FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

CORONAVIRUS. Se ceartă în fața catastrofei » Detalii despre ce e de așteptat să se petreacă în fotbalul românesc

Șansele să se mai joace fotbal mai devreme de iunie sunt minuscule
Șansele să se mai joace fotbal mai devreme de iunie sunt minuscule

Articol de , , - Publicat marti, 17 martie 2020 09:22

CORONAVIRUS. Azi e videoconferința UEFA, la finalul căreia e de așteptat să aflăm toate răspunsurile. Dar șansele ca în Liga 1 și Liga 2 să se mai joace fotbal mai devreme de iunie sunt minuscule. Pauza forțată de coronavirus le produce cluburilor pierderi enorme, iar ele încearcă să-i includă pe jucători în galeria păgubiților.

UEFA are programată azi o videoconferință cu șefii federațiilor naționale și, chiar dacă subiectele principale sunt Euro 2020, Champions League și Europa League, toate campionatele așteaptă o veste din conferința aceasta. Federațiile și ligile profesioniste speră să primească o direcție, o linie pe care s-o aplice în întrecerile interne.

Ce e de așteptat să se petreacă în România? Președinți și antrenori ale unor formații din primele două divizii nu cred că ar putea fi reluată competiția mai devreme de luna iunie.

Multe cluburi și-au trimis jucătorii străini acasă, în țările lor. Fotbaliștii români stau în case, nu se mai antrenează nimeni. La CFR, unde e Deac, un fanatic al pregătirii fizice, conducerea le-a interzis clar jucătorilor să meargă în săli de fitness, au voie să facă mișcare doar acasă, niște exerciții de întreținere bune, de fapt, pentru oameni obișnuiți, dar cu eficiență redusă la sportivii profesioniști.

Până în iunie, când s-ar putea juca din nou dacă scenariul optimist pe care îl gândesc oficialii din fotbalul românesc va fi confirmat, toți fotbaliștii vor ieși din forma normală pentru competiție. Străinilor le e impusă și o carantină de două săptămâni la revenirea din țările lor, timp în care nu vor putea face antrenamente normale.

Dau cluburile din Liga 1 banii înapoi?

Blocajul pe care l-a provocat pandemia de coronavirus are efecte și mai mari în economia campionatului.

Cluburile și-au dat seama că anularea unui sfert din totalul meciurilor care compuneau stagiunea le va face să returneze cumva 7,5 milioane de euro din totalul de 28 de milioane de euro, cât valorează drepturile pentru un campionat întreg.

Bilete nu mai sunt vândute, sponsorii nu mai au ocazii pentru publicitate, din moment ce meciuri nu mai există.

Patronii încearcă să-i facă pe jucători părtași la pierdere. Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor, a anunțat deja că îi sfătuiește pe angajații pe care îi reprezintă să nu semneze acte adiționale care ar determina pierderi din salarii.

"Nu există vreun cadru legal pentru reducerea salariilor" a fost precizarea sindicalistului. Ciprian Paraschiv, președinte la Poli Iași, a propus ca jucătorii să renunțe la o jumătate din veniturile care li s-ar fi cuvenit pentru perioada în care nu se mai joacă fotbal.

Becali a vorbit și el despre scăderi: "Nu muncești, nu câștigi bani. Tăiem 30%, 50% sau 60% din salarii!".

Atitudinea lui Hulubei e normală, din moment ce el are obligația de a reprezenta interesele fotbaliștilor, doar că societățile care i-au angajat riscă falimentul în contextul acesta, ceea ce le-ar produce oricum pierderi tuturor angajaților.

