FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

CORONAVIRUS. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au ajuns la un acord: cele două variante de continuare a sezonului

Articol de - Publicat miercuri, 18 martie 2020 10:07

La finalul ședinței de azi, FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit asupra a două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt, cazuri în care salariile fotbaliștilor ar rămâne neatinse și drepturile TV ar fi achitate conform contractului, fără sancțiuni din partea televiziunilor. 

Variantele pe care le ia în calcul fotbalul românesc: 

  • În toate scenariile, competiția ar fi reluată de la clasamentul de acum, cu același număr de puncte. 

1. Antrenamentele să fie reluate pe 16 aprilie.

E o recomandare din partea conducătorilor din fotbal, cine nu o respectă își asumă riscurile. Decretul prezidențial privind starea de urgență a interzis activitățile care impun apropierea oamenilor la mai puțin de un metru unul de altul, deci antrenamentele până la anularea stării de urgență ar însemna doar alergări, fără jocuri care să implice mai mulți fotbaliști. 

  • Campionatul ar fi reluat pe 16 mai, cu ultimele opt etape din play-off disputate în regimul normal
  • Semifinalele Cupei ar mai avea o singură manșă, nu două, așa cum era prevăzut.
  • Defectul acestui plan: din playout ar trebui disputate patru etape în luna iulie, în condițiile în care contractele celor mai mulți fotbaliști expiră la 30 iunie! 

2. Campionatul să fie repornit pe 13 iunie.

Meciurile rămase din playoff ar fi disputate doar într-o manșă, nu tur-retur , cum e programul. 

Liga a doua ar fi împărțită și ea în play-off și play-out: opt echipe în turneul pentru promovare, celelalte în turneul pentru salvare. Cu meciuri într-o singură manșă, de asemenea. 

Liga a 3-a ar avea și ea play-off și play-out, cu seriile rupte cu câte opt echipe în fiecare turneu. Oficialii din fotbal au mai luat în calcul și alte date, 19 mai și 26 mai, dar sunt mai greu de folosit. Liga 1 ar fi, oricum, oprită între 1 și 9 iunie pentru disputarea barajelor de calificare la Euro 2021. Naționala va juca atunci împotriva Islandei în semifinală și contra Bulgariei sau a Ungariei în finală.

Totul depinde de coronavirus

Planul asupra căruia au convenit oficialii din fotbalul românesc depinde, în continuare, de situația din țară, de evoluția numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Dacă echipele vor reuși să respecte datele stabilite, să reia antrenamentele și meciurile, toate competițiile urmează să fie anulate în momentul în care ar apărea vreun jucător, antrenor, arbitru îmbolnăvit.

Reprezentanții primelor trei ligi vor discuta de la ora 17 cu căpitanii echipelor despre planul pe care l-au stabilit în sedința de azi, ca să stabilească dacă sunt de acord și jucatorii.

Coronavirusul lasă oamenii fără locuri de muncă

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a prezentat marți seara o estimare alarmantă: până la un milion de persoane vor fi trimise în șomaj tehnic în perioada următoare. Oamenii aceia ar mai primi doar 75 la sută din salarii câtă vreme se vor afla în șomaj tehnic. Guvernul promite să-i ajute pe angajatori să suporte costurile. Șomajul tehnic este, însă, o procedură posibilă doar pentru contractele de muncă. 

Fotbaliștii, ca și restul sportivilor, au contracte de activitate sportivă, forme de angajare cu regim diferit, cu fiscalitate diferită, cu mult mai blândă decât aceea din cazul CIM, al contractelor individuale de muncă. Jucătorii nu pot fi, așadar, trimiși în șomaj tehnic. Cluburile și sindicatul fotbaliștilor, AFAN, sunt într-o ședință începută la ora 10:00. 

Împreună cu Federația și cu Liga Profesionistă de Fotbal caută o soluție de ieșire din criza în care patronii din fotbal și jucătorii lor au ajuns deja în tabere diferite. Cluburile pierd bani și cer să scape de obligația de a mai suporta salariile în lunile următoare, în care nu vor mai fi meciuri. Un pretext care le-a venit în minte unora dintre conducători: suspendarea contractelor din motivul de "forță majoră". Cum descrie legea "forța majoră":

  •  Suspendarea contractului intervine atunci când una dintre obligațiile principale ale angajatului, respectiv ale angajatorului este afectată de un eveniment extraordinar, imprevizibil și insurmontabil. În principal, salariatul este obligat să presteze munca, această obligație constituind cauza contractului, din perspectiva angajatorului. 
  •  De aceea, intră în sfera forței majore de natură să suspende contractul situația în care salariatul este împiedicat să se prezinte la serviciu din princina efectelor unui cutremur care a perturbat traficul spre locul de muncă, o alunecare de teren care a împiedicat salariatul să se deplaseze, o accidentare pe traseu a salariatului, care, fără culpa sa, a necesitat transportarea la spital și primirea de îngrijiri medicale etc. 

Fotbaliștii nu renunță la salarii

„Situația din fotbal nu se încadrează întocmai în textul legii” e opinia unui avocat. 

„Descrierea forței majore nu conține situația de față fiindcă nimeni nu a mai trecut prin așa ceva și nu a anticipat-o. Criza cauzată de coronavirus constituie ceva nou și pentru specialiștii din dreptul muncii”, explică avocatul. 

Tocmai pentru că "armele" nu sunt de partea cluburilor, iar fotbaliștii nu ar renunța de bună voie la salarii câteva luni de zile, vor urma, probabil, procese multe. Până și Becali, patronul celui mai bogat club din România, a cerut reducerea salariilor jucătorilor lui "între 30 la sută și 60 la sută".

 "Va fi un dezastru în fotbal dacă nu va putea fi terminat campionatul acesta. Când spun dezastru mă gândesc și la dispariția multor cluburi, da. Paradoxal, cele mai expuse să dispară sunt echipele din prima ligă, care depindeau de drepturi TV și de sponsori. Formațiile din liga a doua au în spate primării, pot rezista mai ușor" 
Florin Prunea, manager general Dinamo

Vezi cum e afectat sportul mondial de coronavirus:

  1. EURO 2020 a fost amânat pentru 2021
     
  2. Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 5 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.
     
  3. Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?
     
  4. Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!
     
  5. Roland Garros, cel de-al doilea turneu de Mare Șlem al anului, a fost mutat din iunie în septembrie: 8 idei după schimbarea datei: cum sunt afectați specialiști ai zgurii precum Simona Halep sau Rafael Nadal?
     
  6. Ivan Garcia Cortina, câștigător săptămâna trecută al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!
     
  7. Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”
     
  8. Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată după ce un jucător a fost depistat pozitiv cu coronavirus!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (26)
jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  19 Martie 2020, 07:58
Postat de tequlix pe 18 Martie 2020, 23:40

Nu inteleg de ce se mai reia, oricum CFR va castiga titlu, se pune problema doar cine ramane inafara locurilor din Europa, cel mai frumos scenariu era cel spus de Cartu, sa se termine campionatu in sezonu regular, am trimite in europa CFR,Botosani,Craiova si castigatoarea cupei ( care cred ca va fii ori Dinamo, ori Iasiu, asta daca nu picam cu ei in semifinale). FCSB terminand pe locu 4 si outt din cupa, va sta acasa izolata hahahaha

Iacă și Mama Omida de la RIN... Fericită nevoie mare să prezică euforic cine rămâne INAFARA Europei. Adică: se termină CAMPIONATU în SEZONU regular, cu CFR campioană și Botoșani și Craiova pe locurile de Europa. Iar câștigătoarea cupei va FII ori Dinamo, ori IAȘIU. FCSB, ați ghicit, va fi pe locul 4 și OUTT din Cupă. Garantat Mama Omida tequlix. Și... bucurie mare: FCSB va sta acasă izolată, ca pălită de COVID-19. Iar Mama tequlix se va dezlănțui: hahahaha! Ca și noi, citindu-i rândurile șchioape...

tequlix
tequlix  •  19 Martie 2020, 00:07
Postat de tequlix pe 19 Martie 2020, 00:06

Ai nahh, dar de ce mama masii nu naturalizam ?? Cine ne opreste ?? Au ajuns toate tarile sa naturalizeze jucatori, doar Romania e neoasa , ca suntem mai cu talent.

Neaosa* scuzati

tequlix
tequlix  •  19 Martie 2020, 00:06
Postat de standart pe 18 Martie 2020, 12:34

Toata tarasenia are si ceva bun. Aia care s-au bazat pe jucatori straini, ca sunt ei jmecheri si nu vor sa creasca fotbalisti romani, o cam iau la papacioaca. Asa ca bagati bani in copii, juniori si antrenori romani. Mai usor cu strainii si atunci cand aduceti unul sa fie valoros. Chestia asta cu "bag banul in 10 straini, iau campionatul si intru in cupe", fara sa cheltui banii in academii sportive, ne-a adus sa ne temem de Islanda. Asa ca, din partea mea, e clar: ati fentat statul cu tot felul de contracte "speciale"? Descurcati-va singuri. Doar aveti "independenta" fata de ministerul sportului, sunteti "asociatie de oameni de afaceri", nu-i asa?

Ai nahh, dar de ce mama masii nu naturalizam ?? Cine ne opreste ?? Au ajuns toate tarile sa naturalizeze jucatori, doar Romania e neoasa , ca suntem mai cu talent.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează