SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

8 idei după schimbarea datei Roland Garros: cum sunt afectați specialiști ca Simona Halep sau Rafael Nadal

Rafael Nadal, de 12 ori campion la Roland Garros, nu-și va mai serba ziua la Paris, pe 3 iunie, așa cum s-a întâmplat în ultimii 15 ani // foto: Guliver/Getty Images
Rafael Nadal, de 12 ori campion la Roland Garros, nu-și va mai serba ziua la Paris, pe 3 iunie, așa cum s-a întâmplat în ultimii 15 ani // foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 17 martie 2020 19:46

Roland Garros 2020 a fost mutat oficial în perioada 20 septembrie - 4 octombrie. E o decizie fără precedent în istoria tenisului, dar pe deplin justificată în contextul pandemiei de coronavirus care a „blocat” sportul din toată lumea. 

Anunțul a fost făcut de organizatorii Roland Garros din senin, dar dezbaterile și reacțiile celor implicați vor continua în mod sigur zile bune de acum încolo. Așadar, ce înseamnă această decizie și ce efecte provoacă pentru jucători precum Simona Halep sau Rafael Nadal, specialiști ai zgurii?

1. Zero pregătire pe zgură înainte de Roland Garros

Cum turneul de la Paris a fost mutat la sfârșitul lunii septembrie, o primă concluzie firească ne îndeamnă să afirmăm că jucătorii din ambele circuite vor merge la Roland Garros fără să fi jucat turnee pregătitoare pe suprafața roșie

Sezonul de zgură se desfășoară în mod tradițional primăvara, iar perioada din calendar la care a fost reprogramat Roland Garros e dominată de turnee pe hard. 

2. Probleme de adaptare, inclusiv pentru „specialiști”

Până când ATP ar putea anunța noi reglementări privind calendarul, e de notat că poziționarea Roland Garros în toamnă ar putea afecta serios jucătorii și jucătoarele, obișnuiți să aibă nevoie de săptămâni în șir pentru a se familiariza și adapta cu schimbările de climat. 

Tranziția dintre suprafețe e o procedură anevoioasă de la care nu sunt scutiți nici cei considerați „specialiști” ai zgurii, cum sunt Rafael Nadal sau Simona Halep. Astfel, un scenariu posibil e ca majoritatea jucătorilor să ajungă în toamnă la Paris cu aproape niciun turneu jucat în prealabil pe zgură. 

  • Motivul? Pandemia de coronavirus pune în pericol toate turneele de zgură din această primăvară (Monte Carlo, Houston, Marrakesh, Barcelona și Budapesta au fost deja amânate), șansele ca Mastersurile de la Roma și Madrid să se dispute fiind destul de mici având în vedere problemele cu care țările respective se confruntă în prezent.

Până în Roland Garros, ar mai fi trebuit să se joace, pe zgură, la Estoril, Munchen, Madrid, Roma, Geneva și Lyon. 

Cum nu toate turneele - sau aproape niciunul - nu vor beneficia de flexibilitatea primită de Roland Garros, e foarte posibil ca acestea să nu se mai țină deloc în 2020, mai ales că „ferestele” din vară sunt aproape inexistente. 

3. Roland Garros, mutat în toamnă. E vremea un pericol?

Alte semne de întrebare sunt legate de temperaturile care vor fi la Paris în acea perioadă. 

Primele tururi ar putea fi puse în pericol din cauza eventualelor temperaturi capricioase, însă fazele finale ar fi scutite de probleme: începând de anul acesta, arena centrală „Philippe Chatrier” beneficiază de nocturnă și acoperiș retractabil.

Nu sunt de neglijat nici discuțiile despre punctele câștigate de jucători anul trecut la turneele care anul acesta nu vor mai avea loc. Locurile din clasament influențează capii de serie de la competițiile mari, iar ATP și WTA sunt așteptate să facă anunțuri oficiale în curând. 

„Am luat o decizie dificilă și totuși curajoasă în această situație fără precedent. Acționăm responsabil și trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta să asigurăm sănătatea și siguranța tuturor” - Bernard Giudicelli, președintele Federației Franceze de Tenis

3 finaleare Simona Halep la Roland Garros: una câștigată, în 2018, și două pierdute, în 2014 și 2017

4. Program infernal pentru jucători

Dacă situația creată de COVID-19 se va ameliora în lunile următoare, va fi o vară cu adevărat încărcată - dacă nu haotică - pentru ATP și WTA. Asta pentru că în calendar sunt incluse și Wimbledon și Turneul Olimpic, un obiectiv important și prestigios pentru toți jucătorii, inclusiv pentru Simona Halep. 

Pentru moment, nu se știe ce se va întâmpla cu Wimbledon, programat între 29 iunie și 12 iulie. Dinspre Wimbledon răzbate însă mult mai ferm rumoarea că organizatorii de la All England Club ar prefera anularea în locul desfășurării cu tribunele goale. 

Varianta este avansată de cotidianul Daily Mail, care subliniază însă că ultimul cuvânt îl va avea Guvernul, cel care coordonează ceea ce se întâmplă în sport în corelație cu pandemia de coronavirus. 

29 iunie - 12 iuliee intervalul în care turneul de la Wimbledon e programat

25 iulie - 2 auguste perioada în care ar trebui să se joace turneul olimpic de tenis de la Tokyo

5. The Great Escape: US Open și Roland Garros, în decurs de o lună

Însă nu doar Turneul Olimpic aglomerează programul jucătorilor, ci și posibilitatea reală ca US Open și Roland Garros să se joace în decurs de doar patru-cinci săptămâni. 

O situație care va fi greu de digerat pentru toți jucătorii, puși în premieră în postura de a face joncțiunea de la New York la Paris într-un timp extrem de scurt. 

Decizia vizează în special tenismenii de top, obișnuiți să ajungă în fazele finale ale turneelor - intervin oboseala și uzura - însă nici ceilalți competitori nu sunt scutiți de probleme: schimbarea bruscă a fusului orar e o problemă reală și trebuie să fie menționată. 

13 septembriee data la care se încheie US Open. Pe 20 septembrie, ar trebui să înceapă deja Roland Garros.

Problemele ar putea merge chiar mai departe decât atât. Cu o vară supraîncărcată în spate, există posibilitatea ca unii jucători să fie nevoiți să aleagă între US Open și Roland Garros. Varianta e discutabilă însă, jucătorii fiind obligați să participe la toate cele 4 turnee de Mare Șlem. 

6. Au apărut primele nemulțumiri ale jucătorilor

Aparent, decizia ca Roland Garros să fie mutat în septembrie pare să fi fost luată fără acordul tenismenilor. 

Pe Twitter, nume precum Diego Schwartzman, Naomi Osaka, Sorana Cîrstea, Vasek Pospisil, Alla Kudryavtseva, Alizet Cornet sau Robin Haase au contestat faptul că organizatorii au luat această măsură fără să-i consulte și pe jucători. 

„French Open mutat în septembrie, la o săptămână după US Open. Va trebui să fim pregătiți să ne adaptăm rapid la suprafețe. Noroc că sunt pe Twitter și primesc aici informații despre turnee”, a scris olandezul Robin Haase, completat de Sorana Cîrstea: „Poftim??? Din nou, aflu aceste lucruri de pe Twitter”.

Naomi Osaka, japoneza care a triumfat la US Open 2018 și Australian Open 2019, a folosit o expresie în franceză pentru a-și manifesta nedumerirea: „Excusez-moi???”

7. Noi măsuri sunt așteptate în continuare

Un alt scenariu plaubizil ar fi ca în perioada următoare să fie dictate și alte măsuri și reprogramări, menite să „aerisească”, dacă va fi posibil, calendarul jucătorilor și jucătoarelor. Mai exact, o încercare de comprimare a turneelor din vară, idee la care oficialii din tenis se vor gândi în mod cert. 

Turneele de la Guangzhou, Seoul și Wuhan (din circuitul WTA) și St. Petersburg, Metz, Laver Cup, Chengdu, Zhuhai și Sofia (din circuitul masculin), care se desfășoară în aceeași perioadă cu Roland Garros, vor suferi la rândul lor modificări. 

8. Se decalează și Laver Cup

Laver Cup, competiția înființată cu larga susținere a lui Roger Federer, și care a fost un real succes în precedenții ani, ar fi trebuit să înceapă pe 21 septembrie. Lucru care devine, practic, imposibil după reprogramarea Roland Garros

Competiția urma să aibă loc în acest an la Boston, însă ar putea fi decalată la rândul ei spre finalul anului sau chiar amânată pentru 2021.

Citește și alte știri despre cum afectează coronavirus fotbalul și sportul mondial:

  1.  EURO 2020 a fost amânat pentru 2021
     
  2. Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 5 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.
     
  3. Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?
     
  4. Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!
     
  5. Ivan Garcia Cortina, câștigător săptămâna trecută al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!
     
  6. Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”
     
  7. Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată după ce un jucător a fost depistat pozitiv cu coronavirus!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
103556593955789
Clau Alex Berdei  •  17 Martie 2020, 21:55
Postat de bigbolo pe 17 Martie 2020, 21:07

Specialisti ca Simona Halep.... :)))))))) Autorul crede ca Halep are 15 titluri la Paris. Coronavirusul prostiei isi face de cap prin redactia gsp.

Vrei sa faci pe inteligentul,dar nu prea iti iese.

1225025800847882
Cornel Ilioi  •  17 Martie 2020, 21:40
Postat de bigbolo pe 17 Martie 2020, 21:07

Specialisti ca Simona Halep.... :)))))))) Autorul crede ca Halep are 15 titluri la Paris. Coronavirusul prostiei isi face de cap prin redactia gsp.

https://www.wtatennis.com/news/1449223/2019-clay-court-power-rankings-halep-bertens-set-early-mark-as-clay-season-begins

bigbolo
bigbolo  •  17 Martie 2020, 21:07

Specialisti ca Simona Halep.... :)))))))) Autorul crede ca Halep are 15 titluri la Paris. Coronavirusul prostiei isi face de cap prin redactia gsp.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează