FOTBAL  »  Superliga  »  STADIONUL GHENCEA

EXCLUSIV Va primi CSA Steaua acceptul de a juca în Liga 1? » Inițiatorul proiectului care o lasă pe FCSB în Ghencea are vești proaste pentru fanii echipei Armatei

Cristian Brian
Cristian Brian

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2022 16:34 / Actualizat miercuri, 02 noiembrie 2022 21:54

Deputatul USR Cristian Brian, inițiatorul proiectului de lege privind condițiile de închiriere a bazelor sportive publice, susține că nu a făcut propunerea legislativă special pentru a ajuta FCSB așa cum acuză susținătorii CSA Steaua, ci pentru ca românii să aibă acces în bazele sportive publice.

 - Domnule Cristian Brian, simpatizanții CSA Steaua consideră că proiectul de lege inițiat de dumneavoastră este cu dedicație pentru ca FCSB să poată juca în Ghencea. Ce spuneți? 
- Nici vorbă. Am văzut cazul ăsta, disputele, care se tranșează de regulă politic sau de cine are mai mare influență. Vreau să subliniez, ca să fie foarte clar, că nu ne dorim să fim de o parte sau alta. Asta nu este o lege cu dedicaţie. 

- Dar? 
- Intenţia noastră este să instituim reguli clare şi predictibilitate, pentru că este vorba despre baze sportive unde se dau bani publici. Vrem ca lumea să aibă acces la aceste baze, să existe transparenţă şi corectitudine.

Se schimbă legea sportului: FCSB va putea să joace în Ghencea! » Rivalii de la CSA Steaua acuză: „Proiect cu dedicație”
FCSB
Se schimbă legea sportului: FCSB va putea să joace în Ghencea! » Rivalii de la CSA Steaua acuză: „Proiect cu dedicație”

„Politicul își bagă coada în sport"

- Credeți că această lege va rezolva disputa dintre Steaua și FCSB? 
- N-aș putea să mă pronunț. Ulterior, am citit tot în presă un dialog dintre Ciolacu și Becali. Aparent Ciolacu i-ar fi făcut o promisiune personală lui Becali, s-a lăudat că o să-i dea stadionul. Probabil, în funcție de voința politică o să se întâmple. Dar, repet, proiectul de lege tocmai asta vrea să facă, să nu mai lăsăm lucrurile la voia întâmplării, dacă un lider politic sau altul are el o înțelegere, ci să fie un set transparent de reguli. 

- Implicarea în disputa Steaua - FCSB poate fi considerată și ca un demers politic, ținând cont de masa numeroasă de suporteri pe care o formează cele două echipe? 
- Sunt convins că o să se încerce exploatarea politică a acestei dispute. E foarte clar. Până la urmă, vedem de multe ori prezența politicienilor la diverse evenimente sportive. Însă sportul e un fenomen în care politicul își bagă coada, și nu neapărat în cele mai fericite moduri.

Vești proaste pentru CSA Steaua

- Din câte știți, există vreun proiect la Comisia pentru tineret și sport din Camera Deputaților pentru modificarea Legii Sportului astfel încât CSA Steaua să primească drept de promovare în Liga 1? 
- Din ce am văzut pe circuit, nu este absolut nimic pe acest subiect. Decât dacă o să vrea Guvernul să dea o Ordonanță de Urgență, dar nu cred că o să-și asume treaba asta.

- De ce?
 - Legea trebuie să aibă anumite caracteristici. Legi cu dedicație, pe tehnică legislativă, de regulă, pică. 
 

- Președintele FRF, Răzvan Burleanu, le-a dat o idee celor de la CSA Steaua, transformarea clubului din unul de drept public într-unul privat printr-o preluare a acțiunilor de către o Societate Comercială Sportivă pe Acțiuni, chiar deținută de către Ministerul Apărării. Sunteți la curent?
- La noi, în Comisia de tineret și sport, nu a ajuns o astfel de discuție. Din ce țin minte, Burleanu a venit o singură dată la o masă rotundă în urmă cu un an și ceva, dar nu avem pe ordinea de zi așa ceva. Preferăm ca banii publici să meargă mai degrabă către sportul de copii și juniori și către sportul de masă. Iar sportul profesionist, înalta performanță, să fie susținut din fonduri private, sponsorizări. Cam asta e logica, trendul la nivel european.

Steaua Liberă: „Proiect pentru FCSB"

 Chiar dacă proiectul de lege dorește să încurajeze populația să folosească bazele sportive publice şi să facă sport, prin înlesnirea accesului, inițiatorii au făcut referire în expunerea de motive și la faptul că Armata a refuzat să închirieze arena rivalei FCSB. 

„Amintim subiectul închirierii Stadionului Steaua, caz în care un club sportiv a solicitat închirierea stadionului administrat de MApN și a fost împiedicat fără să se cunoască motivele refuzului. Totodată, neexistând un act normativ care să reglementeze modalitatea de închirierea a bazelor sportive și criteriile de utilizare, lăsând administratorilor dreptul discreționar de a decide cui și în ce condiții pun la dispoziție o bază sportivă, poate duce la situații în care accesul cetățeanului la infrastructura publică este blocat în mod abuziv". Susținătorii CSA Steaua consideră că proiectul este făcut cu dedicație pentru echipa lui Gigi Becali. „

Proiect făcut chiar pentru FC FCSB", acuză portalul „Steaua Liberă". Vicecampioana României nu a mai jucat în Ghencea de peste 7 ani, de la meciul cu Viitorul, scor 4-1, disputat pe 22 martie 2015.

UPDATE 2 NOIEMBRIE, ORA 21:50 » Drept la replică

La o zi după realizarea interviului, Cristian Brian a revenit cu precizări referitoare la conținutul acestui articol: 

„În primul rând, titlul mă prezintă ca fiind inițiatorul proiectului care o lasă pe FCSB în Ghencea. Proiectul de lege are scopul strict de a transparentiza închirierea bazelor sportive publice. Singurul efect pe care îl va avea legea, în cazul în care va fi adoptată și promulgată, este de a obliga administratorii să facă publice criteriile pe care le aplică pentru solicitările de închiriere ale bazelor sportive. 

De asemenea, în situația în care proiectul va fi adoptat, va avea impact asupra tuturor bazelor sportive publice din România. Adică va avea același efect pentru bazinele de înot, terenurile de tenis, sălile polivalente sau terenurile de fotbal aflate în proprietatea instituțiilor Statului Român. Prin urmare, afirmația potrivit căreia proiectul o lasă pe FCSB în Ghencea este complet falsă. În al doilea rând, subtitlul articolului precizează proiectul de lege privind condițiile de închiriere a bazelor sportive publice. 

Doresc să precizez că proiectul de lege NU stabilește niciun criteriu de acest fel, ci lasă în continuare libertatea administratorilor de a le stabili. Tot ce ne dorim e ca aceste criterii să fie cunoscute de către toată lumea, pentru a evita decizii luate cu dedicație. După cum am menționat anterior, scopul inițiativei este de a transparentiza această activitate. Nu dorim nicidecum să limităm dreptul de administrare a celor responsabili de bazele sportive. Dorim doar scoaterea la suprafață a informațiilor și procedurilor de acces pentru orice cetățean, pentru a încuraja activitatea sportivă. 

În ceea ce privește acuzațiile conform cărora proiectul de lege este dat „cu dedicație”, este limpede că nu există o astfel de intenție. Considerăm că echidistanța și obiectivismul trebuie să aibă prioritate în relația Statului Român cu cetățenii săi. Tocmai de aceea soluția noastră este transparentizarea. Referitor la subiectul „FCSB în Ghencea”, aduc aminte că Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este cel care a declarat că va ajuta clubul din Liga 1 să joace pe arena Steaua. Noi ne dorim doar ca cetățenii să aibă acces, în mod transparent și obiectiv, la bazele sportive ale Statului Român”

VIDEO. Becali a stabilit criteriile pentru noul antrenor FCSB: „Va fi un român”

Citește și: 

„Fratele trebuia să plătească primul după antrenor” » Nici MM Stoica nu a scăpat de furia lui Gigi Becali

Poenaru și Prepeliță, puși față în față » Cine are un avantaj decisiv în viziunea despre fotbal a lui Gigi Becali

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (43)
alexh
alexh  •  18 Noiembrie 2022, 16:07
Postat de piramidon pe 02 Noiembrie 2022, 10:14

Mare dreptate ai :))))) Cum sa dai o lege ...cum sa obligi "administratorii" bazelor construite din fonduri publici sa urmeze reguli clare si transparente ?:)))) Adica cum ar fi ...sa fie public ...daca vrei sa joci pe Arcul de Triumf ...taxa pentru 1 ora e de ....cererea se depune asa.... Care ar mai fi rolul administratorilor atunci ? Sa nu poata si ei sa inchirieze moca la un preten ? Sau sa faca chiria 1 leu pentru preteni si 1.000.000 euro/ora pentru dusmani ? Sa nu-si arate si ei muschii pe banii statului ??:)))))

corect!

alexh
alexh  •  02 Noiembrie 2022, 17:18
Postat de vasileroaita pe 01 Noiembrie 2022, 23:27

Vom trai ziua în care cineva de la USR va face ceva util acestei planete?! Mira-m-aș...

Chiar fac bine. Că nu îți convine, este o altă treabă.

alexh
alexh  •  02 Noiembrie 2022, 17:16
Postat de Catalynn____ pe 02 Noiembrie 2022, 06:39

***, legea se va schimba masiv in lunile următoare! Nu doar articolul 31! MTS au lansat in dezbatere publica “strategia naționala pt sport”. In curând se face luna și se trece la pasul următor. In cadrul acestei strategii sunt prevăzute multe modificări, inclusiv mici corectări cum este acest articol 31 care este in primul rând discrimatoriu, iar asta este in contradicție flagranta cu regulile UE. Legea USR este in principiu OK, însă nu va putea forța Steaua sa închirieze cuiva stadionul dacă nu vrea. Mai mult, Steaua este UM iar asta complica și mai tare lucrurile pt ca o eventuala închiriere trebuie făcută cu HG. Nu cunoșteam acest detaliu, însă fix asta le-a transmis nea Vasile zecesebiștilor astă vara, sa înceteze sa mai facă scandal in presa și sa insulte conducerile MApN și CSA și sa își facă cerere la Guvern. De ce spune SL ca e o lege cu dedicație!? Pai pt ca prostii USRisti au băgat in nota de fundamentare a legii exact cazul Steaua - FC fcsb!

Iar ai început să aberezi.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează