FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV Drama tulburătoare trăită de Gigi Staicu, fost fundaș la Steaua » De 9 ani, la azil cu Alzheimer: „Doar printr-o minune mai trăiește”

Gheorghe Staicu, pe vremea când era consilierul președintelui Mircea Sandu, în 2007
Gheorghe Staicu, pe vremea când era consilierul președintelui Mircea Sandu, în 2007

Articol de - Publicat luni, 25 ianuarie 2021 16:45 / Actualizat luni, 25 ianuarie 2021 18:54

Incursiunea vieții lui Gigi Staicu, fost fundaș la Steaua, e povestită de soția fostei glorii a Stelei: ”Doar printr-o minune cerească mai trăiește”.

Gheorghe Staicu a împlinit 85 de ani pe 18 decembrie. De peste un deceniu, fostul fundaș al Stelei și antrenor suferă de boala Alzheimer, iar din 2012 își poartă bătrânețea în azil. Vestea că familia l-a internat la Căminul de bătrâni "Sf. Petru" din Popeşti-Leordeni a șocat lumea fotbalului. "Soţia m-a adus aici cu japca!", spunea Gigi Staicu, citat de Cancan, pe 17 mai 2012. "Nu comentez", a reacționat Victoria Staicu, pentru GSP, la vremea respectivă. 

După 9 ani de tăcere și suferință, soția lui Gigi a povestit drama prin care trece alături de bărbatul cu care este căsătorită de 45 de ani. "Doar printr-o minune cerească mai trăiește", a anunțat Victoria, 71 de ani, în debutul discuției telefonice cu reporterul.

Staicu nu se mai află la azilul din Popești-Leordeni, familia l-a mutat după câteva luni la căminul de bătrâni din curtea Spitalului de boli cronice "Sfântul Luca". "L-am luat de la azilul particular din Popești-Leordeni după patru luni. Mi l-au slăbit de la 80 de kilograme la 50 de kilograme. Îi țineau nemâncați, le furau mâncarea. Era de groază. 

O infirmieră, cu care mă înțelegeam bine, mi-a zis «Ia-l, că moare!». Atunci, nora mea mi-a spus să-l duc la azilul care aparține de Primăria Capitalei. Și am ajuns la azilul din cadrul Spitatului «Sfântul Luca», unde am dat de o directoare excepțională. La asemenea boală nu cauți frumusețe, adică mobilă și nu știu ce. Cauți personal. Iar personal ca aici, unde este acum, n-am văzut. Asistentele de acolo sunt ca surorile mele", a precizat Victoria.

Soția lui Gigi Staicu: „A ajuns o legumă. Cu ochiul stâng aproape nu mai vede” 

Gigi este de nerecunoscut, "a ajuns o legumă, în pat". Soția continuă: "Eu nu mi-am văzut soțul din luna martie, de când a început pandemia. Regimul este sever. Nu a intrat nimeni în azil. Acum, conducerea căminului a zis că îi scoate afară 15 minute, să putem sta cu ei. Nu doresc asta, e frig, și nu vreau ca Gigi să răcească".

Fostul antrenor mai are și alte probleme de sănătate: "A suferit o intervenție de protezare de șold, când era la azilul din Popești. A avut și o mică infecție la nas pe care o tot dădea cu cremă, în timp a devenit cancer de piele și s-a extins. I-a cuprins ochiul stâng, cu care aproape nu mai vede. Medicii ne-au spus că nu poate fi operat deoarece la vârsta lui nu suportă anestezia generală, având și stenturi pe carotidă și pe inimă. Noroc că acest cancer nu face metastaze, doar se întinde pe piele". 

EXCLUSIV Drama tulburătoare trăită de Gigi Staicu, fost fundaș la Steaua » De 9 ani, la azil cu Alzheimer: „Doar printr-o minune mai trăiește”
Una dintre primele imagini cu fundașul Stelei în 1957 FOTO Arhivă GSP

„Dacă ar fi realizat, s-ar fi sinucis”

"Gigi nu mă mai recunoaște. Asta e singura mea mulțumire sufletească, faptul că habar nu mai are de el. Dacă ar fi realizat ce se întâmplă cu el, s-ar fi sinucis. Asta vă spun sută la sută. Eu sunt fericită că nu-și dă seama de nimic. La cine a fost el, să te vezi singur acolo... 

Fiul meu, disperat, lucrează la ambasada Belgiei, a făcut o sesiune video pe WhatsApp cu o asistentă din azil și l-a văzut pe taică-su, care e slab rău, deși mănâncă în continuu. Pe lângă mâncarea de la azil îi duc ce-i place, iaurturi cu fructe, banane, napolitane", afirmă Victoria. Infirmierele spun că fostul antrenor comunică totuși cu ele. "Le zice ble, ble, ble, vino, vino și le strânge cu putere de mână. Fetele îmi zic că are forță, se vede că a fost sportiv".

„Era în chiloți la ușă și voia să iasă cu 1.000 de euro în mână”

Doamna Staicu a dezvăluit care au fost primele semne ale bolii care i-au afectat memoria soțului ei: "El avea o orientare extraordinară. Știa să ajungă peste tot. La un moment dat, a greșit un drum către niște rude din Măgurele. Eu m-am supărat rău pe el. Dar nu m-am prins ce se întâmplă. După care, mă suna că nu mai știa unde a lăsat mașina. 

Boala a avansat, și mi-am dat seama ce are. L-am ținut acasă doi ani, timp în care i-am dat somnifere. Adormea, și dimineața se trezea în regulă. Nu mai uita. A ținut așa vreo doi ani".

Până când Gigi și-a speriat foarte tare nevasta: "Într-o noapte, Dumnezeu m-a trezit, era în chiloți la ușă și voia să iasă cu 1.000 de euro în mână. Am început să plâng. I-am spus fiului meu «Nu mai pot, nu mai rezist!». Atunci, l-am internat la Spitalul nr. 9, o săptămână. Între timp am căutat aziluri și am dat de cel din Popești. Mi-a plăcut de infirmieră. Când l-am luat de la spital, inițial am vrut să-l aduc acasă, dar asistentele mi-au spus că somniferele nu-și mai fac efectul asupra lui. Atunci, am zis azil". 

EXCLUSIV Drama tulburătoare trăită de Gigi Staicu, fost fundaș la Steaua » De 9 ani, la azil cu Alzheimer: „Doar printr-o minune mai trăiește”
2012. Înainte de a fi dus la azil, Staicu a fost internat și la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie "Ana Aslan" din București

Mărturie tulburătoare despre Gheorghe Staicu: "Toată lumea l-a uitat"

Victoria mai are o piatră pe inimă: "Toată lumea l-a uitat. Niciun jucător nu a venit la el". "Nici Mircea Sandu, cu care eram prieteni buni de familie și făceau... Mama Guța, mama lui Mircea, avea încredere în bărbatul meu. Acolo erau petreceri cu gagici, dacă mă înțelegeți. Soțul meu avea grijă de el să-l ducă acasă. Nimeni nu l-a mai căutat. Nici măcar fina și nepoata lui de la Măgurele". 

"Mă mai sună, din când în când, prietenul lui, Georgică Nertea, fostul ziarist de la Gazeta Sporturilor, să mă mai întrebe de soțul meu. Probabil că se așteaptă...", se consolează femeia. Ca antrenor, Staicu a pregătit Olimpia Satu Mare, cu care a reușit două promovări și a jucat o finală de Cupă a României, FC Bihor, FC Brașov, Jiul Petroșani, UM Timișoara, U Cluj și FC Baia Mare. 

Staicu a activat și ca tehnician al loturilor de juniori, unde i-a pregătit, printre alții, pe Gică Popescu, Dan Petrescu, Ionuț Lupescu, Florin Prunea sau Ovidiu Sabău. Spre finalul carierei, între 2006-2007, Gigi a fost selecționer al loturilor feminine de junioare și senioare, apoi până în 2011 a fost consilierul președintelui FRF, Mircea Sandu. 

Ca fotbalist, Staicu este considerat primul produs sută la sută de Steaua București. El a fost promovat la echipa mare în perioada de glorie de la finalul anilor '50, când CCA-ul domina România.

"Vichi, dacă mor mâine, nu-mi pare rău" 

Victoria spune că plătește 1.200 de lei lunar la azil. "E foarte ieftin față de particulari. Gigi are pensie 3.000 de lei, iar restul banilor se duc pe medicamente. I le iau pe cele mai scumpe. L-am îngrijit foarte bine. Dacă eram o nevastă rea, care voia să rămână singură, îl lăsam, frate, acolo, la azilul din Popești, ca să găsesc pe altul. Nu, l-am luat și l-am dus unde e acum. 

Dumnezeu l-a iubit. Orice problemă a avut m-am dus și am rezolvat-o. Eu mi-am făcut datoria cu tot sufletul. Plâng când mă rog la Dumnezeu, să aibă milă și grijă de el. Și-a trăit viața". Femeia a continuat: "Știți ce mi-a spus înainte să se îmbolnăvească? «Vichi, dacă mor mâine, nu-mi pare rău. Mi-a dat Dumnezeu tot ce mi-am dorit în viață. Am fost VIP, am văzut toată lumea, am jucat fotbal, am avut cele mai frumoase femei». E mare lucru ca un om să spună că i-a dat Dumnezeu tot ce și-a dorit în viață. Asta mă ajută psihic".

"Era un bărbat frumos, grandoman" 

Victoria nu ascunde faptul că soțul ei, cu 14 ani mai în vârstă decât ea, a fost mare crai la viața lui: "Gigi era un bărbat frumos, foarte grandoman. Chiar a fost un tip bine la viața lui, a avut multe femei până să fim împreună. L-am cunoscut la 37 de ani, iar când ne-am căsătorit avea 40 de ani. Până atunci, s-a distrat băiatul". 

Soția mers mai departe cu mărturisirile: "Eu cred că m-a luat pentru că nimeni nu putea să-i spună ceva urât despre mine. În al doilea rând, eram Miss București, iar în al treilea rând, eram fată de doctor, dădea bine, eram și ingineră... Adică îndeplineam toate criteriile lui. A luat fată bună, că s-a gândit el: lasă diferență mare de vârstă ca să aibă cine mă îngriji la bătrânețe. Și uite că așa e"

3 trofeeca jucător a câștigat Staicu cu Steaua. De două ori campionatul, în 1959-1960 și 1960-1961, plus Cupa României, în 1961-1962

EXCLUSIV Drama tulburătoare trăită de Gigi Staicu, fost fundaș la Steaua » De 9 ani, la azil cu Alzheimer: „Doar printr-o minune mai trăiește”
O echipă de glorii din sezonul 1962-1963. Gheorghe Staicu, ultimul de pe primul rând (în dreapta) FOTO Arhivă GSP

"Cât o vrea bunul Dumnezeu să-l țină în viață. Tot mă rog la Dumnezeu să nu fie în iarna asta. Cel puțin să poată veni și fiul nostru la tatăl lui. Nu să fiu tot singură, cum am fost toată viața. El nu avea grijă de casă și de copil. Totul a căzut pe mine. Lui atâta îi plăcea, fotbalul și viața-  Victoria Staicu

"Ne-a învăţat multe nea Gigi, nu doar nodul la cravată. Am rămas cu o povaţă sfântă de la el: «Pentru mine, fotbalistul şmecher nu e ăla care zice, ci acela care îmi arată diploma de facultate, cheile de la apartament şi de la maşină»" - Gică Popescu

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV Nici Hagi, nici Halagian » Cine a inventat celebra sintagmă „Ai, n-ai mingea, dai la poartă!”: „Multă lume confundă”

EXCLUSIV Ionuț Negoiță respinge varianta lansată de Cornel Dinu și le spulberă speranțele fanilor lui Dinamo: „Nu are nicio legătură cu realitatea” + ce garanții i-a arătat Cortacero

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
planetfun
planetfun  •  25 Ianuarie 2021, 20:11
Postat de iosif_2021 pe 25 Ianuarie 2021, 19:13

Să-l ajute Talpan, Cătălynna, CSA..

stai sa recupereze prejudiciul

planetfun
planetfun  •  25 Ianuarie 2021, 20:11

stai sa recupereze prejudiciul

1717336011646542
Florentin Fl Bengus  •  25 Ianuarie 2021, 20:01

Un om parasit de o familie care improasca cu mizerie in jur. Cum s-a "defectat", l-au aruncat la azil. Macar sa taca

Vezi toate comentariile (5)
Comentează