FOTBAL  »  Superliga  »  COMENTARIU

De ce „Liga 1 în Antalya” e o idee bună » Contraargumentele lui Dan Udrea după valul de critici: „Am devenit «avocatul diavolului». Și mi se pare că dracul nu e chiar atât de negru”

De ce „Liga 1 în Antalya” e o idee bună
De ce „Liga 1 în Antalya” e o idee bună

Articol de GSP - Publicat sambata, 25 aprilie 2020 00:00

Ideea de finalizare a sezonului de Liga 1 în Turcia, venită de la Gabriel Bodescu, a divizat oamenii din fotbal. Cluburile din Liga 1 au susținut-o în unanimitate. Majoritatea suporterilor, dar și ziariștii au criticat-o.

Inclusiv Gazeta a găzduit două opinii dure, semnate de Ovidiu Ioanițoaia și Alin Buzărin, colegii mei amendând drastic propunerea lui Bodescu. 

Alin Buzărin: "Nici nu știi care prostie e mai mare, să ne aducă polițiștii Lumina Învierii sau să mutăm campionatul în Turcia. În iunie și iulie, acolo se coace oul în bască de cald. Plus că Turcia are de zece ori mai multe cazuri de COVID-19 decât România. În acest caz, poate c-ar fi mai bine să ne ducem la Milano, să jucăm în Piața Domului!"

Ovidiu Ioanițoaia: "Acest scenariu mi se pare o aiureală perfectă, fără cap și fără coadă, o glumă de prost gust. Pe lângă cheltuieli suplimentare importante, ar fi nevoie și aprobarea UEFA, una deloc ușor de obținut. Vor zice unii că trăim vremuri excepționale și, ca atare, se pot lua măsuri excepționale. De acord. Excepționale, dar nu și prostești"

Eu nu-s de aceeași părere. Și cum această echipă din care fac parte de aproape 20 de ani m-a învăţat că diversitatea de opinii şi chiar polemica reprezintă principii sănătoase ale unei redacţii, iată mai jos argumentele mele pro-Liga 1 în Turcia.

APROBĂRI: De ce s-ar opune FIFA sau UEFA?

În primul rând, discuția despre mutarea campionatului în Antalya a apărut ca o variantă de avarie totală, ca ultimă soluție, preferabilă înghețării complete a sezonului. Ea va rămâne în picioare numai și numai dacă în autoritățile din România nu vor permite disputarea evenimentelor sportive de niciun fel!

Sigur, disputarea Ligii 1 într-o altă țară are nevoie de acordul UEFA şi FIFA. Dar cum s-ar putea ele opune, din moment ce există atâtea precedente, cu diverse finale de Cupă sau Supercupă interne care au luat drumul Chinei, Marocului sau Arabiei Saudite?

COSTURI: Cluburile n-ar cheltui mai mult decât în România

Revenind, "Liga 1 în Antalya" are mai multe beneficii decât dezavantaje. Financiar, cluburile ar reuşi să acceseze toţi banii din drepturile TV. Iar pentru majoritatea, în frunte cu Dinamo, această sursă atinge aproape 50% din bugetul pe un an.

7,5milioane de euro ar pierde Liga 1 din drepturile TV pe acest sezon dacă nu s-ar mai disputa niciun meci dintre cele rămase de jucat

Ar fi mai scump pentru cele 14 să meargă în Antalya faţă de varianta disputării campionatului în ţară? Să facem împreună calcule! O delegaţie ar număra 35 de persoane, iar preţul pentru un "sejur" all-inclusive, în cameră single, e de 40 de euro pe zi/persoană. 1.400 pentru o echipă. Zilnic! Să zicem două luni de stat acolo, rezultă în jur de 85.000 de euro. E mult?

Poli Iaşi, de exemplu, mai are de disputat 7 meciuri în deplasare, 6 în campionat şi unul în Cupă. Cum o deplasare în Liga 1 costă un club în jur de 7.000 de euro, Iașul ar face un efort de 50.000 de euro. Plus cheltuielile de organizare la jocurile cele de pe teren propriu, la care nu ar avea nici încasări din bilete, fiindcă oricum porţile ar fi închise. Așadar, s-ar ajunge cam la aceleaşi costuri!

Iar baremul arbitrilor şi al observatorilor va fi plătit şi în Antalya, aşa cum el e plătit şi în România. În schimb, cluburile nu şi-ar periclita sumele din drepturile TV. Mai ales că deţinătorul drepturilor a participat la discuțiile cu cluburile și a fost de acord cu ideea lui Bodescu.

50%din veniturile lui Poli Iaşi pe 2019, 1,6 milioane de euro din 3,2 milioane, au fost reprezentate de încasările din drepturile TV

CLIMĂ: Mondialul american la câte grade s-a jucat?

Ar fi prea cald de jucat acolo în iunie şi iulie? Da, e caniculă pe timpul zilei, poate şi 37-38 grade, dar meciurile nu s-ar juca în miezul zilei, ci seara, la 19:00, la 21:30, ore la care temperatura medie e undeva la 25-27 de grade.

Rezonabil, având în vedere că în verile trecute, echipele care nu dispuneau de nocturnă au jucat în România şi la 35 de grade! Şi nu s-a mai revoltat nimeni. În plus, mi-aduc aminte că Mondialul american a avut loc şi la 45 de grade, iar această competiţie e un reper de standarde înalte pentru noi, românii.

