FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

CORESPONDENȚĂ GSP DIN ANTALYA „Am fost sceptic, dar sunteți mult peste!” » Bernd Storck, confesiuni de marcă în primul interviu amplu de la venire + ce nu-i place în România: „Nu e ca-n alte țări”

Bernd Storck, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Ionuț Iordache (GSP) +14   FOTO
Bernd Storck, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 05 ianuarie 2024 18:58 / Actualizat vineri, 05 ianuarie 2024 19:00

Bernd Storck, neamțul care a readus-o pe Sepsi în discuțiile serioase din Superligă, se declară plăcut surprins de nivelul pe care l-a găsit în campionatul nostru. Germanul de 60 de ani recunoaște că și-a proiectat un tablou cu totul și cu totul diferit înainte de sosirea în România și își dezvăluie filosofia într-un interviu acordat în exclusivitate reporterilor GSP aflați în Antalya.

Fostul selecționer al naționalei Ungariei, cu experiență în lumea bună din Bundesliga, are, probabil, cea mai bună cotă dintre antrenorii străini „adoptați” de campionatul nostru în ultimii ani. Reputația vine la pachet și cu un alt tip de discurs, o abordare diferită atât în relația cu propriii jucători, cât și în modul în care se raportează la obiective, strategie, transferuri.

În primul dialog amplu purtat cu presa de la venirea în Liga 1, Bernd Storck își prezintă mentalitatea și modul de lucru, dezvăluie ce planuri are la Sepsi și recunoaște că e ușor dezamăgit de calitatea drumurilor din România. În același timp, ne încurajează și afirmă degajat că, fotbalistic, nu ducem lipsă de talent.

Pe cale de dispariție în România » Cum arată antrenamentele lui Sepsi sub Bernd Storck: neamțul, din altă ligă + cum și-a pedepsit jucătorii
SEPSI
Pe cale de dispariție în România » Cum arată antrenamentele lui Sepsi sub Bernd Storck: neamțul, din altă ligă + cum și-a pedepsit jucătorii

Bernd Storck, surprins de nivelul și condițiile găsite în România: „Eram puțin sceptic în momentul în care am ajuns”

- Domnule Storck, cum caracterizați prima lună petrecută în România, la Sepsi Sfântu Gheorghe? 
- În primul rând, sunt foarte fericit să fiu aici. Cred că am găsit un club foarte bine pus la punct, m-au primit foarte bine, am fost extrem de încântat să-mi încep munca la această echipă. E un mediu fantastic, un stadion fantastic, am văzut și că fanii sunt deosebiți, de asemenea. Președintele și directorul sportiv susțin modul în care eu vreau să lucrez. Fără lucrul acesta, n-aș putea merge pe calea pe care vreau să merg. Dar am un sentiment foarte bun după ultimele trei-patru săptămâni, simt asta și la echipă. Echipa vrea să învețe, vrea să se îmbunătățească și am văzut asta nu doar în materie de rezultate. Sigur, rezultatele te pun întotdeauna pe o direcția bună, ăsta este fotbalul, dar nu vreau să mă gândesc la rezultate, vreau să mă gândesc la modul în care echipa joacă în acest moment. Iar acest lucru mă face fericit.

- Cum ați evalua modul în care echipa dumneavoastră s-a prezentat pe durata ultimelor săptămâni? 
- Dacă privim din perspectiva punctelor, maximul era de 12 puncte, iar noi am luat zece. Dar cred că mergem într-o direcție bună. Dar v-am spus și înainte, [contează] modul în care jucăm fotbal, asta e ideea pe care vreau s-o aduc echipei. În viziunea mea, fiecare trebuie să știe, pe poziția lui, ce are de făcut. Am o filosofie, asta înseamnă că vrem să controlăm jocul, să avem posesie, iar apoi să jucăm ofensiv. Sigur, acesta este obiectivul fiecărui antrenor. Dar, din perspectiva aceasta, a felului în care jucăm, cred că am văzut în ultimele meciuri, de la joc la joc a fost din ce în ce mai bine.

- Ce părere aveți despre fotbalul din România? 
- Aceasta-i o întrebare bună. Am fost puțin sceptic în momentul în care am ajuns, dar, când am văzut între timp o mulțime de echipe practicând un fotbal bun, am fost foarte surprins. Vor să joace fotbal, vor să practice un fotbal ofensiv, vor să facă presing. Acesta-i fotbalul modern! Asta-i valabil, totodată, și la echipa națională, o echipă de succes, care va merge la EURO. Acum, văzând modul în care echipele voastre joacă, nu mai este o surpriză. Înainte, însă, a fost o surpriză [pentru mine]!

+10 FOTO

- Dar care erau gândurile și așteptările dumneavoastră înainte de a veni aici? Mai exact, ce știați despre nivelul de aici, despre campionatul nostru, despre echipa noastră națională? 
- În general, mă gândeam că jucați un alt tip de fotbal, mă gândeam că jucați mult mai defensiv, că se joacă mai mult la așteptare și nu se apelează la un stil atât de ofensiv. La fel și despre stadioane... Aveți stadioane foarte moderne! Când compar situația din România cu cea din Belgia, voi sunteți mult peste!

- Serios? 
- Am văzut [în România] o grămadă de stadioane foarte frumoase, terenurile sunt în condiții foarte bune, inclusiv în perioada aceasta a anului. Nu e atât de ușor să ai și să întreții un gazon bun. Sunt foarte, foarte încântat... Oamenii, de asemenea, la fel și antrenorii, mi-au urat bun-venit aici. La fel, am fost foarte fericit și cu acest lucru. N-aș vrea să spun surprins, pentru mine e ceva normal să-i urezi cuiva bun-venit. Dar chiar m-am simțit foarte bine și am simțit că sunt bine primit în această țară. Aș vrea să transmit asta oamenilor, sunt foarte fericit să fiu aici.

Bernd Storck spune ce nu-i place în România: „Uneori, e periculos să conduci pe străzile de aici”

- V-ați format o idee despre țara noastră? Ce vă place, ce nu vă place...? 
- Cred că oamenii sunt foarte deschiși față de mine. Sunt foarte prietenoși cu mine, vor să știe cum este viața mea în Germania. Dar privesc lucrurile foarte pozitiv. OK, dacă ar fi să spun ceva, nu e atât de ușoară treaba cu autrostrăzile! Nu aveți autostrăzi așa cum au alte țări. Uneori, e periculos să conduci pe străzile de aici. Când am venit de la București la Sepsi, mi s-a spus că am nevoie de trei ore pentru a ajunge [la Sfântu Gheorghe]. Am ajuns în patru ore! Dar, în general, viața e foarte plăcută aici.

- Sfântu Gheorghe cum vi se pare? 
- Unde locuiesc eu e foarte frumos, oamenii sunt foarte, foarte deschiși, m-au primit foarte bine. Stadionul e unul fantastic, un stadion frumos, nou. Avem un alt oraș frumos aproape de noi, Brașov. Sau ultimul oraș în care am fost, Hermannstadt (n.r. - Sibiu), mi s-a părut extraordinar, și acolo e un stadion superb.

- Peste ce provocări ați dat în procesul de adaptare în țara noastră, în campionatul nostru? E vreun lucru care v-a surprins mai mult? Ceva din fotbal, ceva ce ați văzut la echipa dumneavoastră...? 
- Trebuie să vorbesc despre echipa mea, nu despre alte echipe. Dar când mă uit la alte echipe sau alți antrenori, văd că vor să joace fotbal. Nu se tem să preseze. Când goalkeeper-ul e la balon, nu văd multe echipe care să apeleze la minge lungă. Vor să joace, vor să înceapă [construcția] de la portar atunci când e posibil. Cum spuneam, aceasta este fotbalul modern. Dacă vă uitați în alte țări, în Anglia, în Germania, în Franța, vor să joace în același stil. Iar asta e foarte, foarte pozitiv, inclusiv pentru dezvoltarea internațională, pentru echipa națională. Referitor la echipa mea, a fost puțin diferit.

- În ce sens? 
- Sunt aici pentru că echipa n-a avut foarte mult succes înainte. A trebuit să vin aici și să le aduc ideile mele. La început, a fost... Sunt foarte direct cu jucătorii. Nu am timp de pierdut! Le-am spus ce aștept de la ei. Pe partea teoretică, am făcut o grămadă de întâlniri cu ei înainte de antrenamente, cu scopul de a le transmite ideile cât mai repede cu putință, le-am arătat ce aștept de la ei. Știți, atunci când vii într-o țară și nu vorbești limba acelei țări, intervin uneori și probleme de comunicare. 

- Continuați!
- Dar lucrurile acestea le-am fixat inclusiv prin imagini, prin videoclipuri, pentru a le arăta cum vreau eu să-i văd jucând fotbal. Acesta a fost un proces foarte rapid. Jucătorii, iar asta m-a făcut foarte fericit, s-au adaptat foarte repede. În modul în care jucăm și, bineînțeles, asta se poate traduce cel mai bine și prin rezultatele obținute. Fiecare punct îți aduce mai multă acoperire în felul în care lucrezi. A fost o schimbare de amploare inclusiv pentru echipă...

Bernd Storck, despre revenirea de formă a lui Sepsi: „Sunt surprins că am ajuns atât de repede între primele șase”

- Ați găsit o echipă la pământ. N-a fost cea mai fericită situație la început. 
- Da, n-a fost cea mai ușoară situație. Echipa nu mai avea succes în acea perioadă, iar așteptările erau foarte, foarte ridicate. Câștigaseră și Supercupa, luaseră și Cupa în precedentele două sezoane. Au jucat foarte bine și în pregătire, dar apoi, în campionat, au luat-o din ce în ce mai jos. Nu-și mai puteau exprima ideile fotbalistice pe teren. Erau o echipă bună inclusiv în trecut, dar pierdeau. Job-ul meu a fost să readuc nivelul, din punctul meu de vedere. Cred că suntem pe un drum bun. Faptul că am ajuns atât de repede între primele șase mă bucură, dar este în același timp și o surpriză pentru mine, fiindcă am avut o perioadă scurtă la dispoziție, trei-patru săptămâni.

+34 FOTO

- Cât de optimist sunteți în privința șanselor de a prinde play-off-ul? 
- Trebuie să continuăm să jucăm așa cum am făcut-o până acum. Trebuie să ne apărăm poziția pe care o ocupăm în prezent, dar, în același timp, va trebui să ne îmbunătățim nivelul, bineînțeles. Trebuie să facem lucrurile mai bine și am unele idei despre cum să reușim asta. Nu ne rămâne decât să continuăm să muncim din greu. Jucătorii muncesc foarte mult, se vede acest lucru și în distanțele pe care le aleargă. Aleargă mai mult în timpul meciurilor, acum, față de modul în care o făceau în trecut. Fizic, trebuie să lucrăm mai mult și o vom face pe durata cantonamentului. Vineri, vom avea și un test special unde o să vedem la ce nivel sunt ei fizic. Inclusiv pe partea de viteză, vom vedea cât de rapizi sunt, ce anduranță au, la ce nivel sunt. Înainte, nu aveam numere, nu aveam nimic pentru a-mi da seama la ce nivel sunt. Asta va fi foarte util pentru mine, să știu la ce nivel putem continua să jucăm în continuare.

Bernd Storck, o tipologie diferită de antrenor: „Nu am nevoie de jucători, sunt fericit cu modul în care arată lucrurile”

- Aveți nevoie de mai mulți jucători? 
- În acest moment... Am vorbit, de asemenea, cu președintele și directorul sportiv. Momentan, sunt fericit cu felul în care arată lucrurile, fiindcă fiecare jucător are o șansă să-și arate nivelul. Sunt satisfăcut de ce am văzut în ultimele meciuri. Vom vedea ce-i posibil pe unele poziții, dar, în acest moment, nu cer jucători. Le-am spus tuturor că e un nou început pentru ei alături de mine, le-am spus s-o ia de la zero, pe un drum nou. Apoi, vom vedea.

- Cu Francisco Junior ce s-a mai întâmplat? 
- Asta s-a petrecut înaintea mea, el a avut unele probleme de disciplină și am luat decizia potrivită. În acest mod, transmitem, totodată, un semnal echipei, un semnal că nu se poate continua în felul acesta. Când cineva face astfel de lucruri, nu e posibil [să continuăm]. Sorry! Ca să fii un fotbalist profesionist, trebuie să faci lucrurile într-o manieră profesionistă. Când faci lucruri stupide, fă-le pentru tine, dar nu te afișa cu ele în public. Nu e posibil așa ceva. Dar acest lucru s-a întâmplat înainte să vin. Când am ajuns, el era deja out, în afara echipei.

- Cum v-ați descrie ca antrenor? Mai prietenos, mai apropiat de jucători sau, din contră, mai distant? 
- Câte puțin din toate! Serios, trebuie să oferi unele lucruri, dar trebuie să și primești alte lucruri. Bineînțeles, sunt întotdeauna onest cu jucătorii mei, cu toată lumea. Când nu e suficient de bun, am să-i spun lucrul ăsta! Când nu joacă, o să-i spun de ce nu joacă. Dar le ofer tuturor șanse, acesta-i modul în care lucrez. Iar când spun ceva, vreau ca acel lucru să fie o regulă! Eu merg pe drumul meu. Când apreciază drumul acesta și dacă merg și ei pe același drum, [înseamnă că] sunt cu mine. Când nu și nu le place acest stil, trebuie să-mi spună acest lucru. Direct! Nu presez pe nimeni. De exemplu, când vreau să facem presing sus, am nevoie pentru asta inclusiv de jucători care să joace unu versus unu în defensivă. Nu vreau ca ei să se teamă de asta. Dacă se întâmplă să spună că „nu sunt acel tip de jucător”, atunci nu pot să lucrez cu ei. Nu am găsit asemenea lucruri aici, dar acesta-i modul în care funcționez.

Neamțul de la Sepsi nu-și face calcule pe termen lung: „Nu există timp în această meserie!”

- De cât timp credeți că ați avea nevoie pentru a construi aici o echipă extrem de puternică? OK, spuneți că sunteți la început, dar pentru viitor? 
- Până mâine... În această meserie, nu există timp! N-aș putea spune „Trei luni, șase luni, șapte luni”. După șase luni, dacă nu-mi îndeplinesc obiectivele, plec acasă! Președintele așteaptă unele lucruri de la mine, trebuie să mă clasez între primele șase, acesta-i obiectivul. Vom vedea atunci când tragem linie la ce nivel de fotbal am reușit să-i aduc pe jucători, apoi vom vedea care sunt rezultatele. Nu pot vorbi în termeni de zile, săptămâni, luni. Am dat tot ce am avut mai bun încă de la început, când am ajuns și am văzut lucrurile. Trebuie să continui în acest mod.

- Dar, pentru viitor, unul dintre obiectivele dumneavoastră de la Sepsi nu e să luptați pentru obiective mărețe? Să continuați într-un fel sau altul tradiția setată aici, cu trofee în fiecare sezon. 
- Știți, Sepsi e un club foarte tânăr. Cred că, pe durata ultimilor șapte ani, au făcut pași foarte importanți în fotbalul românesc. Și de aici înainte, noi trebuie s-o luăm pas cu pas. Președintele are, de asemenea, viziunea lui pentru viitor, dar întâi trebuie să ne îndeplinim obiectivul. Primul obiectiv e clasarea în Top 6 al acestei țări. Apoi, vom vedea ce putem face în play-off. Acolo, vom putea seta un alt obiectiv. Dar, deocamdată, obiectivul e să duc echipa aceasta în play-off. Apoi vom vedea ce se poate întâmpla.

Bernd Storck: „Aveți fotbaliști talentați! Ștefănescu e fantastic!”

- E România o națiune talentată din punct de vedere fotbalistic? 
- Da! Și am văzut-o și la alte echipe. Aveți fotbaliști talentați. Și am văzut-o inclusiv la mine în echipă, sunt destui fotbaliști români talentați. Ștefănescu e un fotbalist fantastic de picior stâng. Cred, de asemenea, că are șanse să joace la EURO, sper că va fi convocat și va avea șansa de a juca, fiindcă are unele abilități fantastice. Dar nu doar el, avem mulți alți fotbaliști români talentați aici.

- Ați menționat Campionatul European, cum vedeți grupa României și șansele de a avansa, poate, în fazele eliminatorii? 
- Totul depinde de ce se va întâmpla la început. E foarte important să aveți un start bun. Cred, de asemenea, că România va primi un sprijin important din partea propriilor suporteri. O mulțime de fani români vor urma naționala la turneul final. Totul este posibil în fotbal. Iar când crezi în tine însuți, când crezi în jocul tău... La fel și în grupa din preliminarii, ați terminat pe primul loc, înaintea Elveției, ceea ce un rezultat foarte, foarte important. Orice e posibil și la EURO.

- Aveți de gând să mergeți la vreun meci vara viitoare, că tot e turneul final în Germania? 
- O să vedem ce se întâmplă, o să văd dacă va fi posibil. Sigur, ar fi frumos să pot vedea unele meciuri live.

Amintirile lui Storck cu Marcel Răducanu

- Care este relația pe care o aveți cu Marcel Răducanu? A vorbit frumos despre dumneavoastră în momentul în care ați ajuns la Sepsi. 
- Am jucat împreună în Germania, am fost colegi. Era un fotbalist fantastic, un playmaker, un adevărat playmaker, număr zece. Am vorbit cu el acum câteva săptămâni, mi-a urat și el bun venit aici, mi-a urat toate cele bune. Locuiește în Dortmund acum, are o școală de fotbal. Un tip fantastic! De asemenea, am fost cu el la licența PRO, am făcut împreună cursurile în 1993.

- Ce amintiri aveți cu el? 
- Amintiri la modul general? Pot spune că aveam la rândul meu un șut foarte puternic, chiar dacă eram fundaș. Dar când aveam o lovitură liberă, mergeam și eu acolo (n.r. - în careu). Când Marcel era acolo, niciodată nu te lăsa să șutezi, el o făcea (râde). El era cel care înscria goluri din lovituri libere. Erau ale lui! Simțea mingea, avea o atingere bună, dribla foarte bine. Era un jucător fantastic!

Cum explică Bernd Storck oscilațiile de la naționala Germaniei: „Avem fotbaliști fantastici, dar nu avem o echipă

- Ce se întâmplă cu naționala Germaniei? Fiindcă ultimii ani n-au decurs prea bine pentru voi, uitându-ne la ultimele turnee finale, la Campionatul Mondial de anul din 2022... 
- Poate că am luat-o prea ușor... Noi vorbim întotdeauna, cred că avem fotbaliști fantastici, dar nu avem o echipă! Nu jucăm ca o echipă. Vorbim doar despre ofensivă, avem foarte mulți jucători buni de atac, dar, când vedem cum încasăm golurile... Luăm prea multe goluri! Se întâmplă inclusiv acum, cu Nagelsmann. Aceasta e o mare provocare acum, pentru anul acesta (n.r. - EURO 2024). Cred că, individual vorbind, suntem top class! Avem jucători de clasă mondială. 

- Dar?
- Dar trebuie să aducem această valoare individuală și s-o materializăm într-o echipă. Dacă Nagelsmann reușește să facă asta, totul este posibil la EURO. Vă spun, avem acest nivel al jucătorilor, avem foarte mulți fotbaliști care joacă în Champions League, joacă la echipe de nivel înalt, Real Madrid, Bayern Munchen, etc. Dar nu ne comportăm pe teren ca o echipă. Când vom reuși să construim această nouă echipă, totul va fi posibil.

Bernd Storck, despre ascensiunea naționalei Ungariei și inevitabila comparație cu România: „A fost un miracol când i-am calificat la EURO! Și voi aveți clasă individuală”

- Ce ne puteți spune despre naționala Ungariei, despre transformarea pe care o vedem acolo. Ați antrenat-o acum șase-șapte ani... 
- Cred că în acea perioadă am pornit o mică revoluție în fotbalul de acolo. Am fost responsabil de națională inclusiv ca director sportiv. Mulți jucători care evoluau atunci la tineret sunt acum în echipa națională. Cred că Marco Rossi a continuat în această manieră, a mers pe același stil. Când i-am dus la EURO 2016, a fost un miracol! A fost un adevărat miracol în acel caz, calificându-ne după 44 de ani. Dar, acum, nivelul s-a îmbunătățit de la an la an. Acum, e a treia oară la rând, a doua oară pentru Rossi, când naționala merge la EURO. De la an la an, de la campanie la campanie, naționala Ungariei s-a îmbunătățit. Cred că [Rossi] a făcut o muncă fantastică acolo. A venit cu o tactică, a găsit un stil și a reușit să-i facă să joace fotbal. A dus naționala Ungariei la un nivel internațional ridicat. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare. 

- Cât de departe credeți că este naționala României de cea a a Ungariei în acest moment? 
- Asta-i dificil de spus la acest moment. Și voi aveți clasă individuală, aveți jucători foarte buni. Dar e puțin dificil... Nu sunt atât de apropiat de naționala României, sunt un pic mai apropiat de cea a Ungariei și nu vreau să spun ceva greșit. Nu vreau s-o fac. Dar cred că, dacă veți continua în același mod, orice este posibil.

- Exceptând fotbaliștii dumneavoastră de la Sepsi sau alte nume din campionatul intern, sunt alți jucători români care vă plac? V-a atras cineva atenția? Poate Radu Drăgușin, de la Genoa... 
- Pot vorbi doar despre jucătorii mei. Iar când îl văd pe Ștefănescu în echipa mea... Are 25 de ani și sunt sigur că va avea oportunitatea de a merge la un club mare. Are lucruri de îmbunătățit, am vorbit cu el. Dar are calități pentru a face pasul următor și mă refer inclusiv la nivel internațional. Sper că o s-o facă! Sper că-l pot ajuta puțin. Și aici, de asemenea, în campionat, a demonstrat că poate înscrie, iar eu i-am și spus că, în mod normal, trebuie să înscrie în fiecare meci! Are calități! În fiecare joc ar trebui să aibă șanse să înscrie goluri. Când va face asta constant, cred că poate face următorul pas în carieră, inclusiv într-o țară mai valoroasă. E, totodată, și meseria mea să-l ajut.

- Vorbeați la început despre faptul că vă plac noile stadioane de aici, că apreciați că se joacă pe terenuri practicabile, dar ce spuneți despre suporteri și atmosfera de din România? 
- Am jucat împotriva lui Dinamo București în primul meu meci, iar în tribune a fost ceva special. Inclusiv fanii noștri au făcut o atmosferă foarte frumoasă. Mi se pare că suporterii sunt alături de echipele lor. Și la noi e la fel, cred că avem o atmosferă frumoasă la meciurile de acasă. Avem foarte mulți oameni interesați de fotbal, sunt implicați cu inima în a-și încuraja echipa. Sper, de asemenea, că putem continua acest lucru în orașul nostru, că putem readuce succesul, că vom reuși să umplem stadionul. Aceasta-i dorința mea, ca în viitor să avem stadionul plin. Echipa merită acest lucru!

Citește și alte știri despre Sepsi Sfântu Gheorghe: 

Pe cale de dispariție în România » Cum arată antrenamentele lui Sepsi sub Bernd Storck: neamțul, din altă ligă + cum și-a pedepsit jucătorii

Sepsi Ice » Bernd Storck atacă play-off-ul cu „,metoda Wim Hof”: imagini tari surprinse de GSP în cantonamentul din Turcia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
sandi
sandi  •  06 Ianuarie 2024, 22:08

Luati va ba un job serios sau macar faceti l pe acesta bine, nu va mai bateti joc de cititori

sandi
sandi  •  05 Ianuarie 2024, 22:06

Meam nici daca se intorcea Lucescu Senior nu vedeam asa interviu, zici ca a luat campionatul baiatul asta. ***:)))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  05 Ianuarie 2024, 21:05

Un antrenor care spune ca "n-are nevoie de jucatori" este aur curat :) Altfel, frumoase amintirile despre Marcel Raducanu, care era... (toti aia din Steaua 1976 erau zei, erau la nivel de orice. merita un numarr GSP separat echipa aia).

Vezi toate comentariile (4)
Comentează