FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

DINAMO. Scene incredibile la videoconferința de luni » Apelul disperat al lui Bogdan Bălănescu: „Anulați licențierea! Chiar nu mai avem bani”

Bogdan Bălănescu a transmis că Dinamo nu are bani să-și obțină licența.
Bogdan Bălănescu a transmis că Dinamo nu are bani să-și obțină licența.

Articol de , , - Publicat miercuri, 15 aprilie 2020 15:36

Bogdan Bălănescu, directorul general de la Dinamo, a făcut un apel disperat în videoconferința la care au participat luni FRF, LPF, cluburile și sindicatul. Oficialul ”câinilor” a explicat că roș-albii nu mai găsesc 160.000 de euro și de aceea riscă să fie retrogradați.

După ce le-a cerut bani suporterilor, gloriilor și angajatului Dănciulescu, Dinamo a șocat și în videoconferința la care au participat luni dimineață toți șefii din fotbal. 

Scopul principal pentru care fusese organizat evenimentul era fixarea unei date pentru reluarea campionatului. Federația, Liga, cluburile și sindicatul fotbaliștilor au stabilit ca Liga 1 să fie repornită pe 5 iunie, cu condiția ca înaintea acestei date să existe o perioadă de pregătire de minimum trei săptămâni. 

În afara subiectului central, a mai apărut în conferință încă unul, pe care l-a provocat Bogdan Bălănescu. Directorul general de la Dinamo a cerut să se renunțe pentru un an la licența de Liga 1. 

Discursul cu care a argumentat el: „Sponsorii noștri au suspendat toate plățile până la reluarea campionatului, nu până la reînceperea antrenamentelor. Patronul și-a retras sprijinul financiar. Și ne-ar mai trebui 160.000 de euro doar ca să respectăm condițiile de licențiere, banii aceștia nu ne-ar ajunge și ca să ne continuăm activitatea! Trebuie separate criteriile financiare impuse în campionat de acelea necesare în cupele europene!".

"Concret, sunt de părere că refuzarea licenței pentru sezonul următor nu trebuie să determine consecința retrogradării cluburilor cărora li s-a refuzat licența în Liga 2"
Justin Ștefan, secretar general LPF

 Datoriile se tot adună la Dinamo

Ședința a continuat cu o dezbatere pe tema pe care a lansat-o Bălănescu și au existat câteva cluburi care s-au opus

"Singura posibilitate ar fi extinderea termenului de achitare a datoriilor, în niciun caz nu putem renunța la licențe, fiindcă UEFA nu acordă nicio derogare în sensul ăsta, insistă pentru respectarea criteriilor financiare" a fost opinia lui Ionuț Ivașcu, juristul campioanei CFR Cluj. 

Chiar dacă dezbaterea a luat în seamă și scenariul în care licențierea ar fi eliminată de tot, șansele să se întâmple așa ceva sunt minime. O speranță realistă ar fi, pentru Dinamo, ca termenul de achitare a datoriilor să fie extins cu o lună, de la 30 aprilie la 31 mai. Asta ar însemna ca roș-albii să mai fie păsuiți încă o lună, timp suplimentar ca să găsească undeva 160.000 de euro. 

Suma constituie o datorie dinainte de 31 decembrie 2019, fiindcă debitele înregistrate ulterior nu sunt luate în calcul în dosar. Din cauza asta Bălănescu a insistat în ședință că Dinamo "nu mai are bani ca să-și continue activitatea!".

Doar Prunea are de luat 25.000 de euro 

Clubul a mai acumulat deja datorii mari și în afara acelora din dosarul pentru licență, salariile n-au mai fost plătite de trei luni. Florin Prunea, trimis recent în șomaj tehnic, are de recuperat mai mult de 25.000 de euro: 

"Eu n-am mai fost plătit de cinci luni sau chiar de mai multe, nici nu mai știu excat de când n-am luat salariul". El beneficiază de 5.000 de euro lunar, conform contractului, bani pe care Dinamo tot va trebui să-i plătească la un moment dat, chiar dacă acum s-ar salva in extremis, ar face rost de 160.000 de euro, ar căpăta licența și ar putea, astfel, să continue în prima ligă și în campionatul următor.

"M-am angajat public zilele trecute să caut, împreună cu colegii de la LPF, precum și cu partenerii de la AFAN, soluții pentru ca într-un termen rezonabil să nu mai avem jucători și antrenori cu restanțe financiare. Totodată, mă angajez public să determin instituirea unui sistem de control financiar la nivelul tuturor cluburilor din Liga I, cât mai curând posibil, pentru ca problemele economice cu care se confruntă astăzi fotbalul din Liga I să rămână istorie și, eventual, studiu de caz pentru viitorii manageri sportivi" 
Justin Ștefan, secretar general LPF

Dinamo renunță la Europa! 

Dinamo este calificată în semifinalele Cupei României, o fază în care au mai acces FCSB, Sepsi și Poli Iași. Teoretic, roș-albii ar avea posibilitatea să câștige trofeul și să obțină astfel dreptul de a participa în stagiunea viitoare din Europa League. 

Cu discursul din ședința de luni, Bălănescu a anunțat, practic, că nici nu mai ia în calcul să capete licența pentru Europa League. 

Dacă termenul de achitare a datoriilor pentru păstrarea dreptului de a juca în Liga 1 ar putea fi extins până la 31 mai, ca să evoluezi în cupele europene trebuie să demonstrezi la 30 aprilie că nu înregistrai debite la data de 31 decembrie 2019. 

UEFA a prelungit deja termenul o dată, fiindcă inițial era data de 31 martie stabilită. Dacă ar câștiga Cupa, Dinamo ar rămâne tot în afara Europei. Ar participa în Champions League campioana, iar următoarele trei clasate din campionat s-ar duce în Europa League. 

"Să prelungim toate contractele până la 31 iulie!" 

Ședința a mai conținut un subiect: cum va fi continuat campionatul în iunie fără jucători? O treime dintre fotbaliștii din prima ligă au acorduri cu cluburile valabile doar până la 30 iunie.

Dacă liga va fi reluată pe 5 iunie, în scenariul optimist, ea va trebui să fie continuată și în iulie, când fotbaliștii un fotbalist din trei, în medie, va fi devenit liber. LPF speră să ajungă la o înțelegere cu sindicatul pentru extinderea contractelor până la 31 iulie. 

Hulubei, șeful AFAN, a anunțat deja că jucătorii ar accepta așa ceva numai dacă ar recupera banii pe care îi pierd în perioada aceasta, în care le sunt suspendate contactele sau le sunt micșorate salariile.

VIDEO. Claudiu Florică: „Eu sunt în continuare dispus să preiau Dinamo”

Citește și alte știri despre Dinamo:

DINAMO. EXCLUSIV Noi detalii despre preluarea clubului: „Pista Dinamo nu s-a închis, «ronțăim» la acte”

Claudiu Florică a dat bani la Dinamo! Cu ce sumă a ajutat clubul pentru a obține licența

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (55)
mehighms
mehighms  •  16 Aprilie 2020, 07:42
Postat de robotzel pe 16 Aprilie 2020, 06:37

Deci se discuta de o datorie veche de când lumea. De ce nu a plătit datoria când trebuia? Ce treabă are criza asta cu datoria din 2019. Au tratat totul la misto iar acum e de rău.

asta ma miram si eu.. datorii pana la 31 decembrie. pai ma romanilor. imediat e mai si voi mai vreti amanari!

robotzel
robotzel  •  16 Aprilie 2020, 06:37

Deci se discuta de o datorie veche de când lumea. De ce nu a plătit datoria când trebuia? Ce treabă are criza asta cu datoria din 2019. Au tratat totul la misto iar acum e de rău.

10153782942597276
Spancioc Viorel  •  16 Aprilie 2020, 05:10

Dinamo acum plateste "blestemele " trecutului cand castiga campionate pe banda rulanta cu blaturi si alte chestii cu Borcea in frunte si ceilalti era bine? Tot comentati de Becali etc dar nu va uitati in curte voastra dragi dinamovisti, de bine de rau Gigi la banii lui sau smecheriile lui cum zic multi nu putea sa cumpere sa faca blaturi etc desi poate a gresit si el gen valiza etc si totusi nu a facut.o . Faceti o simpla comparatie rememorez Dinamo iesea campioana si ramanea cu celebra replica "lasati.ne sa ne pregatim de Liga Campuonilor" si totusi cine juca acolo? Steaua Otelul Cfr Urziceni Fcsb... cine a tinut fronted sus in Europa va zic eu acel Blatist pe nume Gigi Becali pana si Rapid a ajuns acolo sus in Europa...asa ca baieti care cersiti mila acum luati.o voi de Jo's din B cum a facut.o si Craiova astia de ii urati atat pana si Rapid A luat.o mult mai de Jo's si dezvoltati.va frumos si curat doamne ajuta

Vezi toate comentariile (55)
Comentează