SIGURANȚĂ MEDICALĂ: Protocol strict

Un punct important este cel despre siguranţa participanţilorc la antrenamente / competiții. Unde vi se pare că ar fi mai expuşi jucătorii: în Antalya, stând în hotel şi făcând doar drumurile dintre cazare și teren? Sau în România, unde ar fi liberi să meargă şi în alte locuri publice odată cu ridicarea restricţiilor de circulaţie individuală? Și unde ar fi mai mereu în contact cu persoane din exterior: familii, prieteni etc.

În plus, s-a admis urmarea unui protocol strict de testare, la fel cum vor proceda şi cei din Serie A şi Bundesliga: toţi membrii delegațiilor să fie testaţi înainte de plecare, apoi la 72 de ore după aterizarea în Antalya, ulterior la 7 zile şi la 14 zile! Cei din Turcia ar pune la dispoziţie inclusiv centrul medical de la Gloria Sports Arena, unul dintre cele mai moderne din întreaga ţară şi care face parte inclusiv din circuitul Comitetului Olimpic şi Sportiv din Turcia.

IZOLARE: Jucătorii să nu se plângă!

Iar argumentul că jucătorii n-ar ajunge acasă vreme de 2 luni e mai degrabă amuzant decât de luat în serios. Două luni s-au plâns că au stat în izolare și-acum, brusc, li se va face dor de propriul living? Sigur le-ar conveni să ajungă mai des pe acasă, dar le-ar plăcea oare să rămână și în şomaj tehnic, ca acum?

46de zile au trecut de la ultimul meci disputat în Liga 1, pe 9 martie: Voluntari - Hermannstadt 1-1

EXTRA BENEFICII: naţionala, cupele europene, banii sponsorilor şi pasiunea noastră

Şi acum, o altă listă de avantaje, care ar decurge din faptul că meciurile din acest campionat s-ar disputa şi nu s-ar apela la îngheţarea sezonului:

1. Redeschiderea pieţei de pariuri, una care în acest moment e aproape blocată în totalitate în lipsa jocurilor. Ştiţi la cât se ridică valoarea anuală, exclusiv pentru România? Peste 800 de milioane de euro!

Majoritatea cluburilor, FRF, LPF, dar şi trusturile de presă, toate acestea beneficiază de contracte de publicitate extrem de importante din zona respectivă. Chiar şi pentru încasările la bugetul de stat, în urma taxelor şi impozitelor aferente acestor sute de milioane, ar fi o sursă importantă de revigorare şi de repunere pe picioare a unei economii care se prăbuşeşte.

2. Disputarea campionatului ar fi un atu în plus pentru echipa naţională în perspectiva barajului cu Islanda, care ar urma să se joace, teoretic, în septembrie. Fără meciuri în picioare, fără competiţie pe o perioadă atât de lungă, România ar avea mult mai puţine avantaje în tentativa de a obţine accesul la Euro.

3. Acelaşi lucru e valabil şi pentru participantele în cupele europene, care ar urma să intre în joc la 1 august, iar dacă nu s-ar mai juca nimic, ar fi primele lor apariţii după aproape 5 luni!

4. Într-o vreme în care la TV vedem doar ştiri despre morţi, spitale, ATI, clanuri reîntoarse, răfuieli cu Poliţia şi carantinarea celor peste 65 de ani, transmiterea unor meciuri de fotbal ar fi o oază formidabilă de relaxare şi destindere. Plus că pasionaţii de fotbal ar petrece timp în faţa televizoarelor, nu în alte spaţii publice, măcar 4-5 ore în zilele cu meciuri.

Acestea sunt argumentele în favoarea propunerii lansate de Gabriel Bodescu, devenit, practic, în aceste zile "diavolul" din fotbalul românesc. Iată, am devenit "avocatul diavolului". Și mi se pare că dracul nu e chiar atât de negru.

Gigi Becali nu vrea să se bată la titlu în Antalya: „Voi credeți că eu voi accepta vreodată să mă lupt cu CFR pe pământ turcesc?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (38)
189254898748309
Claude SH  •  26 Aprilie 2020, 18:53

Nu e bine în iunie și iulie în Antalya. Sunt călduri insuportabile. Greu de rezistat. Vor juca meciurile la o viteza mult redusa și va lipsi spectacolul. Ce ar fi dacă vom aștepta pana în iunie deciziile Italiei, Spaniei și Franței cu privire la campionat??? Și acolo sunt de disputat destul de multe etape. La cum se prezintă problema acolo sunt șanse mare sa nu se reia campionatul și sa fie înghețat clasamentul. UEFA nu are decât sa accepte situatia, dacă mai dorește o competiție în toamnă!

ray51
ray51  •  26 Aprilie 2020, 09:07

Danudrea, de ce le-ar permite autoritatile romane sa plece in Turcia? Danudrea, de ce autoritatile turce ar accepta popularea Antaliei cu potentiali bolnavi? Danudrea, de ce simti nevoia sa te destainui in scris? Danudrea, uneori tacerea e de aur.

ctinescu
ctinescu  •  25 Aprilie 2020, 12:14
Postat de alexbibirica1 pe 25 Aprilie 2020, 09:12

cea mai buna solutie ... Antalya.

ai gasit solutia de fix 1,82 bibirica.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează