startul sezonului. Ești foarte motivat, pentru că sînt cele mai bune echipe din România. N-o să uit niciodată meciul din mai 2013, cînd deja cîștigasem campionatul și ne-am lăsat mustață toți jucătorii și staff-ul. Poate a fost cam arogant gestul, dar în momentul acela puteam bate pe oricine, atît de motivați eram”, a explicat Adi Popa.

”Mă așteptau 50 de ultrași din cauza declarațiilor”

Florin Gardoș, acum la Southampton, și-a amintit și el un episod din perioada petrecută la Steaua care arată cît de important e derby-ul pentru fani.

”Eram la naționala de tineret și am fost întrebat dacă aș vrea să batem Anglia sau să cîștig derby-ul cu Dinamo. Am spus că vreau să cîștigăm cu Anglia și apoi vedem ce se întîmplă. Am fost așteptat de 50 de ultrași cînd m-am întors în cantonamentul Stelei. M-au iertat pentru că eram tînăr, dar au pus și mai multă presiune pe mine înainte de primul meu derby”.

Nick Ames a rămas dezamăgit de atmosfera de la derby-ul cîștigat de Steaua, scor 3-1. Galeria dinamovistă nu a avut rival, iar singurul episod care i-a atras mai mult atenția a fost fuga lui Arlauskis către vestiare, după ce fusese lovit cu o torță.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (73)
dac.impielitzat
dac.impielitzat  •  22 Iunie 2015, 08:44

"Noi uram steaua" sau "noi uram dinamo" sunt atitudini de oameni limitati. Si barbarii erau capabili de alt soi de atitudine. Acu' legat de susținerea necondiționată si cat de exemplari sunt scotienii. Paralela e gresita: ia sa fi profitat de pe urma clubului un patron hraparet sa vezi tu cum sustineau iei echipa de-acasa nu de pe stadion ca sa nu-i mai umple patronului buzunarele cu banii de bilete. Domnii astia care dau exemple din astea nefondate trebui un pic trasi de maneca si treziti la realitate.

raducallin
raducallin  •  22 Iunie 2015, 07:28

Doua echipe comuniste,asta trebuie sa afle cei de la ESPN.

valiro
valiro  •  22 Iunie 2015, 06:43

vvvvv

Vezi toate comentariile (73)
Comentează