Azi va fi și ședința sindicaliștilor

Opinia fermă a lui Hulubei, șeful AFAN, sindicatul fotbaliștilor, s-ar mai putea înmuia ca urmare a unei ședințe care va avea loc astăzi. E vorba despre o întâlnire a Consiliului Național Tripartit, o reunire a Guvernului, a patronatelor și a sindicatelor. Șeful AFAN așteaptă ședința ca să hotărască ce ar trebui să facă fotbaliștii: "Am mai zis asta, nu există cadrul legal pentru tăierea salariilor jucătorilor. Sigur că situația e dificilă și ar putea fi necesar un compromis, pierderile să fie împărțite în vreun fel. Oricum, când Guvernul va stabili măsuri de susținere a economiei, sportul va trebui să fie pe lista cu domeniile sprijinite!".

Dragomir: ”Trebuie anulat campionatul!"

Fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir a vorbit la GSP Live și a explicat în discuția cu moderatorul Costin Ștucan de ce crede că situația e mai rea decât crede lumea: "E deranj mare, nimeni nu vede dezastrul! Uitați-vă la ce e în Italia, e ceva de nedescris! Ar trebui ca în toate firmele din țară să intervină statul și să susțină și activitatea cluburilor. Toate sunt falimentare, inclusiv FCSB-ul lui Becali! Dacă aș fi putut hotărî, eu aș fi anulat campionatul, aș fi trimis toți jucătorii la casele lor, în carantină. Nu i-aș da nimănui titlul. În sezonul viitor, să participe în Europa cine a participat și acum, exact după clasificarea folosită în sezonul oprit acum!".

Cum afectează coronavirus fotbalul și sportul mondial:

  1. EURO 2020 ar putea fi amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia ar fi discutată de președintele UEFA, Aleksander Ceferin. Cum afectează coronavirus disputarea turneului final găzduit de București, aici. 
     
  2. Champions League și Europa League au fost suspendate. Pandemia de coronavirus a dus la amânarea tuturor partidelor din Champions League și Europa League care urmau să aibă loc în această săptămână (16-22 martie)
     
  3. Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 5 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.
     
  4. Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?
     
  5. Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!
     
  6. Ivan Garcia Cortina, câștigător în această săptămână al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!
     
  7. Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”
     
  8. Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată după ce un jucător a fost depistat pozitiv cu coronavirus!

Citește alte știri despre coronavirus în fotbalul mondial:

Mesajul ferm al lui Rugani: „Sunt bine și nu am simptome”

De ce crede Gerrard, antrenorul lui Ianis Hagi, că sezonul nu poate fi dus la final

#vafibine Campanie GSP » Peste 130 de vedete din sportul românesc, de la Mutu la Chivu și Cristina Neagu, au înregistrat mesaje speciale pentru fani: „Lăsați coronavirusul în ofsaid!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
rololiv
rololiv  •  18 Martie 2020, 07:34

Oricat de ferma este opinia, asta nu compenseaza faptul ca e incorecta. Concret, "baza legala" (ce ne plac expresiile pretioase!) este contractul. Forta majora este un motiv consacrat de exonerare de la indeplinirea obligatiilor contractuale. Pandemia actuala satisface chiar si cea mai exigenta definitie a termenului: circumstanta exceptionala, independenta de vointa partii care o invoca, imprevizibila si ale carei consecinte nu pot fi inlaturate sau limitate. Mult succes in orice tribunal tuturor celor indrumati atat de competent de dl Hulubei!

m0zart
m0zart  •  17 Martie 2020, 11:26
Postat de mioriticul pe 17 Martie 2020, 09:36

Raducioui ... l-o durut glezna ptr. ca a călcat pe grebla.

...și, după ce i-a venit în bot, brusc, și-a adus aminte de limba română !

1814817768742407
Tatar Alexandru Ioan  •  17 Martie 2020, 11:03

*** de puscarias,*** de dragomir,e normal sa-si apere ortacul de mizerii,*** de cioban:sa nu se dea titlul?dar daca ,,,*** era pe primul loc,oare ce ***...***?Din moment ce mai mult de jumatate din campionat s-a consumat e LOGIC sa se inghete campionatul si titlul la locul 1 ACUM si retrogradarea si promovarea in functie de locurile ocupate!Punct!i

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează