FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP 43 de ani de la debutul antrenorului Mircea Lucescu » A fost învins de o divizionară B, iar MVP a fost un stelist care a făcut carieră și la Rapid: „«Botezul» meu i-a prins bine”

Mircea Lucescu (foto: arhiva GSP) +14   FOTO
Mircea Lucescu (foto: arhiva GSP)

Articol de , - Publicat luni, 28 februarie 2022 08:00 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 09:10

Pe 28 februarie 1979, Mircea Lucescu își începea formidabila carieră de antrenor, care continuă și azi. Il Luce avea atunci numai 33 de ani, încă juca la Corvinul, iar în acea iarnă fusese instalat „principal” al hunedorenilor în locul lui Ilie Savu.

 • Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție 

Primul meci a fost unul de Cupă, în „16-imi”, cu divizionara secundă Metalul București. Deși porneau favoriți, ardelenii au pierdut, 1-3, după 120 de minute. 

36 de trofeea obținut Il Luce, în 4 țări: 9 titluri de campion, 8 Supercupe și 7 Cupe ale Ucrainei, 3 Cupe ale României, 2 titluri de campion în România, 2 titluri de campion în Turcia, 1 Supercupă a Europei, 1 Supercupă a României, 1 Supercupă a Rusiei, 1 Cupă UEFA, 1 Cupă Anglo-Italiană

Ghinionul lui Lucescu a purtat numele lui Ion Ion, mijlocașul pe care Steaua îl împrumutase la Metalul chiar cu câteva săptămâni mai devreme. Ion Ion a marcat o „dublă” după o evoluție extraordinară, determinându-l pe Ioan Chirilă să facă risipă de laude în cronica partidei.

43 de ani de la debutul antrenorului Mircea Lucescu » A fost învins de o divizionară B, iar MVP a fost un stelist care a făcut carieră și la Rapid: „«Botezul» meu i-a prins bine”
Ion Ion în Steaua - Rapid (foto: arhiva GSP)

41este locul ocupat de Lucescu în Top 50 antrenori all time, alcătuit de France Football în 2019. Primii 3 în acea ierarhie au fost Rinus Michels, Alex Ferguson și Arrigo Sacchi

La 43 de ani de la respectivul duel, cel care a jucat câte 6 sezoane atât la Steaua ('72-'78), cât și la Rapid ('79-'85) are totul proaspăt în memorie. A aflat abia acum că i-a stricat debutul lui Mircea Lucescu și glumește că „botezul pe care i l-am făcut atunci se pare că i-a prins bine, din moment ce încă antrenează. Și la ce nivel!”.

2008-2009e sezonul în urma căruia Lucescu a primit trofeul „Alf Ramsey” după ce a fost desemnat „Antrenorul european al anului”. În mai 2009, a câștigat cu Șahtior ultima ediție a Cupei UEFA, 2-1 în finala cu Werder Bremen

Ion Ion, MVP la debutul lui Mircea Lucescu în antrenorat: „Am prins o zi mare, m-am distrat”

- Domnule Ion Ion, vă mai amintiți ce făceați în februarie 1979?
- Februarie '79? Nu prea bine. Avusesem niște dispute cu cei de la Steaua, unde jucam și nu prea, și m-au împrumutat la Metalul.

- Iar primul joc a fost...?
- În Cupă cumva? Cu Corvinul?

- Exact, 3-1! Dumneavoastră ați înscris două goluri.
- Daaa, cum să uit?! Am prins o zi mare de tot, m-am distrat pe teren.

- N-ați avut milă de Mircea Lucescu, aflat la debut în cariera de tehnician!
- Serios? Ăla a fost primul lui meci ca antrenor? Nu m-am gândit niciodată.

Mircea Lucescu la Corvinul (foto: arhiva GSP)
Ioan Andone, Mircea Rednic și, ultimul din dreapta, Mircea Lucescu (foto: arhiva GSP)
Mircea Lucescu într-un meci Sportul - Corvinul din 1979 (foto: arhiva GSP)
Ion Ion în Steaua - Rapid (foto: arhiva GSP)
Mircea Lucescu la un meci Dinamo - Corvinul (foto: arhiva GSP)
+10 FOTO

Ion Ion: „Promovam, dacă nu ne fura Scorniceștiul!”

- Surpriză mare rezultatul final, nu?
- Da și nu. Corvinul avea jucători foarte buni, dar traversa o perioadă dificilă, în campionat era jos, la retrogradare. În plus, Metalul era o forță în „B”, în primele două-trei. Am terminat pe doi acel sezon. A promovat Scorniceștiul, însă numai după ce ne-au furat de ne-au îndoit la ei acasă.

- Dumneavoastră ați făcut un retur excelent, iar în vară ați semnat cu Rapid. De ce nu v-ați întors la Steaua?
- Pentru că giuleștenii m-au dorit cu adevărat. În vara lui '79 s-a implicat Adrian Păunescu la Rapid, sătul să vadă că echipa lui de suflet nu reușește să promoveze. M-au pus primul pe lista de achiziții și m-au luat.

- Steaua n-a avut nimic de obiectat?
- Mi-au zis că eu decid, ei nu se bagă. M-au trimis tot împrumut în Grant.

- Și ați rămas 6 ani!
- Da, 6 ani cu de toate. Și bune, și rele. Parcă mai multe bune.

Ion Ion a luat primă „un salariu de director”

- Revenind la succesul cu Corvinul, vreo amintire deosebită de la acea partidă?
- Țin minte și acum că, a doua zi după victorie, am fost anunțat să trec pe la fabrică, să-l caut pe Gică Buruc. Nea Gică era „erou al muncii socialiste”, nici vântul nu bătea pe la uzină fără știrea lui. Când m-a văzut, m-a luat în brațe, m-a pupat și mi-a zis: „De când mă știu, n-am văzut la Metalul un fotbalist mai bun decât tine! Uite o «atenție» din partea noastră”.

- Ce era „atenția”? Vreo primă?
- Da, 3.000 de lei! Erau bani la vremea aia, cam un salariu de director!

- Asta a fost prima pentru toți, la calificare?
- Nu, doar eu am primit. Ceva special pentru că și eu făcusem ceva special. (se amuză)

- În turul următor, Metalul n-a mai făcut mare lucru, 1-4 cu Steaua. Steaua care avea să și câștige trofeul în acea ediție.
- Așa este. Ca să glumim puțin, Metalul n-a avut nicio șansă pentru că n-am jucat eu.

Ion Ion, despre Mircea Lucescu: „Ăsta e drogul lui, nu poate trăi fără el”

- Care a fost motivul absenței?
- Nu m-au lăsat cei de la Steaua. S-au gândit că, cine știe?, poate le stric planurile... (râde). Am văzut meciul ăla din tribune, s-a jucat în Ghencea.

- Nu puteați intra fără aprobarea lor?
- Păi, așa cum v-am zis, eram împrumutat de ei la Metalul. Aveam în continuare grad, eram locotenent major, nu puteam să nu execut ordinul, nu?

- La final, un gând pentru Mircea Lucescu, la 43 de ani de la debutul pe bancă?
- Dacă l-am supărat atunci, îl rog să mă ierte! (se amuză) Acum, serios vorbind, e uluitor că încă mai antrenează. Chiar mă uitam zilele astea, nici războiul nu-l sperie, n-ar fi vrut să plece de la Kiev... Ăsta e drogul lui, fotbalul, nu poate trăi altfel! Să-i dea Dumnezeu sănătate, să țină steagul sus măcar până la 80 de ani!

S-a ajutat cu un gol

La 3 zile după eșecul din Cupă, Mircea Lucescu și-a început cariera de „principal” și în Divizia A. A fost un 2-0 cu Poli Iași la care a contribuit, cu golul secund, chiar Il Luce!

43 de ani de la debutul antrenorului Mircea Lucescu » A fost învins de o divizionară B, iar MVP a fost un stelist care a făcut carieră și la Rapid: „«Botezul» meu i-a prins bine”
foto: arhiva GSP

5 trofee de „Antrenorul anului”a cucerit Il Luce în tradiționala Anchetă a Gazetei Sporturilor: 2004, 2010, 2012, 2014, 2021

În ciuda startului bun de retur, Corvinul avea să retrogradeze la finalul acelui campionat. A urcat în prima ligă imediat, în vara lui 1980, iar din toamna lui '81 a preluat în paralel și naționala.

Cariera de antrenor a lui Mircea Lucescu

 • ianuarie 1979 - iunie 1983: Corvinul Hunedoara
 • noiembrie 1981 - octombrie 1986: naționala României
 • noiembrie 1985 - iunie 1990: Dinamo București
 • iulie 1990 - martie 1991: Pisa (Italia)
 • iulie 1991 - februarie 1995: Brescia (Italia)
 • iulie 1995 - februarie 1996: Brescia (Italia)
 • iulie 1996 - noiembrie 1996: Reggiana (Italia)
 • iulie 1997 - noiembrie 1998: Rapid București
 • decembrie 1998 - martie 1999: Inter Milano (Italia)
 • aprilie 1999 - iunie 2000: Rapid București
 • iulie 2000 - iunie 2002: Galatasaray Istanbul (Turcia)
 • iulie 2002 - mai 2004: Beșiktaș Istanbul (Turcia)
 • mai 2004 - mai 2016: Șahtior Donețk (Ucraina)
 • iunie 2016 - mai 2017: Zenit Sankt Petersburg (Rusia)
 • august 2017 - februarie 2019: naționala Turciei
 • iulie 2020 - ?: Dinamo Kiev (Ucraina)

1 calificare la un turneu final, Euro '84,a obținut Lucescu în calitate de selecționer al României. În următoarea campanie a ratat dramatic calificarea la Mondialul din Mexic

După un amical cu Mecanică Fină în care am făcut show, Culae Lupescu a exclamat: «Ce caută un asemenea fotbalist în B?!». Nea Culae a avut un mare merit în transferul meu la Rapid.

Metalul din anii ăia ar fi tras la titlu acum în Liga 1! Eram mulți jucători buni și foarte buni, plus un antrenor excelent, Paul Popescu. Din păcate, azi puțini și-l mai amintesc.

Eu am fost stelist de mic, însă mereu am apreciat galeria Rapidului. Nu uit nici acum atmosfera senzațională în care jucam, indiferent că eram în «A», în «B» sau la un amical. Și la antrenamente se umplea peluza, aveam spectatori mai mulți decât vin azi la așa-zisele derby-uri.

- Ion Ion

28 februarie 1979. Cupa României 1978-1979, „16-imi” de finală

43 de ani de la debutul antrenorului Mircea Lucescu » A fost învins de o divizionară B, iar MVP a fost un stelist care a făcut carieră și la Rapid: „«Botezul» meu i-a prins bine”
(foto: arhiva GSP)
 • Metalul București - Corvinul Hunedoara 3-1 (0-1, 1-1)
 • Au marcat: I. Ion (60'), Prodan (114') / Nicșa (36')
 • Metalul: Toma (106' Iordan) - Călărașiu, Marinescu, Sebe, Gane - Dumitrescu (46' Prodan), I. Ion, Giugiumică - Nica, Șumulanschi, Șt. Popa. Antrenori: Paul Popescu și Emil Floruț
 • Corvinul: G. Ion - I. Bucur, Gălan, Merlă, I. Bogdan (74' Klein) - Lucescu, Petcu, Dumitriu IV, Economu - Nicșa, Văetuș (84' Gh. Georgescu). Antrenori: Mircea Lucescu și Remus Vlad

Citește și alte articole din secțiunea RETRO GSP:

RETRO GSP Ion Motroc #85. Cinci lucruri pe care probabil că nu le știați despre legendarul lider al primului Rapid campion

RETRO GSP Lajos Sătmăreanu a împlinit 78 de ani! Interviu de colecție cu legenda roș-albastră despre adevărata Steaua, românul care era la nivelul lui Cruyff și fotbalul de azi: „E o nebunie! Unde se va ajunge?!”

RETRO GSP 110 ani de la nașterea lui Bodola » Povestea transferului faraonic de la Oradea la Venus și un interviu fascinant cu cel mai mare atacant al anilor '30-'40

Playtech: Are 56 de ani, dar arată de 30! Super vedeta care a fost surprinsă aproape GOALĂ în public. Foto de neratat


Comentarii (5)
adrianflorea
adrianflorea  •  01 Martie 2022, 14:03
Postat de hexan pe 01 Martie 2022, 04:47

Paul Popescu, antrenorul pe care-l amintește Ion Ion, a continuat munca lui Viorel Mateianu la Baia Mare. Cu Paul Popescu pe bancă FC Baia Mare juca in Septembrie ‘82 în Cupa Cupelor cu Real Madrid (Real antrenată de Alfredo Di Stéfano)

Destin tragic și el, a murit în urma unui infact suferit chiar la teren, sper să nu greșesc.

hexan
hexan  •  01 Martie 2022, 04:47

Paul Popescu, antrenorul pe care-l amintește Ion Ion, a continuat munca lui Viorel Mateianu la Baia Mare. Cu Paul Popescu pe bancă FC Baia Mare juca in Septembrie ‘82 în Cupa Cupelor cu Real Madrid (Real antrenată de Alfredo Di Stéfano)

adrianflorea
adrianflorea  •  28 Februarie 2022, 18:09
Postat de Razvan Claudiu pe 28 Februarie 2022, 17:01

Ca informatie. E aproape incredibil ca Rinus Michels a fost director tehnic la Dinamo in era Halagian cand erau eliminati din Liga Campionilor de Olimpique Marseille care avea sa castige atunci , 1992 finala cu AC Milan. 1-0 . Parca Jean Pierre Papin marcator.

A fost un Rinus, dar Israel, nu Michels. Antrenor decent, însă nu mai mult. Sănătate! https://en.wikipedia.org/wiki/Rinus_Isra%C3%ABl

Vezi toate comentariile (5)
Comentează