FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

CORONAVIRUS. Scenariu devastator » Aproape jumătate dintre echipele din Liga 1 riscă falimentul din cauza pandemiei

Articol de , - Publicat duminica, 15 martie 2020 22:40

ANALIZĂ GSP. În cazul în care nu s-ar mai putea relua campionatul din cauza pandemiei de coronavirus, şi cota din drepturile TV ar urma să fie scăzută pentru perioada care a mai rămas de jucat, FCSB, Craiova şi CFR ar fi cel mai puţin afectate.

Suspendarea campionatului şi pandemia de coronavirus care se extinde cu o viteză foarte mare pot însemna şi luarea în calcul a unui scenariu extrem de sumbru pentru Liga 1. Restul campionatului să nu se mai poată disputa şi astfel să fie aruncate în aer şi sumele aferente din drepturile TV. Suma anuală pe care televiziunile o achită pentru partidele de pe prima scenă este de 28 de milioane de euro, fără TVA. 

Banii pentru actuala stagiune au fost achitaţi în întregime de posturile TV. „Este o practică şi la nivelul competiţiilor internaţionale, sumele sunt achitate în avans", au declarat surse din piaţa media. Deci, pentru 2019-2020, cluburile, chiar dacă nu vor mai putea juca partidele care mai sunt în programul Ligii 1, au încasat deja întreaga sumă. Totuşi, în cazul în care campionatul nu va mai putea fi reluat, sumele respective ar urma să fie scăzute din contractul pe anul următor. Şi cum mai sunt de jucat mai bine de un sfert din numărul total al partidelor stipulate în contract, rezultă că Liga 1 ar avea o pierdere totală în jur de 7,5 milioane de euro! 

Probleme financiare în Liga 1

Scenariul ar fi unul devastator pentru majoritatea cluburilor. Mai toate sunt dependente de aceste sume şi depind în proporţie de peste 50% în bugetul pe un an de infuzia de capital de la televiziuni. Cel mai puţin expuse sunt tot cluburile mari. CFR, FCSB şi U Craiova au o pondere a drepturilor TV în bugetul lor de sub 40%. Campioana ar putea chiar scădea sub 30%, mai ales datorită veniturilor foarte mari pe care le-a realizat în Champions League şi Europa League în sezonul actual. Chiar şi Dinamo depinde într-o mai mică măsură de aceşti bani fiindcă în ultimii ani a încasat destul de puţin din cauza prezenţei în play-out, în vreme ce bugetul anual e imediat după cel al trioului FCSB-CFR-Craiova. 

Sunt însă şi echipe care ar risca efectiv să intre în incapacitate de plată şi chiar să nu mai poată să-şi ia licenţa dacă drepturile TV nu s-ar păstra la 28 de milioane de euro. Gaz Metan, care se află încă în insolvenţă, a depins pe parcursul anului 2019 în proporţie de peste 80% de sumele de la televiziuni. 

97,1%dintre românii pasionați de sport au ales fotbalul drept sportul preferat, într-un sondaj reprezentativ la nivel național comandat de Gazeta Sporturilor și realizat de GfK la finalul anului trecut 99,6% dintre gospodăriile din România sunt abonate la servicii TV, conform unui raport ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii)

„Veniturile cluburilor ar putea scădea drastic în următoarea perioadă în lipsa ticketing-ului, ba, mai mult decât atât, vom suferi, probabil, și la capitolele sponsorship, merchandising și chiar la încasările din drepturile TV. Cert e că, fără drepturile TV, multe echipe se vor lupta cu falimentul”
- Ciprian Paraschiv, președinte Poli Iași 

„Toate echipele vor avea de suferit, chiar și CFR Cluj și FCSB, cluburi cu bugete și venituri mari. Orice ban în plus e bine venit, fiecare a luptat să fie mai sus în clasament inclusiv pentru a-și asigura sume mai generoase din drepturile TV, care reprezintă o gură de oxigen. Dacă ele se vor diminua din cauza stopării campionatului, fiecare va resimți probabil acest lucru. Nu știm de unde vom mai putea găsi soluții de compensare financiară”
- Cornel Șfaițer, președinte Sepsi 

„Înainte de pierderi ar trebui să ne gândim la sănătate!”

Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a dezvăluit că a discutat cu deţinătorul drepturilor de televizare, Orlando Nicoară, în privinţa derulării contractului actual. 

„Nu avem nicio problemă. Nu a semnalizat nimeni nicio problemă la momentul ăsta. Am confirmat în discuţia cu Orlando Nicoară că toate lucrurile sunt OK şi din perspectiva lor şi din a noastră. Categoric, va rămâne să vedem când se reia campionatul, să asigurăm toate meciurile conform contractului, toate cele 268 de meciuri, să meargă mai departe. Eu cred că înainte de pierderi ar trebui să ne gândim la sănătatea oamenilor şi la destinul economic al României şi după aia să vedem ce facem fiecare punctual", a declarat Ştefan. 

 Ponderea drepturilor TV în bugetele cluburilor din L1 

  • CFR 30% 
  • FCSB 35% 
  • Craiova 38% 
  • Dinamo 40% 
  • Astra 48% 
  • Sepsi 49% 
  • Viitorul 50% 
  • Chindia 55% 
  • Hermannstadt 55% 
  • Voluntari 55% 
  • Poli Iaşi 65% 
  • Botoşani 68% 
  • Gaz Metan 83% 
  • Clinceni 85% 

Cum se împart banii din drepturile TV 

Prima rată, 14 milioane de euro: 

  • 30% se repartizează în mod egal cluburilor 
  • 70% în funcţie de clasamentul din sezonul precedent 

A doua rată, 14 milioane de euro:

  •  50% echipelor din play-off, se ţine cont de ierarhia din sezonul regulat 
  • 50% echipelor din play-out, se ţine cont de clasamentul sezonului regulat 

De unde provin veniturile cluburilor din L1

Sursa Procent 
Drepturi TV 43%
Sponsorizări şi publicitate 18%
UEFA 15%
 Autorităţi locale10%
Bilete 8%
 Activităţi comerciale4%
Alte venituri  2% 

Cum au variat drepturile TV în România până la actualul contract 

Perioada Suma Deţinător 
2000-2004 12,2 mil $Pro TV 
2004-200828,2 mil $Telesport 
2008-2011 101,15 mil €Intact şi RCS 
2011-2014 101,8 mil €RCS
2014-2019170,5 mil € Intel Sky 

3,3 milioane de eurocu tot cu TVA, încasează campioana din Liga 1 din drepturile TV pe un singur sezon

1,25 milioane de euro,inclusiv TVA, e suma care îi revine unei nou-promovate

Românii se uită mult la televizor 

Cifrele din piață dezvăluie că timpul petrecut de români în fiecare zi în fața televizorului rămâne ridicat în 2020. În medie, aceștia urmăresc 3,3 ore de TV în timpul săptămânii și 3,7 ore în timpul weekendului. Iar 36% dintre români spun că și-ar schimba furnizorul de servicii TV pentru o ofertă mai bună de canale HD și Ultra HD! 

Conform unui studiu realizat de SES, știrile sunt cel mai urmărit program de către români: 82%! Filmele sunt pe doi, cu 71%, apoi urmează documentarele (57%), emisiunile de entertainment (57%), serialele (51%), sportul (43%) și talk show-urile (39%). Studiul mai arată că 3 din 4 români (73%) dețin un televizor HD, iar 18% unul Ultra HD. 

"Românii se uită în continuare peste 3 ore la tv în timpul săptămânii şi peste 3,7 ore în timpul weekendului. Aproximativ un român din trei este abonat la servicii de televiziune prin satelit, într-o ţară unde penetrarea televiziunii cu plată depăşeşte 97 la sută" 
- Mihai Ursoi, country manager SES Video România 

27% dintre româniar alege Pro TV ca unicul canal disponibil pe o insulă pustie, într-un studiu realizat de SES pe piața video din România

Coronavirus a suspendat fotbalul românesc: ce e de știut

Vezi și:

CORONAVIRUS / VIDEO Emoționant! IMAGINILE SERII în România! Ultrași cu torțe la spital, alături de medici în meciul cu pandemia de coronavirus: „Nu sunteți singuri, nu dați înapoi!”

#vafibine Campanie GSP » Peste 100 de vedete din sportul românesc au înregistrat mesaje speciale pentru fani: „Lăsați coronavirusul în ofsaid!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (36)
jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  16 Martie 2020, 11:40
Postat de don_carlos pe 16 Martie 2020, 09:47

Hai si cu falimentul GSP! Nu mai accesati siteul! Nu mai scrieti comentarii!

Începi tu! Dă un exemplu demn de urmat de ai tăi... ;-(

moshu...48
moshu...48  •  16 Martie 2020, 11:00
Postat de carol_k pe 16 Martie 2020, 10:38

Ati si inceput sa plangeti de mila lor? Sa faca toti ce a facut Hagi. A pornit de la zero, a facut o Academie, a construit singur un stadion la standarde acolo unde era un camp pustiu, a venit si promovarea in prima liga, a venit si titlul. A pornit garantandu-si proprietatile pentru a primi imprumuturi de la banci. Sigur ca nimeni nu e in situatia asta disperata, toti au bani sa supravietuiasca, au stadioane, loturile complete, niciunul nu e ingropat in datorii, nu exista cazuri disperate, poate unul sau doua. Au grija politrucii sa bage bani publici daca nu vin din alta parte. Aici se plange de fapt de mila televiziunilor care, vezi doamne, nu mai pot vinde publicitate. Dar nici nu transmit deci nu au cheltuieli. Posibil sa nu se mai lafaie in lux dar nu asta e problema acum. Traim intr-un razboi al supravietuirii in urma acestei pandemii planetare, vomn avea lipsuri mari daca ea se prelungeste, nu reluarea campionatelor e problema tarii, sau daca va supravietui Clinceni.

„a construit un stadion la standarde” :)))))))... Alooo, băietu', ne aflăm (deja) în 2020. La care standarde faci aluzie ?!

carol_k
carol_k  •  16 Martie 2020, 10:38

Ati si inceput sa plangeti de mila lor? Sa faca toti ce a facut Hagi. A pornit de la zero, a facut o Academie, a construit singur un stadion la standarde acolo unde era un camp pustiu, a venit si promovarea in prima liga, a venit si titlul. A pornit garantandu-si proprietatile pentru a primi imprumuturi de la banci. Sigur ca nimeni nu e in situatia asta disperata, toti au bani sa supravietuiasca, au stadioane, loturile complete, niciunul nu e ingropat in datorii, nu exista cazuri disperate, poate unul sau doua. Au grija politrucii sa bage bani publici daca nu vin din alta parte. Aici se plange de fapt de mila televiziunilor care, vezi doamne, nu mai pot vinde publicitate. Dar nici nu transmit deci nu au cheltuieli. Posibil sa nu se mai lafaie in lux dar nu asta e problema acum. Traim intr-un razboi al supravietuirii in urma acestei pandemii planetare, vomn avea lipsuri mari daca ea se prelungeste, nu reluarea campionatelor e problema tarii, sau daca va supravietui Clinceni.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează