FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Analiză GSP » Radiografia parcursului avut de Dinamo cu Flavius Stoican şi 3 întrebări la care antrenorul va trebui să răspundă la finalul sezonului

Articol de - Publicat marti, 29 aprilie 2014 00:00 / Actualizat marti, 29 aprilie 2014 11:34

Dinamo a strîns 4 victorii consecutive în campionat şi e aproape sigură de ocuparea locului 4, care permite participarea în Europa League. Numit pe banca roş-albilor din etapa a 9-a, în locul lui Gigi Mulţescu, Flavius Stoican şi-a impus stilul şi i-a convins pe şefii dinamovişti că merită să continue proiectul de reconstrucţie.

Cel mai tînăr tehnician din Liga 1, 37 de ani, Stoican şi-a arătat limitele în dubla cu Steaua din semifinalele Cupei României, cîştigată de roş-albaştri, 6-3 la general. Antrenorul "cîinilor" a fost criticat pentru alegerile neinspirate din aceste două derby-uri, după ce impresionase pentru modul în care a blocat jocul Stelei în partida din campionat, scor 1-1.

Analizînd parcursul lui Dinamo cu Stoican pe bancă, se remarcă 5 elemente prin care tînărul antrenor şi-a cîştigat postul şi pentru sezonul viitor şi a demonstrat că e unul dintre cei mai promiţători tehnicieni români.

1. Relaţie bună cu jucătorii
Avînd avantajul de a prelua echipa într-un moment cînd lotul era bine configurat, faţă de perioada petrecută de Gigi Mulţescu, Stoican şi-a impus rapid principiile. Unul dintre cele mai importante este menţinerea unei relaţii bune cu jucătorii şi crearea unei atmosfere "de competiţie" în vestiar. Stoican a gestionat momente delicate precum schimbarea căpitanului. Banderola a trecut de la Cosmin Matei la Dragoş Grigore, decizie asumată de antrenor şi care s-a dovedit inspirată.

Recent, Stoican a avut din nou un episod dificil. Dorin Rotariu a intrat din nou în gura fanilor din cauza apropierii de familia Reghecampf şi pentru a-l proteja, antrenorul nu l-a folosit deloc la meciul de la Chiajna, scor 3-1. Ca dovadă că poate ţine în frîu vestiarul şi că deciziile sale sînt respectate de fotbalişti, Stoican n-a avut probleme indiferent de alegerile pe care le-a făcut, exemple fiind trimiterea pe bancă a lui Bilinski sau Ţucudean, jucători aduşi cu eforturi financiare din partea conducerii.

2. Fără conflicte cu şefii
Spre deosebire de predecesori, Stoican a ştiut să evite "clinciurile" cu cei din conducere. Avînd şi "atu-ul" unor pretenţii financiare foarte reduse pentru un club ca Dinamo, antrenorul roş-albilor i-a cîştigat încrederea lui Ionuţ Negoiţă prin rezultate, dar şi prin diplomaţie. Spre deosebire de omologul să de la Steaua, Stoican a evitat războaiele cu adversarii şi a comentat echilibrat conflictele avute de Negoiţă şi Anghelache cu Reghecampf.

Pentru o relaţie bună cu şefii, acesta a făcut şi insă şi compromisuri. Atacat printr-un articol scris în ziar de preşedintele Anghelache după 1-2 cu Viitorul, Stoican a preferat să accepte criticile şi să evite replica. În acelaşi timp, chiar şi în situaţia în care a fost nevoit să apeleze la jucători precum Adrian Popa II sau să-l folosească pe Bărboianu la mijloc, din lipsa soluţiilor, antrenorul roş-albilor n-a cerut niciodată întăriri în lot.

3. A mizat pe omogenitate
Stoican şi-a evaluat destul de rapid jucătorii. A mizat pe o strategie tactică clară, fără să schimbe foarte mult de la etapă la etapă. Efectul a fost unul pozitiv şi jocul echipei a progresat evident. Cu cîteva excepţii, exemplu folosirea lui Steliano Filip ba în apărare, ba la mijloc, sau Ionuţ Şerban închizător, dar şi mijlocaş ofensiv, Dinamo a mizat pe număr redus de jucători, în acelaşi timp folosiţi pe posturile unde dau cel mai bun randament.
Astfel s-a impus cuplul de fundaşi centrali Thicot-Dragoş Grigore, aripile Cosmin Matei şi Valentin Lazăr, sau închizătorii Boubacar-Elton.

În acest mod, fanii roş-albilor pot reţine cu uşurinţă un "11" tip al favoriţilor, situaţie întîlnită mai ales în perioadele cînd Dinamo domina Liga 1.

Echipa tip a lui Dinamo în acest sezon: Bălgrădean - L. Rus, Thicot, D. Grigore, Grecu - Bărboianu, Elton - C. Matei, D. Rotariu, V. Lazăr - Ţucudean

4. A revitalizat jucători importanţi
Un mare merit al lui Flavius Stoican îl reprezintă faptul că a reuşit să readucă la un nivel foarte buni fotbalişti care păreau că nu mai puteau progresa, precum Dragoş Grigore, Cosmin Matei sau Laurenţiu Rus. Primii doi au şanse mari să plece la vară, în schimbul unor sume importante de bani, deşi la începutul sezonului aveau evoluţii foarte slabe.

5. Coerenţă tactică
Stoican preferă sistemul 4-2-3-1 şi a fost fidel acestei tactici pe parcursul sezonului. Au mai fost şi meciuri în care a deviat uşor de la acest sistem, în funcţie de adversar, preferînd 4-3-3 sau 4-4-1-1. Dar a conştientizat că jucătorii au nevoie să se obişnuiască să evolueze pe anumite posturi şi să aibă sarcini tactice clare.

Organizarea foarte bună a echipei a adus multe victorii fără gol primit şi a permis un progres evident al jocului.

3 DILEME pentru Stoican după finalul campionatului:

- Cum va reacţiona dacă se vor vinde la vară jucători importanţi, dar conducerea îi va impune obiectiv să se bată la titlu
Sînt şanse foarte mari, aşa cum a anunţat preşedintele Constantin Anghelache, ca jucători foarte importanţi precum Dragoş Grigore, Bălgrădean, Ţucudean, poate şi Cosmin Matei, să plece la vară. În aceste condiţii, plus că Dinamo nu dispune de resurse pentru a cumpăra jucători de valoare, Stoican va risca asumîndu-şi o responsabilitate foarte mare fără un lot valoros?

- Va promova şi alţi tineri din lot, precum Nedelcearu, Andrei Radu sau Darius Buia?
Chiar dacă şefii dinamovişti au lansat şi au insistat pe ideea de reconstrucţie cu jucători foarte tineri, din echipa tip a roş-albilor în această categorie poate fi inclus doar Dorin Rotariu, Filip şi Ionuţ Şerban, doar primii doi avînd multe meciuri ca titulari. Stoican a evitat să apeleze şi la ceilalţi fotbalişti foarte tineri pe care îi mai are în lot, dar e posibil ca din sezonul viitor conducerea să-i impună s-o facă.

- Va avea un cuvînt de spus în campania de transferuri din vară, sau se va supune alegerilor făcute de departamentul de scouting?
Dintre jucătorii aduşi de Dinamo în iarnă, Stoican l-a cerut în mod special doar pe Gelu Velici, despre care a spus că l-a remarcat şi crede în potenţialul său. Dar implicarea sa în privinţa achiziţiilor stă sub semnul întrebării, mai ales că de curînd Florin Bratu, şeful departamentului de scouting, a declarat că el şi Ionel Dănciulescu şi-au asumat să selecteze cîţiva jucători pe care Dinamo îi va aduce pentru sezonul viitor.

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (42)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  29 Aprilie 2014, 19:44
Postat de madalin_eivissa pe 29 Aprilie 2014, 19:27

Mai pastreaza astea pentru tine bai asta , 5teaua aluat un campionat dupa 7 ani !!!!!!! asa ca taci , mergi inainte si taci ! DIN IULIE NE LUPTAM LA CAMPIONAT !!!

Da' la voi stii ca vor fi in cel mai bun caz 8 ani. Asta daca il veti la anul, ceea ce...

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  29 Aprilie 2014, 19:27
Postat de enough pe 29 Aprilie 2014, 16:37

Saracii astia merg in EL sa se faca, ca de obicei, de rahat. Cuplul de comici vestiti din conducere si-ar dona un coi sa nu se intample asta, dar au fost pacaliti de Vaslui, Pandurii, samd. Un charter pana in Faroe mananca jumatate din bugetul acestui club scapatat.

Mai pastreaza astea pentru tine bai asta , 5teaua aluat un campionat dupa 7 ani !!!!!!! asa ca taci , mergi inainte si taci ! DIN IULIE NE LUPTAM LA CAMPIONAT !!!

enough
enough  •  29 Aprilie 2014, 16:37

Saracii astia merg in EL sa se faca, ca de obicei, de rahat. Cuplul de comici vestiti din conducere si-ar dona un coi sa nu se intample asta, dar au fost pacaliti de Vaslui, Pandurii, samd. Un charter pana in Faroe mananca jumatate din bugetul acestui club scapatat.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează